Uutiset

Työkoneet

AGCO:lle miljoonainvestointi


Artikkelikuva: Linnavuoren tehtaan työntekijämäärä on kasvanut viime vuosina 900 hengen tienoille, ja tuotantomäärien kasvaessa palkataan tulevina vuosina lisää väkeä. Kuvassa vaihetyöntekijä Konsta Auvinen ja moottoriasentaja Saija Sivula. Kuva: Opa Latvala.AGCO:n miljoonainvestointi on Tampereen kaupunkiseudun ylpeydenaihe ja osoitus seudun globaalista kilpailukyvystä. Alkuvuodesta 2019 otsikoihin nousi AGCO-konsernin suunnitelma investoida yhteensä yli sata miljoonaa euroa Nokian Linnavuoressa sijaitsevaan AGCO Powerin moottoritehtaaseen viiden vuoden aikana. Investointien ansiosta Nokian Linnavuoressa on nyt maailman modernein moottoritehdas.

”Tehokkuus, joustavuus ja automaatio ovat meidän elinehtomme ja kilpailukykymme perusta”, tiivistää AGCO Powerin toimitusjohtaja Juha Tervala.

AGCO Power valmistaa moottoreita Linnavuoren lisäksi tehtaillaan Kiinassa, Brasiliassa ja Argentiinassa. Investointia Suomeen, Linnavuoren tehtaaseen harkittiin konsernissa tarkkaan.

”Meillä on kaikki tuotannon tuki- ja kehitystoiminnot sekä tuotekehitys täällä, mikä on meille selkeä etu. Lisäksi Suomessa on hyvin paljon automaatio-osaamista ja Pirkanmaa on metalliteollisuuden keskipiste maassamme”, Tervala jatkaa.

Kokoonpanoprosessin vuorossa työskentelee noin 80 työntekijää. AGCO Powerin uudella joustavalla kokoonpanolinjalla on käytössä hybridisoluja, joissa ihmiset ja robotit työskentelevät samalla alueella turvallisesti, ilman mekaanisia suoja-aitoja. Kuva: Opa Latvala.

Investointien tukena pirkanmaalainen osaaminen

AGCO Powerilla on ollut investointiensa tukena laaja kumppaniverkosto. Yhtiö on tehnyt isoja automaatiohankintoja esimerkiksi Fastemsilta, JTA Connectionilta ja MTC Flextekiltä. Pirkanmaalla on vahva työkalutoimittaja- ja automaatiotoimitusverkosto.

Rakennusprojektit ovat työllistäneet väkeä paikallisesti, ja AGCO Power on tyytyväinen saamiinsa palveluihin.

Koneistaja Onni Venttola ajaa uudet työstöohjelmat ja työkalut sisään, mikä vaatii vankkaa ammattitaitoa. Valmistusta on investointien ansiosta modernisoitu vahvasti. Kuva: Opa Latvala.

”AGCO:n tehdasinvestointien kokonaisuus on suuri ylpeydenaihe Tampereen kaupunkiseudulle. Seutumme on globaalisti kilpailukykyisimpiä paikkoja teollisuuden kaksoissiirtymälle: digitalisoitujen ja vähäpäästöisten tuotteiden suunnittelulle ja toteuttamiselle”, toteaa puolestaan investoinneista ja kansainvälisestä toiminnasta vastaava johtaja Harri Ojala Business Tampereesta.

Moottoritehdas hakee uusia työntekijöitä

AGCO Powerin Linnavuoren tehtaan työllistämä väkimäärä on kasvanut koko ajan. Nykyään tehdas työllistää kaikkiaan yli 900 henkeä. Mitä enemmän tehdään moottoreita, sitä suurempi joukko tarvitaan niitä valmistamaan.

”Tänä vuonna valmistuu 33 000 moottoria, ensi vuonna enemmän. Tietysti maailmantilanne ja markkinat muuttuvat, mutta kyllä meidän perusolettamuksemme on kasvu”, Tervala sanoo.

AGCO Power onkin panostanut onnistuneesti työvoiman löytämiseen ja toisaalta myös talossa jo olevien työntekijöiden osaamisen lisäämiseen. Työn sisältöjen tarkastelua on tehty paljon, jotta saataisiin jokainen työntekijä varmasti omaa osaamistasoaan vastaaviin tehtäviin.

”On helppo puhua investoinneista, mutta osaamiseen panostaminen on kaiken A ja O”, sanoo valmistuspäällikkö Ville Yli-Jama.


AGCO Powerin toimitusjohtaja Juha Tervala, valmistuspäällikkö Ville Yli-Jama ja maailman tiukimmat päästövaatimukset täyttävä työkonemoottori. Kuva: Opa Latvala.


Lue seuraavaksi