Uutiset

Työkoneet

Keijo ”Keka” Savinainen 80 vuotta

Elämäntyönsä maansiirtokoneiden varaosakaupalla tehnyt Keijo ”Keka” Savinainen tulee miehen ikään 29. päivänä huhtikuuta. Työ ”liike-elämässä” alkoi jo kouluikäisenä poikana Helsingissä, alkuun keräyspaperin myynnillä ja muilla pikku diileillä. Sen jälkeen moottoripyörillä ja autoilla. Pienimuotoista kauppaa tekemällä Keijo rahoitti elämisensä lisäksi omaa kilpa-ajo harrastustaan.

Maarakennuskoneisiin ja varaosiin ensikosketus tuli jo 60-luvulla ja sille tielle sitten jäätiin. Matkan varrella käytiin kääntymässä Savonlinnassa eli O&K:n myyjänä Koneliike Viljakaisella. Työnantajina olivat myös muun muassa Suomen Bofors Oy ja Työväline Oy, jossa Keijo oli kehittämässä tunnetun telaston kulutusosien valmistajan Bercon tuotteiden maahantuontia.

Pikkuhiljaa omaan varastoon oli kerääntynyt niin koneiden varaosia kuin myös muutama kokonainen konekin. Tuli aika koittaa omien siipien kantokykyä. Maansiirtopalvelu Keijo Savinainen Ky kirjattiin kaupparekisteriin 5. heinäkuuta 1974. Siitä alkoi päätoiminen maanrakennuskoneiden purkamotoiminta. Myöhemmin 80-luvun lopulla toiminta laajeni varaosien maahantuonnilla Euroopasta. Käytetyt vaihtokoneet kuuluivat myös valikoimaan 90-luvun lopulle asti. Sen jälkeen keskityttiin ainoastaan varaosakauppaan. 

Vuonna 2000 Keijo jättäytyi pois yrityksen johdosta ja aloitti ansaitut ”eläkepäivät”. Kuvioihin ovat tulleet takaisin moottoripyörät ja niitä onkin kertynyt oman harrastehallin täytteeksi muutamia kymmeniä kappaleita. Stadin pärtsärin ja veteraanimoottoripyöräklubilaisen aika kuluu nykyisin pyörien entisöinnin parissa ja kesäisin mökkeillessä Loviisassa. 

Työt on tehty jo aikoinaan, mutta veri vetää yrittäjää. Keijo käykin vielä lähes päivittäin katsastamassa yrityksen toimintaa, poikiensa Petrin ja Jarkon naurahtaessa: ”Täällä se pyörii kuin täi tervassa.”

Konepörssi onnittelee 80-vuotiasta ”Purkamoneuvosta”.

Lue seuraavaksi