Uutiset

Yleinen

Pääkirjoitus – Vuodenvaihde on erikoista aikaa

Seppo Pentti

Päätoimittaja

Urakointi Uutiset

Taloudellinen tilanne on haastava, mutta samalla pitäisi investoida. Merkeistä selviävät ne, joilla toimii jälkimarkkinointi; varaosat ja huolto. Traktori tai työkone on hankala, jollei sitä saada kohtuullisessa ajassa kuntoon. Sesonkina toimimaton työlaite on arvoton. Toimivalla sen sijaan tienaa ja saa työt tehtyä. Työkseen traktorilla töitä tekevällä ei ainakaan ole mahdollisuutta sei-sottaa koneita sesonkina.

Vähemmän lukumääräisesti mutta samalla tehokkaampia myytyjä traktoreita kertoo osittain siitä, että kun kuljettajiakin on vähemmän, pitää työt saada tehtyä tehokkaammin. Traktorin monikäyttöisyys on merkittävää tulevaisuudessakin. Peltotyöt saadaan tehtyä kaikilla traktoreilla, mutta ominaisuuksien erot korostuvat kiinteistötöissä ja etenkin metsässä. Kiinteistötöissä tarvitaan ketteryyttä ja monesti työlaitteiden helppoa käytettävyyttä. Kaikki eivät traktorilla tee töitä monipuolisesti ja monesti riittää, että vain yksi traktori esimerkiksi maatilalla on monikäyttöinen. Kaikilla traktoreilla ei tarvitse mennä joka paikkaan tai ainakaan metsään.

Kun sitten tarkastellaan metsä- ja kiinteistöurakointiin varta vasten hankittavia traktoreita, niiden pääasiallinen käyttö on juuri siinä perustyössä. Tällöin ne hankitaan ja varustellaan kyseisiin töihin. Perinteinen kiinteistötraktori ei kuitenkaan ole yhtä monikäyttöinen kuin maataloustraktorin pohjalle rakennettu kiinteistötraktori. Perinteinen maataloustraktori kiinteistötöiden lisäksi on toimiva esimerkiksi maansiirrossa perävaunun kanssa, josta työstä monelle kiinteistötöitä tekevälle tulee myös lisäansioista. Etenkin taajama-alueiden ulkopuolella tietyt työt kuten hiekoitus, edellyttävät hinattavia laitteita ja suurempaa kuormakokoa kuin taajamahiekoitus. Täyttöpaikka kun ei aina ole vieressä. Tällöin perinteisen traktorin omapaino ja nopeus pääsevät oikeuksiinsa kuormia liikuteltaessa. 

Traktorin varustelu maksaa ja traktoria hankittaessa käytettynä, mutta etenkin uutena, kannattaa pohtia varusteiden tarve. Millaisia töitä traktorilla tehdään seuraavana vuonna tai viiden vuoden päästä? Varusteet tekevät työstä luontevaa ja ergonomista. Esimerkiksi taakseajolaitteen tai ylipäätään taaksepäin kääntyvän istuimen korvaajaa ei tule metsätöissä. Jos traktorilla on siis tarkoitus tehdä metsätöitä, tai niittää tai murskata taaksepäin ajaen, siihen kannattaa hankkia traktori kääntyvällä istuimella ja tavalla tai toisella mahdollisuus ajaa ergonomisesti taaksepäin. 

Traktoreiden käyttö metsätöissä on tiettyyn rajaan kannattavaa. Ensiharvennuksessa traktorit ovat vielä toimivia, jos maasto on kohtuullista. Traktorit kun ovat keveitä ja ketteriä. Seuraavat hakkuut ovat sitten isompien koneiden heiniä. 

Lue ilmaiseksi
Urakointi Uutiset 12/15 sähköinen näköisversio