Uutiset

Yleinen

Viljanpuhdistus uudelle tasolle – rikkaseulalla laadukasta jälkeä

Veikko Kinnunen halusi rikkaseulaa suunnitellessaan kehittää seulan, joka soveltuu lähes kaikkiin Suomessa käytettäviin kuivurimalleihin. Tärkeitä kriteerejä olivat myös yksinkertainen rakenne ja seulan soveltuminen kaikentyyppiselle viljalle. Nyt seulan neljännessä versiossa kaikki nämä vaatimukset täyttyvät ja tuotanto pääsi kunnolla vauhtiin. Erityisen hyvin luomuviljalle soveltuvalle ja pitkälle kehitetylle tuotteelle on haettu myös kattava mallisuoja.     

Kevyt rakenne, helppo asennus

Rikkaseulaa valmistetaan kolmea eri kokoluokkaa, eli 90, 110 ja 130 sentin pituisina. Tarkan suunnittelun ja oikeantyyppisten materiaalivalintojen kautta rikkaseula on saatu erittäin kompaktin kokoiseksi ja painoltaan kevyeksi, mikä mahdollistaa asennuksen ahtaisiinkin tiloihin. Kokonaispainoa laitteilla on ainoastaan noin 30 kiloa ja asennustyö onnistuu ilman ongelmia tavalliseltakin käyttäjältä. Fiksun sovitusmenetelmän kautta seula saadaan sovitettua käytännössä kaikkiin kuivurimalleihin ja itse kiinnitys tapahtuu kahden lukituspannan avulla.

Itse mekanismi on nerokaan yksinkertainen: vilja kulkee rikkaseulan läpi ohuena mattona ja maan vetovoima erottelee rikat seulaston kautta. Seulan sisällä on kaksi eri läppää (tasoitusläppä ja jarruläppä), joiden asentoa muuttamalla puhdistus on helppo säätää tehokkaaksi. Seulatiheyksiä on saatavilla kolmella eri koolla kuivattavan viljan mukaan ja seulanvaihto on tehty todella nopeaksi ja helpoksi.

Seulan puhdistus suoritetaan helposti huoltoluukun kautta peltilastan avulla ja samasta luukusta on näppärää ottaa myös viljanäytteet. Myöskään mahdollisten tukosten poisto ei vaadi kuivurin pysäyttämistä, sillä puhdistus onnistuu helposti ja nopeasti poistamalla seula hetkeksi. Menetelmä on saatu toimivaksi pitkällisen käytännön testaustoiminnan kautta ja kuivurivalmistajien kanssa seulan toimintaan on perehdytty yhteistuumin.

Sijoitus nopeasti takaisin

Kertainvestointina rikkaseulassa liikutaan reilun tuhannen euron luokassa ja seulonnan kautta laite maksaa itsensä nopeasti takaisin. Tämä saavutetaan, koska kuivaus nopeutuu rikkasiementen poistuessa ja rahtikulutkin alenevat samasta syystä. Myös laadullisesti vilja paranee ja karjatalouksissa tuotos kasvaa ja eläinten terveystilanne kohenee. Seulonnassa on saatu esimerkiksi 100 hehtolitrasta luomukauraa eroteltua kaksi hehtolitraa rikkasiementä. Samoin pellolta, jossa on edellisenä kesänä viljelty rypsiä ja seuraavana kauraa, on jälkimmäisen kauden seulonnassa viideltä hehtaarilta talteen saatu noin tuhat kiloa rypsiä.

Kierrätyksen edelläkävijä

Veikko Kinnunen on aina kehitellyt keinoja, joilla jokapäiväiset työtehtävät voi suorittaa nopeammin ja helpommin. Hän itse perustelee niksejään omalla laiskuudellaan, mutta kaikesta näkee, että hitsauspuikot ja vasarat ovat Pihtiputaalla kovassa käytössä.

Mikään kone tai laite ei rikkoutumisensa jälkeen ole Veikolle kaatopaikkatavaraa, vaan hän näkee materiaalissa paljon mahdollisuuksia. Kinnusen maatilalla kierrellessä vastaan tulee esimerkiksi kolmimetrinen ”tosimiehen takalana”, joka ei pienestä väänny, sillä sen valmistuksessa on käytetty pyöräkuormaimen rautaa. Koneissa käytetään myös itse valmistettuja kauhoja omilla pikakiinnikkeillään. Veikon korjaamossa on useita itse kehitettyjä laitteita, kuten pyörillä liikkuva autonosturi.

www.viitakone.fi
rikkaseula

Katso rikkaseulan esittelyvideo:
http://youtu.be/zlbpnltYJZc

Lue seuraavaksi