Uutiset

Yleinen

Valkealassa tehokasta sadonkorjuuta – Claasin, Jaguarin ja John Deeren yhteistyöllä maissi nousi vauhdilla

Koska viime syksy oli olosuhteiltaan vaikein miesmuistiin, vaati sadonkorjuun onnistuminen vaativissa olosuhteissa myös kalustolta paljon. Valkealassa Anttilan kylässä suoritetussa maissisadon korjaamisessa oli käytettävä konekanta huippuluokkaa, sillä urakassa oli mukana Claas Jaguar 830 -leikkuupuimuri maissiterillä varustettuna sekä John Deere 8310T -tela-alustainen traktori. Urakoinnista vastasivat paikalliset koneyrittäjät, joista mukana olivat Ari Niemi, Mikko Uotila, Eetu Noukkala sekä Mika Metso

Ari Niemi on pitkän linjan koneurakoitsija, jonka laajaan konekalustoon kuuluu niin traktoreita, kaivukoneita kuin perävaunuja. Traktorikaluston keulakuvana toimii tela-alustainen John Deere 8310T, jonka päätyömaana toimivat Niemen turvesuot. Niemi hankki Jontikan vuonna 2002 ja tähän mennessä mittariin on tunteja kertynyt hieman yli 6 000. Turvetöiden lisäksi traktori on osoittanut toimivuuttaan erityisesti kultivoinneissa, kylvötöissä sekä talvisin latutöissä ja rinnekoneena.  John Deere on ollut luotettava työkone ja esimerkiksi ensimmäinen telamattojen vaihto tuli ajankohtaiseksi vasta 5 300 tunnin jälkeen. Niemi kiittelee erityisesti koneen ketteryyttä ja tietenkin sen loistavaa etenemiskykyä. Varsinkin vaikean turvekauden aikana telakone on ollut kultaakin arvokkaampi. Ainoana negatiivisena seikkana Niemi mainitsee maantieajon, jossa erityisesti asfalttiosuuksia kannattaa vältellä.

Valkealan maissiurakassa John Deereä käytettiin lennossa tyhjennykseen ja aumaan ajossa. Poimintanopeutena oli reipas, noin kahdeksan kilometrin tuntivauhti, jolla perävaunu täyttyi sukkelasti ja seuraava traktori vaunuineen oli valmiina siirtymään vuorostaan Jaguarin rinnalle. Vaikeiden olosuhteiden vuoksi perävaunujen valinnassa päädyttiin hieman pienempiin, mutta koska tässä tapauksessa kuljetusmatkat olivat lyhyet, ei työtehokkuus tästä juuri kärsinyt.  Jaguar eteni erittäin märällä pellolla loistavasti ja ajamiseen antoi rohkeutta tieto siitä, että kiinni jäätäessä John Deeren hinausapu olisi lähellä.

Maissikuormat ajetaan täysrehun tavoin aumaan, jossa Tempon perävaunu luovuttaa kuormansa kiltisti.Aumalla urakoi Case MXM 155, joka huolehti kuormien levityksestä sekä auman huolellisesta tallaamisesta. Maissia pääsevät talven aikana nauttimaan 250-päisen lypsykarjatilan eläimet.

Maissiurakoinnista vastannut Urakkauunot.com on Kymenlaaksossa vuonna 2006 perustettu urakointiyrittäjien nettisivusto, jonne on koottu paikallisia alan ammattilaisia. Sivustolta saa helposti tarjouksen vaikkapa säiliörehutöistä, lannanlevityksistä, viljan puinneista, bioenergiatöistä ja maansiirtohommista. Kukin urakoitsija toimii itsenäisesti ja vastaa töistään ja laskutuksesta itse. Sivusto onkin saavuttanut suosiota ja sen kautta on helppoa ja nopeaa saada hyviä tarjouksia alan ammattilaisilta, joilla on käytössään tehokas ja nykyaikainen kalusto.

Claas Jaguarissa on kunnioitusta herättävän näköiset maissiterät, joista reunimmaiset saa nostettua kuljetusten ajaksi pystysuoraan.

Kun näkymät ohjaamosta ovat tämänkaltaiset ja perässä vielä raskas perävaunu, laitettaisiin tavallisella traktorilla jo pakkia silmään ja toivottaisiin parasta. John Deerellä voi keskittyä olennaiseen, sillä tela-alustainen kone ei ihan pieniin lätäkköihin hyydy.


Lue seuraavaksi