Uutiset

Yleinen

Valparts – varaosia myös Valtran varaosatiskiltä

Traktoria kunnostavalla on vaihtoehtoja, mistä osia hankkii. Valmettien ja Valtrojen osalta tilanne ei ole villi, kun vuosi sitten Valparts avasi linjat Valtran varaosapisteiden kanssa. Valikoima kierrätysosista on vuoden aikana kasvanut huomattavasti. Kannattaa siis tiedustella myös edullisempaa osaa, joka on nähnyt jo yhden ”elämän”. Kuuden kuukauden takuu on merkittävä etu.

– Purkuun tulee traktoreita jatkuvasti. Purkuun haetaan koneita aina Etelä-Eurooppaa myöten ja hankinta on osa-alue, johon keskitymme entistä enemmän tulevaisuudessa, Jukka Salin Valpartsilta kertoo. Purkaminen on jatkuvaa SR Harvesting Oy:n tiloissa. Yhden traktorin purku vie yhdeltä mieheltä noin kaksi viikkoa, kun samaan aikaan pitää dokumentoida purettavat osat. Kierrätysosille on kysyntää.

Kun kierrätysosia tiedustelee, tärkein numerosarja on traktorin valmistenumero. Näin voidaan varmistaa että juuri oikeaa varaosaa osataan hakea. Valtran varaosahaku toimii varaosanumeroilla ja niin toimitaan myös kierrätysosien kanssa. Osia voi tiedustella Valpartsilta, josta saa saman vastauksen osien saatavuudesta kuin Valtran varaosatiskiltä. Osat toimitetaan rahtivapaasti haluttuun Valtran toimipisteeseen, jotka toimivat myös vähittäismyyntipisteinä. Isommat kokonaisuudet, kuten ohjaamot voidaan toimittaa myös suoraan asiakkaalle tai hakea varastoltamme, jos osalla on todella kiire.

Kun traktori puretaan Valpartsilla, purettavat osat numeroidaan hyllyyn ja varaosien tiedot syötetään varaosakantaan. Kun varaosan tiedot ovat kannassa, nähdään koneelta, onko kierrätettävää varaosaa saatavilla ja montako.

Etuakselit ovat kovilla etukuormainkäytössä. Ehjä etuakseli saadaan yleensä traktorista, jossa ei ole ollut etukuormainta. Purettujen osien tiedot tallennetaan Valtran sähköiseen varaosatietokantaan ja sopivat osat löytyvät rungonnumeron perusteella.

Merkittävä määrä purkuun päätyneiden traktoreiden komponenteista on edelleen käyttökelpoisia. Traktori voi olla vaurioitunut niin pahasti, ettei sen korjaaminen toimivaksi enää kannata. Traktori voi olla osittain palanut tai se on voinut joutua onnettomuuteen. Traktoria siirrettäessä voi tulla myös kuljetusvaurioita esimerkiksi rekan kaatuessa. Purettavasta koneesta on kuitenkin mahdollista irrottaa monia komponentteja, jotka voidaan hyödyntää muissa korjattavissa traktoreissa.

Tietyt osat traktorissa ovat herkempiä rikkoontumaan käytössä. Esimerkiksi vaihteistot ja etuakselit ovat kovilla etenkin etukuormaintöissä. Toisaalta kun tapaturmia sattuu; metsässä kaatuu puu ohjaamon päälle tai traktori kaatuu. Silloin rikkoutuu yleensä iso kokonaisuus, kuten ohjaamo tai konepeitto ja sen alla olevat komponentit.

Lue seuraavaksi