Uutiset

Yleinen

Viljelyohjelmapäivä Hauholla

Työkoneista työnäytöksiin osallistuivat K-maatalouden markkinoimat työkoneet ja Konekeskon puolelta esillä olivat traktorit ja puimurit. Traktoreista nähtävillä olivat Suomessa uusi, keväällä Simassa esillä olleen Massey Fergusonin 5400-sarja.

Viljakauppaan luottavaisena

K-Maatalouden Antti Ollila kertoi viljakaupan näkymistä. 2000 -luvulla kaikki vuodet ovat olleet erilaisia sadon ja markkinatilanteen kannalta. Odotukset tälle vuodelle ovat kuitenkin kokonaisuutena hyvät, vaikka kuivuus vaivasikin keväällä Etelä-Suomea.

Kun sato öljykasveista ei viime vuonna ollut erityisen hyvä, on se vaikuttanut tämän vuoden viljelykasvivalintoihin. Öljykasvien viljelyala putosi 93 000 hehtaariin edellisvuoden 160 000 hehtaarista. Vilja-ala on vastaavasti kasvanut samoin muussa kuin kasvintuotannossa olleen alan vähentyessä tänä kasvukautena.

Viljasta saatava hinta ei tällä tietoa merkittävästi tule ainakaan Antin mukaan laskemaan, kun viljan tarve maailmassa kasvaa koko ajan vuodessa noin 30 miljardilla kilolla. Se on seitsemän kertaa enemmän kuin Suomen koko viljasato vuodessa. Varastot maailmalla eivät ole kovinkaan suuret ja varastojen pienuus on omiaan nostamaan viljan hintaa. Niukemmilla varastoilla hinnat ovat korkeammat ja hinnanvaihtelut ovat suurempia kuin jos varastoissa olisi paljon viljaa.

Hintajousto viljan osalta on kuitenkin jäykkää, tarjonta ja kysyntä eivät merkittävästi muutu. Kun peltoon on tiettyä lajia kylvetty, sitä ei muuteta kuin aivan poikkeuksellisista syistä. Toisaalta kuluttajakaan ei tottumuksiaan herkästi muuta. Muutokset markkinoilla johtuvat lähinnä shokeista, kuten poikkeuksellisesta kuivuudesta tai märkyydestä.

Uutuuskoneita Hauholla

Traktorimarkkinoiden kannalta merkittävin esitelty uutuus olivat ensimmäistä kertaa Suomessa näytillä olleet uudet Massey Fergusonin 5400-sarjan pikkupään traktorit. Konetta esitteli uudeksi maatalouskoneiden linjajohtajaksi nimitetty Jukka Keltto. Hän on Jorma Mattisen seuraaja, kun Jorma siirtyi autokaupan puolelle.

Jukka kertasi Massey Fergusonin historiaa. Kun K-ryhmä otti Massey Fergusonin markkinoinnin haltuunsa 1.8. 2002, lähdettiin 7,5 % markkinaosuudesta. Markkinaosuus on kaksinkertaistunut nykyiseen noin 14,5 %:iin, joka on Jukan mukaan melko luonnollinen osuus markkinoista.

Jukka povasi tämän vuoden traktorimarkkinan kasvua noin 3200 kappaleeseen, kun tarkastellaan yli 35 kW traktoreita.
– Suomessa myydään urakointiin ja isoille tiloille yhä enemmän yli 150 hevosvoiman traktoreita. Niiden osuus kokonaismarkkinasta on kuitenkin kasvamassa vauhdilla ja hevosvoimissa tai kilowateissa mitattuna ne ovat jo nyt suurin yksittäinen traktorisegmentti, Jukka pohtii.

– Olemme saaneet myy­dyimpään 80­–110 hevosvoiman luokkaan erittäin kilpailukykyisen tuotteen, joka esiteltiin keväällä Sima-näyttelyssä Ranskassa ja nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Tuon kokoluokan traktoreiden markkina on edelleen merkittävin Suomessa, kun sen osuus on yli 30 % kokonaismarkkinoista.

Puimurit markkinoilla

Puimureiden kokonaismarkkinan Jukka arvioi olevan tänä vuonna 235 konetta. Erityisesti markkina suosii Claasia, jolla on tarjolla nykyaikaiset, tehokkaat puimurit. Kun tarkastellaan markkinaa, niin puimureiden keskikoko kasvaa. Etenkin Tucano-luokassa ja Lexioneilla eli suurtehopuimureissa Claasilla on yli 40 % osuus markkinoista. Etenkin siinä kokoluokassa olemme entistä kilpailukykyisempiä, Jukka esittelee.

Varusteltu 5400-sarja

Hauholla oli nähtävillä ensimmäisiä 5400-sarjan esittelykoneita. Mallisarjaan esitellään neljä täysin uutta mallia, jotka sijoittuvat malliston kevyempään päähän. Nykyisen 5400-malliston isommat traktorit säilyvät valmistuksessa ja markkinoilla. Uudet mallit sijoittuvat tehohaarukkaan 82–107 hv. Moottorina uusissa 5400-sarjalaisissa on Perkins mekaanisella ruiskutuksella. Tehopainosuhde on hyvä, kun traktorin paino on alle neljä tonnia.

Uutuuden voimansiirron perustana on Dyna 4-vaihteisto. Tarjolla on 4-nopeuksinen PowerShift neljällä alueella, jolloin käytössä on yhteensä 16+16 vaihdetta. Suunnanvaihto hoidetaan Power Control suunnanvaihtovivulla, jolla voidaan vaihtaa myös PowerShift ja aluevaihteet. Voimansiirtolinjaa on kevennetty, jolloin hävikkiä on saatu vähennettyä.

Kyseiset mallit ovat hyvin varusteltuja ja esimerkiksi Hi-Vis, viistetty, yhdessä osassa aukeava konepelli on vakiona. Etenkin etukuormaintyössä arvostaa hyvää näkyvyyttä ja 5400-sarja onkin oiva etukuormainkone. Kiinnostava ominaisuus on saatavilla oleva 100 litran hydrauliikka.

www.konekesko.fi
www.k-maatalous.fi

Lue seuraavaksi