Uutiset

Yleinen

Y. Tenkasen matkassa tutustumassa Viron perävaunuteollisuuteen

Võsussa sijaitsevan Oü Palmse Metallin uuden perävaunutehtaan valmistuskapasiteetti on noin 1000 perävaunua vuodessa.

Yrjö Tenkanen Oy on vuonna 1986 perustettu salolainen yritys, joka maahantuo hinnaltaan kilpailukykyisiä ja laadukkaita maatalouskoneita Baltian maista, Sloveniasta ja Puolasta, aikaisemmin myös Valko-Venäjältä, Ukrainasta ja Venäjältä, ja on siten niin sanottujen itäkoneiden maahantuojana Suomen vanhin ja kokenein yritys.

Y. Tenkanen Oy:llä on 2100 m² hallitilat Salon kaupungissa, hyvien liikenneyhteyksien varrella. Toimipisteessä tehdään työkoneille maahantulohuollot ja tarvittavat kokoonpanotyöt, jonka jälkeen koneet toimitetaan suoraan asiakkaille – ilman välikäsiä, jolloin kustannukset pysyvät kurissa. Myös pitkään jatkuneen toiminnan ja suorien päämiesyhteyksien ansiosta kilpailukyky on vahva. Y. Tenkanen Oy:n asiakkaita ovat maatilat, urakoitsijat ja yhteisöt.

Yrityksen tulevaisuudennäkymät ovat melko valoisat ja usko vahvaan kilpailukykyyn on jatkossakin kova.

Liikkeelle TEKO-tuotemerkillä

TEKO-tuotemerkin juuret juontavat 90-luvun alkuun. Neuvostoliiton hajottua avautui mahdollisuus koneiden tuontiin suoraan tehtailta ilman raskaita keskusorganisaatioita, jolloin Y. Tenkanen Oy tarttui tilaisuuteen. Uusien itäkoneiden merkiksi tuli TEKO. Kustannustietoiset asiakkaat eivät halunneet maksaa samoista tuotteista kymmeniä prosentteja kalliimpaa hintaa ja valitsivat TEKO- koneet. TEKO-työkoneiden menestys jatkui koko 90-luvun ja vielä 2000-luvun alkupuolella ne olivat erittäin kilpailukykyisiä, mutta tänä päivänä näiden koneiden tuonti on loppunut.

Asiakas saa suorasta maahantuonnista ja markkinoinnista ilman turhia kustannuksia koituvan hintaedun. Kaikki tuotteet on valmistettu länsieurooppalaisia markkinoita varten, unohtamatta kuitenkaan koneiden tuotekehitystä matkan varrella.

As Fors MW

Ruotsalaisomisteinen As Fors MW:n perävaunutehdas on toiminut vuodesta 1992 alkaen paikassa nimeltä Saue, joka sijaitsee noin 15 kilometriä Tallinnasta etelään. Konserniin kuulu emoyhtiön lisäksi FMW Farma Norden Ab Norrköpingissä ja Fors MW/China Shanghaissa. Yritysryhmä valmistaa, markkinoi ja myy jälleenmyyjien välityksellä BIGAB-koukkulaitejärjestelmiä, FARMA-puutavaraperävaunuja ja -kuormaimia sekä NIAB-prosessoreita traktoreihin.

Yrityksen tuotantotilat Sauessa ovat 15 000 neliötä, ulkoalueet mukaan lukien 35 000 neliötä ja se työllistää noin 145 työntekijää.

BIGAB-koukkulavavaunut

BIGAB-koukkulavavaunu on traktorikäyttöön suunniteltujen vaihtolavavaunujen esikuva lähes 30 vuoden kokemuksella. Alun perin ruotsalainen, vuonna 1997 As Fors MW:n valmistukseen tullut BIGAB-koukkulavaperävaunu on erittäin suosittu eri puolilla Eurooppaa maatilojen, urakoitsijoiden ja yhteisöjen keskuudessa. Näiden vuosien aikana on valmistettu Virossa yli 3 000 BIGAB-koukkuperävaunua. Skandinaviassa BIGABin myynti on lähes 500 vaunun luokkaa vuositasolla. Suomessa BIGABin myynnistä on vastannut ja vastaa Y. Tenkanen Oy, joka uskoo koukkulavan saavan tulevaisuudessa jalansijaa Suomessakin ja myös maatilakäytössä. BIGABin vahva markkina-asema on laajan malliston, vahvan kokemuksen ja hyvän laadun ansiota.

BIGAB-koukkulavamallisto käsittää 11 eri mallia – yksiakselisesta 4-tonnisesta 4-7 mallista kolmiakseliseen 36 tonniseen 24 tonnin kantavuudella olevaan 24–36 malliin.

FARMA-metsäperävaunut ja –kuormaimet

FARMA-metsäperävaunuja ja –kuormaimia on valmistettu Virossa ruotsalaisen Fors MW:n tehtaalla vuodesta 1992 alkaen yli 7 000 kappaletta. FARMA-metsäperävaunut ja -kuormaimet kuuluvat markkinajohtajiin Skandinaviassa; yksistään Ruotsissa niitä myydään noin 500 kappaletta vuodessa. Markkina-alueeseen kuuluvat myös melkein kaikki Pohjois- ja Keski-Euroopan maat. Käyttäjäystävällisten, laadukkaiden ja hinnaltaan kilpailukykyisten FARMA-metsäperävaunujen ja -kuormaimien mallisto alkaa 3,2 metrin ulottuvuudella olevasta kuormaajasta ja 6 tonnin perävaunusta aina 6,5 metrin ulottuvuudella olevaan kuormaimeen ja 14 tonnin kantavuudella olevaan järeään nelipyörävetoiseen perävaunumalliin.

Oü Palmse Metall ja Oü Palmse Mehaanikakoda

Palms on tunnettu nimi jo yli kahden vuosisadan takaa, sillä yritys poltti tiiliä ja kattotiiliä Võsun paikkakunnalla noin 80 kilometriä Tallinnasta itään. Näitä tiiliä myytiin hyvin laajalle alueelle, Baltiaan, Venäjälle ja Suomeen. Tänä päivänä Palms tunnetaan erilaisista perävaunuista ja puutavaranostureista.

Vuonna 1992 perustettu Oü Palmse Mehaanikakoda valmisti aluksi maatalouskoneita ja erilaisia perävaunuja. Muutama vuosi myöhemmin mukaan tulivat puutavaranosturit sekä metsäperävaunut. Vuonna 2002 perustettiin tytäryhtiö Oü Palmse Metall, joka alkoi valmistaa ainoastaan Palms-maansiirto- ja viljaperävaunuja. Oü Palmse Mehaanikakoda keskittyi metsäperävaunujen sekä –nostureiden suunnitteluun ja valmistamiseen Palms-tuotemerkillä.

Oü Palmse Metall on laajentunut ja investoinut viime aikoina voimakkaasti muun muassa uusiin toimitiloihin. Tehtaan valmistuskapasiteetti noin 1000 perävaunua vuodessa, mutta tällä hetkellä tehdään keskimäärin 700 perävaunun vuosivauhtia. Toimitusajat ovat nopeat – noin kaksi viikkoa tilauksesta. Suuren suosion saaneita Palms-perävaunuja myydään Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Baltian maissa. Työntekijöitä tehtaassa on noin 30.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi