Uutiset

Yleinen

Yksityistieasioiden asiantuntijakierros talvella

Helmi-maaliskuussa järjestetään Alueellinen Yksityistiepäivät kaikkiaan 15 paikkakunnalla eri puolilla maata. Kiertueen järjestää Suomen Tieyhdistys, jonka asiantuntijoiden lisäksi mukana on kymmenkunta viranomais- ja yritystahoa kertomassa palveluistaan ja osaamisestaan. Tiepäivän aikana paneudutaan tienpitäjiä, käyttäjiä ja mm. kuntia kiinnostaviin ajankohtaisiin asioihin.

Esillä on esimerkiksi yksityistielain kokonaisuudistus. Noihin aikoihin helmi-maaliskuussa lakia viimeistellään annettavaksi eduskunnalle. Uusi laki on tarkoitus tulla voimaan jo vuonna 2018.
–        Uusi laki tuo tullessaan merkittäviä muutoksia kunnille, tiekunnille, ulkopuolisille tienkäyttäjille, johto- ja kaapeliyrityksille, maanmittareille jne, toteaa Jaakko Rahja Tieyhdistyksestä.

Viranomaispuheenvuoroissa ELY-keskuksen edustaja valottaa lähivuosine valtion avustuksia. Niitä on vuosina 2017-2019 hiukan edellisvuotta enemmän – 10 miljoonaa euroa vuodessa – sillä valtiovallalla on halu hillitä yksityisteiden valtavaa korjausvelkaa. Muitta tiekuntien haasteena on, mistä avustukset jatkossa haetaan, kun ELY-keskukset lakkaavat.
–        Yksityistieasioissa jatkossa kohtalainen rooli tulee olemaan tulevilla maakunnilla. Ensi talvi antaa vastauksen myös siihen, että millä tavalla ja mikä on valtion ja kuntien asema.

Yksityistien kunnossapitäminen on avaintekijä muun muassa metsä- ja elintarvikekuljetuksille

Muina Yksityistiepäivä-aiheina ovat tienpidon tehostaminen ja erityisesti metsäteiden tienpito, kysymys tien alueesta ja mitoituksesta, tien rikkoutuminen, palo- ja pelastusviranomaisen vaatimukset tiekunnille sekä myös tieyksiköinti ja käyttömaksujen määräytyminen.

–        Yhteiskunnan osallistuminen yksityisteiden tienpitoon näyttää kutistuvat jatkuvasti. Siksi on entistä tärkeämpää osata tehdä asiat juridisesti ja teknisesti kerralla kuntoon, oikeaan aikaan ja oikeilla laitteilla. Tienpidossa ja yksityisteiden käytössä tieto on valttia, sanoo Jaakko Rahja Tieyhdistyksestä.

Osanottajia 13. kerran järjestettävään Yksityistiepäivät-kiertueeseen odotetaan 2 500. Paikkakunnat ja aikataulu löytyvät sivulta www.tieyhdistys.fi
 

Lue seuraavaksi