Uutiset

Yleinen

Vacu Veks poistaa pölyt imuteholla

Vedetöntä puhtautta teollisuuteen ja katualueille

Metallipalvelu Hartikainen on Juuassa toimiva metallialan yritys, joka monipuolisten alihankintapalvelujen lisäksi valmistaa omalla MPH-tuotemerkillä esimerkiksi kestäviä lanoja, kauhoja sekä lumilinkoja. Nyt yritys on aloittanut Maaseiska Oy:n Raimo Kähkösen kehittämän pienkuormaimiin soveltuvan imuvoimalla pölyn irrottavan Vacu Veks -katupölynimurin valmistuksen.

Katso video – Vacu Veks poistaa pölyt imuteholla

Vuonna 2006 perustettu Metallipalvelu Hartikainen Oy eli MPH työllistää tällä hetkellä lähes 20 metallialan ammattilaista. Yritys on tunnettu innovatiivisuudestaan ja uusia tuotteita on tehtaan ovista lähtenyt maailmalle tasaiseen tahtiin. Omista tuotteista esimerkiksi pari vuotta markkinoilla ollut MPH-tasauslana on tehnyt hyvin kauppansa ja lanoja on myyty kymmeniä ympäri Suomea LH-Osan sekä K-maatalouden kautta.

MPH:lla tehdään myös runsaasti suunnittelutöitä talon ulkopuolelle, josta esimerkkinä toimii vaikkapa pick-up-autoihin kehitetty kevyt lumiaura.  MPH:n omista tuotteista uusin tuttavuus on kestävä ja tehokas lumilinko, joka esiteltiin viime syksynä. Yrityksen suunnittelutoiminnasta vastaava Vesa Kähkönen on hyvin ylpeä MPH:n monipuolisuudesta ja kertoo, että Vacu Veks -katupölynimuri täydentää mainiosti yhtiön tuoteperhettä.

Katupölynimurin syntyhistoria vie pölyiseen kaivokseen, jossa tuotteen isä Raimo Kähkönen alkoi suunnitella pölyn ja muun pienen roskan poistamista ilman veden käyttöä, jolloin puhdistus onnistuu myös pakkasolosuhteissa. Ideana on tietenkin riittävän tehokas imu, joka takaa että pöly saadaan kerralla pois eikä se vain nouse ilmaan leijumaan. Ensimmäisen version kehittämisen jälkeen MPH tuli mukaan projektiin ja imulaite päätettiin kehittää runko-ohjattavia pienkuormaimia huomioiden. Yksinkertaisessa menetelmässä kuormaimen taakse asennetaan imupuhallin ja eteen imuyksikkö suulakkeilla sekä suodatinpatteristolla, ja kokonaisuudet yhdistetään riittävän suurella putkella. MPH:n ammattitaidolla tuote saatiin valmiiksi nopeasti ja se on valmiina tämän kevään markkinoita silmällä pitäen.

Vesa Kähkönen kertoo, että katupölynimuri päätettiin kehittää nimenomaan pienkuormaimiin niiden monikäyttöisyyden, ketteryyden sekä kompaktin koon vuoksi. Näin ne soveltuvat katujen ja pysäköintialueiden lisäksi mainiosti vaikkapa tehdas- tai pysäköintihallien sekä rakennustyömaiden siivoukseen. Vacu Veks soveltuu etukiinnitysten puolesta kaikkiin pienkuormaimiin ja ainoana isompana laitevaatimuksena on takaosan voimanulosotto. Takaosan imupuhaltimessa on kaksi kulmavaihdetta sekä keskipakoiskytkin ja puhaltimen voima riittää noin 3500 kuution tuntitehokkuuteen.

Imurin työleveys on 1900 mm ja säiliöön mahtuu kerralla noin 300 litraa tavaraa. Vacu Veksin hallinta on tehty mahdollisimman helpoksi ja kokonaisuutta hallitaan yhden yksinkertaisen ohjausyksikön avulla. Muuten pärjätään kuormaimen omilla hallintalaitteilla. Säiliön purkaminen onnistuu suoraan vaikka perävaunun lavalle ja tehokas täry varmistaa tehokkaan tyhjentymisen. MPH:lla on huomioitu myös tiiviimmin alustaan tarttuneen materiaalin poisto ja etuosaan saa myös harjalaitteen, jolla piintynytkin lika saadaan irrotettua tehokkaasti. Lisähyötyä ja viimeisteltyä jälkeä tarjoaa erillinen käsiletku, jolla voi näppärästi koukata pölyt pois myös ahtaimmista paikoista.

MPH:n Vesa Kähkönen tietää kokemuksesta, että suomalainen ei usko ennen kuin näkee ja myös kirjalliset todisteet tuotteen toimivuudesta ovat tärkeitä. Vacu Veks laitettiinkin valmistuttuaan akkreditoituihin mittauksiin, joissa puolueettomat tutkimuslaitokset antoivat poistoilman pitoisuuksista erinomaiset tulokset. Puhtaus perustuu imuyksikön viiden suodatinpatteriparin tehokkuuteen ja niiden jatkuvaan puhdistukseen. Suodatinpatterit on myös helppo irrottaa sivuilta tarkempia puhdistuksia varten ja myös kaikki muut huoltokohteet ovat vaivattomasti tavoitettavissa

Vesa Kähkönen kertoo, että Vacu Veks esiteltiin jo Maxpossa ja tänä vuonna siihen voi tutustua esimerkiksi Elmiassa ja monissa muissa messutapahtumissa. Imuri on herättänyt näyttelyissä ansaittua huomiota ja esimerkiksi Giant-kuormainten tehtaanjohtaja oli hyvin vakuuttunut MPH:n innovatiivisesta tuotteesta. Vacu Veksin myynti tullaan hoitamaan Hyväkoneen kattavan myyntiverkoston kautta. Tulevaisuuden suunnitelmista Kähkönen paljastaa sen verran, että myös traktorikäyttöistä mallia on lupa odottaa vielä tämän vuoden aikana.

 


Lue seuraavaksi