Uutiset

Työkoneet

Kiinassa on konekauppiaan taivas

Kiinassa koneita myydään käsittämättömiä määriä. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana mobiilinostureita ostettiin yli 12.000 kappaletta. Turhaan ei niitä vuoden 2006 Kiinan Baumassa esitelty (kuva).

Tämä käy ilmi Off Highway Researchin tekemästä tuoreesta Kiinan markkinaraportista. 24 prosentin kasvu ja 173.020 myytyä rakennuskonetta tuntuu aivan uskomattomalta määrältä. Kasvun kiivautta kuvaa se, että kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon myynti on enemmän kuin koko vuoden 2005 myynti oli.

Kaivukoneitten kauppa kävi 34 prosenttia (40.200) paremmin kuin vuotta aiemmin ja minikaivukoneitten vieläkin paremmin eli kasvua oli 36 prosenttia (12.200). Mobiilinostureitten myyntikin Kiinassa on kuin toiselta planeetalta, sillä niitä toimitettiin asiakkaille peräti 12.060 kappaletta.

Hallitus taistelee Kiinassa kiihtyvää inflaatiota vastaan, mutta viime vuonna aloitetut suuret rakennusprojektit ovat pitäneet tänäkin vuonna konekauppiaitten puhelinlinjat kuumina. Pekingissä elokuussa alkavat ja kiivaasti rakennetut olympialaisetkin ovat varmaan myös vaikuttaneet asiaan. Myös energiavarojen kasvava kysyntä ja niitten toimittamisen tehostaminen ovat lisänneet koneitten tarvetta Kiinassa.

Tosin koneitten hinnat ovat tänä vuonna nousseet Kiinassakin 5-10 prosenttia, johtuen teräksen, kumin ja myös työvoiman kallistumisesta. Vuoden vaihdetta kohti mentäessä hintojen ennustetaan edelleen kohoavan. Koko vuoden 2008 saldoksi Kiinaan povataan noin 303.000 myytyä maarakennuskonetta, mikä tietäisi 20 prosentin kasvua.

Kiina on näin suurin yksittäinen konemarkkina maailmassa. Investointitahti on Kiinassakin kuitenkin hidastumassa ja uusien rakennusprojektien koko on pienemässä. Nykyisen konekaupan taso siis tulee tulevina vuosina Kiinassakin putoamaan, povaa OHR.

Lue seuraavaksi