Uutiset

Yleinen

Viljelijät eivät saa joutua biotalouden maksumiehiksi

Pitkäjänteisellä työllä ja leveillä hartioilla biotalous tarjoaa mahdollisuuden luoda Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa. Biotalouden perusta on maaseudulla kestävästi tuotettu biomassa, jota ilman ei synny uusia teknologisia innovaatioita. Ilman kannattavaa maa- ja metsätaloutta perusta uhkaa murentua. Osana biotaloutta bioenergia tarvitsee uuden vaihteen. Nykyhallituksen harjoittama pomppoilu energiapolitiikassa johtaa vain kivihiilen voittokulun jatkumiseen, sanoo MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi MTK-Hämeen kevätkokouksessa 15.4.2015 Nastolassa.

Biotalouden uusien tuotteiden kehitys tapahtuu yrityksissä, mutta uudella hallituksella on suuri vaikutus siihen, minkälaisessa toimintaympäristössä yritykset toimivat. Jotta myös viljelijällä ja metsänomistajalla olisi mahdollisuus saada oikeudenmukainen osuus biotalouden jalostusketjussa, uuden hallituksen on muutettava nykyistä toimintaympäristöä.

MTK odottaa uudelta hallitukselta konkreettisia toimia viljelijöiden ja metsänomistajien aseman vahvistamiseksi biotalouden jalostusketjuissa.

− Sekä teollisuus että kauppa haluavat varmistaa oman siivunsa biotalouden kakusta välittämättä viljelijän ja metsänomistajan osuudesta. Tämä näkyy selkeästi niiden toiminnassa ja poliittisissa linjauksissa, paheksuu Sahi.  

− Maatalouden lopputuote- ja tuotantopanosmarkkinoiden toimivuus pitää turvata. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lainsäädäntöä kaupan toimintatapojen valvomiseksi tehostetaan ja viljelijöiden yhteistyömahdollisuuksia vahvistetaan.

Sääntelyn purkamista pitää jatkaa. Sahin mielestä ensiksi voitaisiin muuttaa maatalous- ja ympäristöhallintoon liittyviä toimintatapoja. Siihen ei tarvita EU:n suostumusta.

− Metsänomistajilla pitää säilyttää vapaus omien metsiensä ja sieltä kertyvän puutavaran käytöstä. Uuden hallituksen ei pidä hyväksyä sitä linjaa, että metsäteollisuus saisi varata metsämme vain omaan käyttöönsä. Hallituksen ei pidä myöskään hyväksyä uusia kannustimiksi kuorrutettuja kustannuksia metsänomistajien rasitteiksi, neuvoo Sahi.  

Lue seuraavaksi