Uutiset

Työkoneet

Fem palkitsi kaivosverkoston

Fennoscandian Extraction and Mining -konferenssin vuotuinen palkinto on myönnetty Kestävän kaivostoiminnan verkostolle. Palkintolautakunnan puheenjohtaja, GTK:n tutkimusjohtaja Pekka Nurmi kertoi FEM:n avajaisissa tiistai-iltana 3.11. että Fennoscandian Mining Award -palkinto myönnettiin tunnustuksena kaivosverkoston tekemälle arvokkaalle työlle kaivostoiminnan vastuullisuuden kehittämiseksi. Vuoden 2015 FEM-konferenssi järjestettiin 3.–5.11. Levillä.

”Kestävän kaivostoiminnan verkosto on koonnut kaivosyhtiöt ja keskeiset sidosryhmät yhteen keskustelemaan kaivostoiminnan vastuullisuuskysymyksistä. Verkoston työ on luonut uusia toimintamuotoja ja käytäntöjä, joiden tuloksena kaivosalan ja sen sidosryhmien välinen yhteisymmärrys on lisääntynyt. Tämä on tärkeä asia kaivostoiminnan sosiaalisen hyväksyttävyyden kannalta,” totesi palkintolautakunnan puheenjohtaja Pekka Nurmi FEM:n avajaisissa Levillä.

FEM:n palkinnon vastaanottivat kaivosverkoston pääsihteeri Eero Yrjö-Koskinen sekä Sylvie Fraboulet-Jussila, joka johti verkoston valmisteluja Sitrassa ensimmäisen puolentoista vuoden ajan. Fraboulet-Jussila palasi takaisin Finnfundin palvelukseen Sitran luovuttua verkoston vetovastuusta heinäkuun lopulla.

Pääsihteeri Yrjö-Koskinen kiitti FEM:n avajaisissa palkinnosta, jonka hän omisti verkoston sidosryhmien ja Sitran tekemälle työlle kaivostoiminnan vastuullisuuden kehittämiseksi. ”Palkinto on hieno tunnustus Kestävän kaivostoiminnan verkoston tähänastiselle työlle. Toimintamme on kuitenkin vasta alussa. Verkosto on luonut uusia käytäntöjä, joiden toimeenpano vaatii vielä aikaa. Olen vakuuttunut että niiden käyttöönotto lisää kaivostoiminnan yleistä luottamusta ja hyväksyttävyyttä Suomessa,” sanoi pääsihteeri Yrjö-Koskinen kiitospuheessaan.

Verkosto on tähän mennessä julkaissut ensimmäisen suomenkielisen, kaivosalaa koskevan yhteiskuntavastuuraportin sekä laatinut ohjeistuksen paikallisista toimintamuodoista malminetsintää ja kaivostoimintaa harjoittaville yhtiöille. Molemmat julkaisut löytyvät kaivosverkoston verkkosivuilta.

Lisäksi verkosto on valmistellut uutta kaivosvastuujärjestelmää, joka on määrä hyväksyä perjantaina 6.11. Inarissa järjestettävässä verkoston kokouksessa. Vastuullisuusjärjestelmä perustuu kanadalaiseen Toward Sustainable Mining (TSM) -järjestelmään, jota on täydennetty vesienhallinnan ja kaivosten sulkemisen osalta. Suomen TSM sisältää kahdeksan arviointiperustetta, joille kullekin on laadittu omat tasonsa ja tuloskriteerinsä luottoluokituksen lähestymistapaa noudattaen.

Kaivosteollisuus ry. vahvisti tiistai-iltana Levillä TSM-järjestelmän käyttöönoton Suomessa allekirjoittamalla yhteistyösopimuksen kanadalaisen sisarjärjestönsä (Mining Association of Canada) kanssa.

Lue seuraavaksi