Uutiset

Yleinen

Valttori huoltaa traktorit ja maarakennuskoneet

Monimerkkiosaaminen on Valttorilla ollut jo vuosia tuttua ja henkilökunta on siihen jo tottunut. Kun uusia asentajia tai varaosamyyjiä tulee yrityksen palvelukseen, heillä on toki yleensä peruskoulutus johonkin merkkiin tai laitteisiin, mutta käytännössä töitä tehdään kaikkien sopimusmerkkien kanssa.

Toki asentajan osaamisen painospistettä käytetään mahdollisuuksien mukaan hyväksi, mutta samaan aikaan sopimusmerkkien koulutukset antavat aina uusia valmiuksia tehdä töitä myös muulle kalustolle. Koulutukseen Valttorissa halutaan myös panostaa.

Haasteet huollossa

Riippumatta siitä onko jono huoltoon pitkä vai lyhyt, asiakas arvostaa huollon nopeuden lisäksi tietoa siitä, milloin koneen huolto aloitetaan ja milloin huolto on oletettavasti valmis.
Perushuolloissa työn valmistumisen arviointi on yleensä helppoa, mutta esimerkiksi voimansiirtoremonteissa taas hankalaa.

– Kyllähän suurin haaste huollossa on asentajan työaika ja sen tehokas käyttäminen. Jos asentajan aikaa ei käytetä oikein, se näkyy pidempinä huoltoaikoina ja asiakkaat eivät saa koneitaan ajoissa, kun jono siirtyy aina hieman eteenpäin. Olemme panostaneet koneiden huollossa nimenomaan suunnitelmallisuuteen ja siksi huoltoon tulevan koneen liikkeitä seurataan tietokoneen aikajanalla.

Asentajat tietävät jo edellisenä päivänä ja viimeistään heti aamulla ilman erityisiä palaverejä, missä järjestyksessä koneet huolletaan ja mitä niille tehdään. Asentajalle on kalenterissa varattu oma sarake ja työajalle on tietty työ. Kun asennustyö etenee, väri tietokoneen ruudulla vaihtuu. Kun koneelle on varattu huoltotarvikkeet ennalta, väri vaihtuu taas ja asentaja tietää mistä tarvikkeet löytyvät. Lopulta valmis kone toimitetaan asiakkaalle ja laskutetaan. Sekin näkyy tietokoneella.

– Tällä järjestelmällä pääsemme seuraamaan, että asennustyöt etenevät ja asiakkaat saavat koneensa luvatusti. ”Yksinkertaisella” kalenterilla resurssoidaan asentajan aikaa asiakkaiden koneiden huoltoon, Pentti esittelee. Kalenterin avulla kuormitus pysyy hanskassa ja se on asiakkaan ja koko huolto-organisaation etu.

Pentti jatkaa, että heidän tehtävä on auttaa asiakasta liiketoiminnassaan. Sähköinen järjestelmä vähentää suttuisten lappujen hukkumisen vaaraa, jonka jälkeen tieto on harvoissa tai ei kenenkään käsissä. Sähköisestä järjestelmästä saadaan tieto myös laskutukseen, mitä varaosia on käytetty. Lisäksi asiakkaan koneesta tallentuu järjestelmäämme huoltohistoria, josta voi olla asiakkaalle hyötyä esimerkiksi koneen myynnissä.

– Kun toimipisteet ovat 150 kilometrin säteellä, kuormitusta ei ole erityisen helppo tasata kuin Varkauden ja Pieksämäen tai toisaalta Suolahden ja Jyväskylän kesken. Joskus koneita, joiden huolto kestää useamman päivän, saatetaan siirtää paikkakuntien välillä. Se on kuitenkin harvinaista, Pentti kertoo.

Hallinnointia

– Valttorin liiketoiminta on jo sen verran laajaa, että aikani menee pääasiassa liiketoiminnan kehittämiseen ja hallinnollisiin asioihin, Pentti kertoo. Valttori on kasvun myötä ollut jatkuvassa muutostilanteessa ja tietyt asiat vain pitää saada yrityksessä toimimaan ja kun teemme töitä asiakkaille ja tarjoamme heille palvelua, sen osa-alueen kehittäminen on koko ajan mielessä, Pentti kertoo.

– Esimerkiksi yhteistyö PMC Polarteknikin kanssa laajensi liiketoimintaamme ja samalla kertaa saimme omaan huoltoon hydrauliikkaosaamista ja varaosia. Oma hydrauliikkaletkutuotanto esimerkiksi Jyväskylässä nopeuttaa asentajien töitä verrattuna siihen, että aiemmin letkuja haettiin parin sadan metrin päästä, Pentti esittelee.
Asentajan työn arvo
Traktorihuollossa työtunnin hinta on ”asiakasystävällinen” verrattuna vaikka kuorma-auto- tai autohuoltoon.

– Kilpailemme koko ajan sen kanssa, että huolletaanko traktoria kotona vai tuodaanko se ammattilaiselle. Jos maatilalla sesonki ei ole päällä, huoltoa tehdään monesti itse. Kun on kiire ja kun jotain särkyy, tarvitaan useimmiten asentajaa. Toki moni teettää huollot säännöllisesti meillä tai muualla merkkihuollossa, Pentti kuvailee. Luonnollisesti palvelemme myös ”tee se itse”-miehiä mahdollisuuksien mukaan.

Pentti jatkaa, että kiinteistöpuolella taas lasketaan, että oma työaika on niin kallista, että sitä ei remontteihin käytetä. Siksi koneet tuodaan pääsääntöisesti huoltoon ennakkoon ja etenkin, jos käyttökaudella sattuu jotain. Koneet halutaan sesonkina nopeasti käyttöön, koska varakoneita ei yleensä ole.

– Asentajan työtuntihinta on kuitenkin monesti edullinen verrattuna siihen jos oma huoltotyö kestää vähänkään pidempään kuin asentajan. Lisäksi asentajalla on silmää nähdä mahdolliset huoltotarpeet koneessa muuten ja tehdä asennus kerralla oikein, Pentti muistuttaa. Asentajan kokemuksella myös ratkaistaan ongelmia, joita kokemuksia normaalilla koneenkäyttäjälle ei ehdi kertyä.

Ostopalveluita yhteistyökumppaneilta

– Emme mekään tee kaikkea itse, kun esimerkiksi ”moottoriremontti”  tilataan Linnavuoren tehtaalta. Kun on moottoriremontin aika, monesti päädytään siihen että asiakkaan traktoriin tilataan kunnostettu ja takuun sisältävä vaihtomoottori. Asennamme kyllä moottorin apulaitteineen taas asiakkaan traktoriin, mutta vaihtomoottorin avulla päästään nopeaan huoltosykliin, eikä asiakkaan kone ole pois töistä kuin päivän tai kaksi, Pentti kehuu.

Traktorit merkittäviä

– Meidän huollosta käyvistä koneista suurin osa on Valtraa. Fendtin osuus on myös kasvamassa. Traktoriasiakkaiden osuus on lähes puolet liikevaihdosta. Valtran tehtaan ja Agco Suomen myyntiorganisaation osuus on lähes neljäs­osa. Loput reilu neljäsosa liikevaihdosta tulee erilaisten kiinteistö- ja maarakennuskoneiden huolloista ja varaosista. Meillä on monimerkki­huolto, kun sopimukset ovat Willen ja Lännen koneiden huolloista. Tämän lisäksi Rotatorin kanssa on sopimukset Hitachin ja Merlon huolloista. Rotatorilta ovat listoilla myös Nissanin trukit. Hallissa käy myös esimerkiksi Hyundai ja Hyster-trukkeja Suomen Rakennuskoneen Komatsut ovat myös sopimushuollossa. Ja kun joku merkki on sopimushuollossa, tarkoittaa se sitä, että asentajamme ovat saaneet koulutuksen kyseisiin merkkeihin, Pentti lupaa.

– Toki huollamme myös työkoneita ja etenkin tässä Jyväskylässä vaikka hiekoittimia tai ruohonleikkureita.
Kun asiakkaina on paljon kiinteistöhuoltajia, jotka ovat liikkeellä muulloinkin kuin virka-aikana, pyrimme palvelemaan ” kellon ympäri” vaikka meillä ei ole mahdollisuutta jatkuvaan päivystykseen.

Syksyllä, kun ensi lumi on satanut ja sitten tulee pakkanen, alkavat puhelimet yleensä soida. Useimpiin koneisiin on talvipolttoaineet jo vaihdettu, mutta kun kaikki kalusto otetaan kerralla käyttöön, on joiltain unohtunut polttoaineen vaihto.
– Toki pitkä sesonki meillä on koko maalis- kesäkuun välinen aika, Pentti muistelee. Yleensä on niin että huolelliset ihmiset tuovat koneensa ajoissa huoltoon ja mattimyöhäiset silloin kun kaikki muutkin ja silloin huoltojono venyy viikkojen mittaiseksi.
– Syklisyys on joka tapauksessa haaste myös huoltoyrityksen kannattavuuden kannalta, mutta sen kanssa oppii jotenkuten elämään, Pentti nauraa.

Ammattikavereita tarvitaan

Osaavia huoltoasentajia ei ole ovella jonoksi saakka tulossa töihin millekään merkille. Alan arvostus ei ole ollut korkea, mutta ala on kuitenkin varma ja työpaikka vakaa, kun työnsä osaa tehdä. Työ ei siirry myöskään Kiinaan ja työpäivät ovat vaihtelevia.
– Asentajiksi tarvitaan entistä ammattitaitoisempia kavereita, kun laitteiden järjestelmistä tulee monipuolisempia ja samalla monimutkaisempia, Pentti pohtii.

Traktori- ja maansiirtokonehuolto on kuitenkin monipuolisempaa kuin vaikka autohuolto. Asentajaa se tietenkin haastaa säännöllisin väliajoin, kun monipuolisia järjestelmiä on rinnakkain ja kaikkia pitäisi ymmärtää.
– Meillä on toki runsaasti hyviä kokemuksia asentajista, jotka ovat ikänsä olleet koneiden kanssa tekemisissä, mutta myös niistä, jotka ovat koneiden pariin hakeutuneet vasta varttuneempina. Oikealla asenteella täällä kuitenkin selviää, Pentti lupaa. Pentti jatkaa, että oppisopimuksista meillä on myös hyviä kokemuksia.

Huoltotyö on arvokasta

Valttorin liiketoimintaa kehitetään vastaisuudessakin. Haluamme kasvaa ja kehittyä, jotta pystyisimme vastaamaan asiakastarpeeseen aina vain paremmin, Pentti lupaa. Se edellyttää asiakkaan toiveiden kuuntelemista siellä missä asiakkaan kanssa ollaan tekemisissä ja sitä tekee jokainen asentajamme ja varaosamyyjämme joka päivä, muistuttaa Pentti.

– Ammattitaitoisia kavereita tarvitsemme joka tapauksessa lisää, jotta asiakkaiden työt saadaan hoidettua vastaisuudessakin ja asiakkaamme saavat hoidettua omat työnsä, Pentti päättää.

Pentti Luoma on suunnitteluinsinööri, joka sai kosketuksen traktoreihin, kun hän osallistui aikoinaan Mezzo-Valmetin suunnitteluun insinööritoimiston suunnittelijana. Tämän jälkeen vierähti 15 vuotta Metsolla paperikoneiden kehitystehtävissä. Seuraava ”kontakti” traktoreihin tuli 2009, kun Pentti yrityskaupan myötä siirtyi Valttorin johtoon.

Kolmessa vuodessa toimipaikkojen määrä on tuplaantunut, samoin liikevaihto ja henkilöstön määrä. Henkilöstöä on nyt noin 30 henkeä ja liikevaihtoa 4 M€, Pentti kertoo. Viimeisimmät Valttorin uudet toimipisteet ovat Viitasaarella ja Tampereella. Tampereella keskitytään huoltojen sijaan kuitenkin hydrauliikkaan ja pneumatiikkaan.

Muut toimipisteet ovat Jyväskylässä, Suolahdessa, Varkaudessa ja Pieksämäellä. Suolahden toimipisteen tehtäviin kuuluu normaalin huoltopisteen töiden lisäksi ”tehdaspalvelua”. Valttori osallistuu esimerkiksi Valtran ja Fendtin varusteluun ennen niiden toimitusta asiakkaille.

– Suolahden tehdas kuormittaa meitä suhteellisen tasaisesti. Toki, jos joku isompi tilaus tulee tehtaalle ja useampi kone pitää varustella, aiheuttaa se meillä sesongin, mutta se tiedetään yleensä viikkoja etukäteen, Pentti kertoo.

Lue seuraavaksi