Uutiset

Yleinen

Vervaetilla lietteenlevityksessä

– Kun liete sijoitetaan Vervaetissa Vredon valmistamilla 2–kiekkoisella vantailla maahan, ei sijoitusta tehdä vain tuen takia. Kun liete sopii tehtyyn uraan, jää lietteen ravinteista mahdollisimman paljon kasvien käyttöön. Jos lietteelle tehdään ura, kevyillä mailla liete kyllä imeytyy maahan. Jäykemmillä mailla pinnan raapaisu, ei muuta tilannetta imeytymisessä, Kyösti muistuttaa.

Kyösti aloitti lietteenlevityksen vuonna 1993, jolloin levitettäviä kuutioita oli 560 ja työtä tehtiin melkein viikko. Nyt sama määrä levitetään helposti päivässä. Kaikki on suhteellista, vaikka kaluston hintaan on tullut nollia perään, lietteenlevityksen urakointihintaan nollia ei ole tullut, Kyösti nauraa.

Kolmella pyörällä

Vervaet on kolmipyöräinen, mutta se ei kaadu helpommin kuin nelipyöräinen, tai ainakaan meillä ei konetta ole saatu kaatumaan, Kyösti muistelee. Kolmipyöräisen etu on se, että suoraan ajettaessa, kaikki kolme pyörää ovat valmiiksi eri linjalla, jolloin multaajaa ei kiskota sivuttain, Kyösti pohtii.

Kiekolla maa auki

Kaksoiskiekkolevitin vaatii hieman enemmän voimaa kuin pintaan levitys, kun lietteelle avataan maahan ura. Kun lietteelle avataan ura, siitä liete imeytyy paremmin maahan, osittain sen takia, että imeytymispintaa on enemmän. Uran pohjaa ei tiivistetä, vaan maata painetaan sivulle, tällöin liete imeytyy parhaiten alaspäin, luonnolliseen suuntaan.
Kun liete on urassa, myöskään auringon paiste ei pääse haihduttamaan lietteestä etenkään typpiravinteita.

Ajettavan ja hinattavan lieteenlevittimen nopeus on periaatteessa sama suoraa ajettaessa. Erot tulevat käännöksissä. Ajettava lietteenlevitin on notkeampi käännöksessä ja mitä enemmän käännöksiä on eli mitä pienempi lohko on, sitä suuremmat erot hinattavien ja ajettavien levittimien välillä on. Ajettavilla levittimillä peruuttamisen tarve pellolla on minimaalinen ja peruutettaessa lantaa on ”mahdoton” levittää.

Lietekonttivajaus

– Suomessa ei tee lietteenvälikontteja kukaan, joten siinä voisi olla yksi mahdollisuus jollekin metallipajalle, Kyösti huomaa.

Lue seuraavaksi