Uutiset

Yleinen

Valtra kehittää biokaasutraktoria

Valtra on valinnut testitraktoriksi mallin N101, jonka teho on 110 hevosvoimaa. Traktori on varustettu etukuormaajalla sekä etunostolaitteella ja -voimanotolla. Se on tarkoitettu maatilojen yleistraktoriksi sekä kunnille ja urakoitsijoille, joilla on mahdollisuus tankata biokaasua työn ohessa.

Kaasusäiliöt on sijoitettu traktorin rungon oikealle puolelle turvalliseen paikkaan ja koko kaasuinstallaatio on toteutettu ajoneuvoihin tarkoitettujen EC-määräysten mukaisesti. Ensimmäisessä tutkimusmallissa kaasutilavuutta on 170 litraa, mikä 200 baariin paineistettuna vastaa noin 30 litran dieselpolttoainemäärää. Tämä riittää tyypillisessä käytössä kolmesta neljään tuntiin.

”Toteutuksessa on käytetty moderneinta tekniikkaa. Sekä diesel- että kaasuruiskutukselle on oma ”common rail”, joita ohjataan elektronisesti ja joiden avulla optimoidaan dieselin ja kaasun keskinäinen suhde”, kertoo Valtran toimitusjohtaja Jari Rautjärvi.

Koetraktori on toteutettu yhteistyössä Valtran, Afcon Oy:n, Alt-Control Oy:n, RAP Clean Air Systemsin, Turun Ammattikorkeakoulun ja Ecocat Groupin kanssa. Mukana on ollut myös Valtran sisaryhtiö AGCO Sisu Power Genpowex, jonka kanssa on kehitetty dual-fuel –periaatteella toimiva konttiin sijoitettu aggregaatti. Valtran kumppanina on alusta alkaen ollut skoonelainen Biogas Syd ja Valtran paikallinen edustaja Lantmannen Maskin. Tarkoituksena on jatkaa koeajoja ja testejä Skånen alueella samalla kun dual-fuel -moottorin ominaisuuksien kehittämistä jatketaan moottorilaboratoriossa.

“AGCOn kehittämä innovatiivinen teknologia edistää ympäristönsuojelua. Alallaan johtavat voimansiirto- ja moottoriteknologiamme alentavat päästöjä ja ympäristön muuta kuormitusta samalla kun polttoaineen kulutus laskee. Konseptitraktorimme on suurenmoinen esimerkki, kuinka uusiutuvia polttoainemuotoja voidaan hyödyntää käytännön olosuhteissa”, toteaa Richenhagen.

AGCO on sitoutunut toimittamaan edistyksellisille viljelijöille korkeaa teknologiaa  soveltavia ratkaisuja ja kehittämään ympäristöystävällisiä teknologioita. Yhdysvaltojen Energiaministeriö on valinnut hiljattain AGCOn kehittämään biomassan tehokasta korjuuta ja kuljetusta jatkojalostukseen. Vuonna 2009 AGCO esitteli ensimmäisenä alan valmistajana SCR-pakokaasujen jälkikäsittelyn maatalouskoneiden moottoreissa.

www.valtra.fi

Lue seuraavaksi