Uutiset

Työkoneet

Hydrauliikkapumput kuntoon Keminmaassa

–Pitkään mielessä iti ajatus, että hydrauliikkapumppujen korjaajia on vähän ja siinä on kuitenkin markkina, jolla pitäisi olla kysyntää. Päätin syventyä alaan ja aloittaa hydrauliikkapumppujen korjaamisen, Ari kertaa. Oppia on haettu hyvien yhteistyökumppaneiden kuten Hydro-Kemin Jouni Niskalan avulla.

Oppia vähitellen

–Olen toki ollut jo pidemmän aikaa kiinnostunut hydrauliikasta ja tutustunut sen saloihin vuosien varrella. Tälle alalle, etenkään pumppujen korjaajaksi, vain ei kouluteta missään ja siksi alaa on opiskeltava pitkän kaavan mukaan, Ari esittelee. Paljonhan hydrauliikasta on teknistä tietoa, mutta miten sen saa aina sovellettua pumppuun ja sen toimintaan ja etenkin korjaamiseen, on toinen juttu.

–Olen kuitenkin vähitellen opetellut ja joka päivä oppii myös jotain uutta, kun uusia pumppuja on korjattavana, Ari kertoo.

Uusi vai peruskunnostettu?

Moni pohtii, kannattaako hydrauliikkapumppua korjata, etenkin jos on kiire. Jos pumppu menee rikki ja se halutaan korjata, aikaa kuluu yleensä vajaa viikko, kun osienkin tuleminen Keski-Euroopasta vie muutaman päivän. Merkkiliikkeen hyllystä pumppu yleensä löytyy päivässä tai kahdessa, mutta se vain maksaa yleensä monta tuhatta enemmän kuin jos vanha pumppu korjataan.

–Kyllähän kaivukoneen tai metsäkoneen rikkoontuneen hydrauliikkapumpun tilalle varaosaliikkeessä aina myydään mielellään uusi pumppu. Asiakkaan kannalta pumpun korjaus vain on useasti edullisempi vaihtoehto. Hydrauliikkapumppujen korjaajia on vähän, joten aiemmin ei ollut vaihtoehtona kuin hankkia uusi pumppu, Ari pohtii.

Testipenkkiin

Kun pumppu on korjattu, laitetaan se testipenkkiin, jossa se käytetään lämpimäksi. Pumppua pyörittää hallin ulkopuolella Volvon moottori, josta saadaan noin 250 kW tehoa
irti.

–Tuolla moottorilla en vielä pääse aivan kaikkein isoimpia hydrauliikkapumppuja testaamaan samaan aikaan täysillä paineilla ja virtauksilla, Ari esittelee.

–Kun pumppu on lämmin, sillä ajetaan tunteja kestävät testit. Pumppua testataan eri kierroksilla, pai-neilla ja tuotoilla. Kuuntelen myös pumpun ääniä stetoskoopilla eli metallilla. Ylimääräisiä ääniä ei saa kuulua.

Testaus ei lisää paljonkaan korjausaikaa, mutta toimivuus on tärkeä todeta. Tänne testipenkkiin lähetetään myös muiden korjaamia hydrauliikkapumppuja.

Säätimet haasteena

Pumpun korjaamisen haaste ei ole mekaniikka vaan lähinnä säätimet. Pumput, joissa on yksi pumppuyksikkö, on vielä helpohko korjata. Kaksoispumppuratkaisut, joissa on hieman monimutkaiset säätimet, ovat haastavampia, Ari esittelee.

Testipenkin ohjaamisen sähköistäminen on vielä kesken, jolloin testiajoja voitaisiin tehdä, vaikka kukaan ei olisi lähellä koko ajan ohjaamassa testiä.

–Nyt kuristan testissä olevaa pumppua mekaanisesti hanoista. Toisaalta, kun hydrauliikkapumppu on käynnissä vieressä, kuulee pienet ylimääräiset äänetkin helposti. Suojapleksin takaa ei ylimääräisiä ääniä kuule helposti, Ari kuvailee.

Internet-osoite: www.aeproservice.com

Lue seuraavaksi