Uutiset

Työkoneet

”Hidromek näytti kuvassa kauniille”

Rauman Kaivin Oy:n toimitusjohtaja Jani Suhonen ihastui koneeseen kuvan perusteella. Ihastuminen ei ole mikään ihme, sillä samaan koneeseen ihastuivat myös Industrie Forumin arvovaltaiset tuomarit. Hidromek HMK 145 LC SR voitti kansainvälisen IF Design Award 2019 –palkinnon vuonna 1953 perustetun teollisuuden edustajien ryhmän valitsemana. Palkinnon tavoitteena on kertoa suunnittelun tärkeydestä käyttäjille, yhteiskunnille sekä tuotemerkille itselleen.

Tuomarilautakunta totesi HMK 145 LC SR:n suunnitellun niin, että koneen käyttäjällä on vastaavat olosuhteet toimistossa työskentelevien kollegojensa kanssa. Kone tarjoaa mukavimmat mahdolliset työskentelyolosuhteet; helpon pääsyn huoltokohteisiin sekä sujuvan työskentelyn Opera Control Systemin avulla. Samainen kone voitti myös arvostetun Red Dot Design Award -palkinnon ensiesittelynsä yhteydessä vuonna 2018 suunnilleen samoin argumentein, korostaen kuitenkin kippaavan ohjaamon tarjoamaa helppoa huollettavuutta.
Jani Suhosen ihastuminen koneen kuvaan ja sitä seurannut ostopäätös eivät kuitenkaan olleet sattumaa. Miehellä ja hänen johtamallaan yrityksellä on vankka kokemus Hidromekin koneista.

Kolmas uusi Hidromek

Rauman Kaivin Oy:n ensimmäinen Hidromek tuli taloon reilut kaksi vuotta sitten.
”Ostin senkin kuvan perusteella”, naurahtaa Suhonen. Syyt miksi Suhonen uskalsi ostaa koneen, olivat hyvät kokemukset Hidromekin maahantuojan, honkajokisen Honkatradingin toiminnasta.

Jani Suhonen

”Olimme hankkineet talosta ensimmäisen Takeuchin edesmenneen isäni ja yrityksemme perustajan toimesta vuonna 2015, ja kokemukset sekä koneesta, että Honkatradingista olivat erittäin positiiviset”, Suhonen sanoo. ”Kyseinen Takeuchi TB 1160 W oli muuten maamme ensimmäinen 16-tonninen pyöräalustainen Takeuchi. Honkatrading on ollut vastuullinen ja helppo yhteistyökumppani. Heidän varaosahinnoittelunsa on kohtuullinen, eikä takuuhuolloissa ja muissa palveluissaan esiinny minkäänlaisia piilokustannuksia. Arvostan yksinkertaisesti heidän rehtiä toimintaansa. Kun yrittäjä toimii toisen yrittäjän kanssa, ymmärtävät he toistensa halut ja mahdollisuudet. Vuonna 2017 tuli jälleen tarve noin 16-tonniselle pyöräalustaiselle kaivukoneelle. Silloin Ylipaaston Reijo näytti minulle kuvaa Hidromekin koneesta ja kertoi sen komponenteista ja ominaisuuksista”, Suhonen muistelee. ”Isuzun moottori ja Kawasakin hydrauliikka sekä muut pääkomponentit olivat parasta A-luokkaa, ja kun koneen hinta oli maltillinen, oli ostopäätös lopulta aika helppo. Tilaamani kone oli muuten ensimmäinen Suomeen toimitettu pyöräalustainen Hidromek, eli jonkinlaisen koekaniinin roolin olemme tietoisesti ottaneet. Ensimmäinen koeajo vakuutti meidät heti. Hidromek oli kerta kaikkiaan miellyttävä yllätys. Se on pyöräkoneeksi poikkeuksellisen vakaa, sen hydrauliikka on nopea, mutta ei hätäinen ja sen ohjaamon mukavuus on huippuluokkaa. Koneella on nyt ajettu reilut 2 000 tuntia eikä siinä ole esiintynyt minkäänlaisia ongelmia. Se vaan toimii ja toimii. Ihan uskomaton peli”, kehuu Suhonen.
Rauman Kaivimen toinen Hidromek hankittiin vuosi sitten. Se oli 30 tonnin tela-alustainen HMK 300 LC. Kyseinen telakone hankittiin merkistä saatujen hyvien kokemusten perusteella. Tätä konetta Suhonen sentään kävi koeajamassa ennen hankintapäätöstä. Kone on osoittautunut miehen mukaan voimakkaaksi, mukavaksi ja erittäin varmaksi.
”Meillä on yli 30 vuoden toimintamme aikana ollut melkoinen kirjo konemerkkejä käytössämme ja on edelleenkin, mutta uskon, että keskitämme jatkossa hankintamme pääosin Honkatradingin tuotteisiin. Jos aamulla rivissä on liuta koneita, niin Hidromekit siitä ensimmäisenä lähtevät”, Suhonen tuumaa. ”Konekuskimme yksinkertaisesti tykkäävät niistä.”

Jopa tehdas aktiivinen meitä kohtaan

Viitisentoista henkilöä työllistävällä Rauman Kaivimella on noin 50 koneyksikköä. Se saattaa kuulostaa ylimitoitetulta, mutta asialle on toimitusjohtajan mukaan selkeät perusteet.
”Teemme todella monipuolisesti maarakennustöitä ja useimmat kohteemme ovat mittakaavaltaan niin suuria, että on järkevää pitää useita koneita samalla työmaalla”, Suhonen perustelee. Suuret julkisen sektorin hankkeet sekä laajat teollisuuden rakennusprojektit ovat yrityksen toiminnan kulmakiviä.
”Kun palveluumme kuuluvat työvaiheet kaapelien kaivuusta räjäytyksiin ja louhintaan sekä selkeästä maanrakentamisesta vihertöiden viimeistelyyn, on tärkeää, että koneita ja työlaitteita on paljon”, mies tuumaa. ”Ja onhan niitä, totta kai kertynyt vähän kuin huomaamattakin yli 30-vuotisen toimintamme aikana. Toimialoihimme kun vielä lisätään tienpohjien teko, voi jokainen ymmärtää, että koneita täytyy olla.”
Eniten Hidromekin toiminnassa Suhosta on yllättänyt tehtaan aito välittäminen. Sieltä on käynyt myynnin ja tuotekehityksen väkeä tutustumassa suomalaisiin olosuhteisiin. Koneiden käyttäjiä on haastateltu ja muutosehdotuksia kirjattu ylös. Talviaikaan on Rauman Kaivimenkin työmailla tutkittu koneiden toimintoja kylmällä kelillä ja varsinkin voimakkaat olosuhteiden muutokset työmailla on rekisteröity tarkasti.
”Se tuntuu hyvältä, kun tehdas välittää meistä aidosti ja kuuntelee meitä”, toteaa Suhonen. ”Vaikka tiedän, että emme ole millään mittarilla mitattuna merkittävä asiakas, eikä koko Suomen myyntimäärät ole tehtaalle elintärkeitä, on mukavaa tulla huomioiduksi. Tehtaan toiminta ja halu kehittää koneensa varmoiksi ja turvallisiksi meidänkin olosuhteisiimme luo mukavan turvallisuuden tunteen. Toisaalta meillä ei ole koskaan ollut kummankaan Hidromekimme kanssa mitään ongelmia kovimmillakaan paukkupakkasilla.”

HMK 145 LC SR

Uusi Hidromek HMK 145 LC SR ostettiin puhtaasti tarpeeseen. Rauman Kaivin tarvitsi noin 16-tonnisen, tela-alustaisen kaivukoneen. Ja kun Hidromekilla oli uutukainen tarjolla kyseiseen kokoluokkaan, oli valinta lopulta helppo.
”Olemme jälleen eturintamassa. Kone on nimittäin taas ensimmäinen laatuaan Suomessa. Hyvät kokemuksemme merkistä ja maahantuojan luotettava toiminta niin Hidromekin kuin Takeuchin osalta, ovat tehneet meihin vaikutuksen. Miettiessämme kyseisen kokoluokan konetta, puntaroimme eri merkkien ominaisuudet tarkoin. Hidromek ei jää missään ominaisuudessaan jälkeen, vaan pikemminkin päinvastoin. Taittopuomi telakoneessa vaikutti hyvälle yksityiskohdalle, onhan se tuttu ominaisuus pyöräalustaisista. Enkä voi olla painottamatta koneen kaunista ulkonäköä ja sen huomioarvoa työmaillamme. Se ehkä tuntuu hassulle, että konemies välittää estetiikasta, mutta saamme suoraa palautetta koneidemme hyvästä ulkonäöstä. Mainosta se on meillekin”, päättää Suhonen.

Teksti ja kuvat Mikko Leivo

Lue myös: Neljäs Hidromek 

(Rauman Kaivimen konearsenaali täydentyi Maxpo-messuilla jo neljännellä Hidromekillä)

 

 

Lue seuraavaksi