Uutiset

Yleinen

Uutta tehoa perunannostoon – 2-rivinen hinattava Grimme

Kai Ohlgren Dagsmarkista hankki uuden hinattavan Grimme SE 150-60 NB:n viime kaudeksi. Suomen Grimme järjesti viime syksynä Kain pellolla nostonäytöksen, jossa vieraili viitisenkymmentä viljelijää.

Kaj viljelee noin 50 hehtaarin ruokaperuna-alaa. Korjattu sato kauppakunnostetaan, pestään ja pakataan myyntikuntoon. Edellinen 2-rivinen kone tilalla on ollut noin 15 vuotta sitten, mutta nyt oli tehty päätös, että 2-rivinen kone hankitaan taas.

Kai Ohlgren Lappväärtistä hankki uuden hinattavan säiliöön nostavan Grimme SE 150-60 NB:n viime kaudeksi. Nostokoneessa on hydraulipyöräveto. Perunaa nostetaan Valtran N141:llä, jossa tehoa on 107 hevosvoimaa. Traktori on kevyt ja ketterä pellolla, mutta jos maa on pehmeää, vetokykyä ei riitä loputtomasti ilman nostokoneen apua.

Vasemmalla uuden Grimmen omistaja Kai Ohlgren. Huoltoautollaan paikalle saapunut Timo Myllyviita esitteli varaosia ja lisävarusteita vanhoihin että uusiin Grimme-nostokoneisiin. Hän saa jatkuvasti yhteydenottoja eri puolilla Suomea asiakkailta, joilla on yleensä asetuksiin ja säätöihin liittyviä kysymyksiä. Sen jälkeen kun Grimme Skandinavien otti vastuun Grimmen tuotteista Pohjoismaissa, varaosien hinnat ovat laskeneet roimasti, kertoo Timo. Seuraavana on Roland Rosenback ja oikealla myyntipäällikkö Heine Hylleberg.

Taka-akseli on vankka. Hydraulipyörävedon letkutukset kulkevat siististi napaan. Sateisina vuosina pellolla ei vain pääse liikkumaan, jos pyörävetoa ei ole ja peruna kuitenkin pitäisi saada korjattua.

Päisteautomatiikka toimii nykykoneissa hyvin. Terä ja koko kone on nostovalmiudessa yhden napin painalluksella.

Grimmen nostokoneissa on ainutlaatuinen 16-tasoinen säätöpohja, johon voidaan esiohjelmoida erilaisia nostotilanteita. Koneeseen voidaan poimia esiohjelmoitu toimintopohja ja aivan eri luonne napin painalluksella. Yleensä Timon kanssa ohjelmoidaan uuteen koneeseen perussäädöt tietyille ohjelmille. Tämän jälkeen kuljettaja voi hienosäätää ohjelmaa korjuuolosuhteiden mukaan.

Kuljettaja ei näy nostokoneeseen mutta kuin kameroiden välityksellä. Grimmen näyttöön voidaan ottaa kuva kahdeksalta kameralta. Kameroiden näyttämän kuvan kiertosykli voidaan ohjelmoida.

Suomessa nostokoneen päällä tehdään puhdistustyötä käsin. Nostokoneen päälle ei ole yleensä vapaaehtoisten tunkua, mutta tässä tapauksessa tanskalaisvahvistuksia on saatu Heine Hyllenbergistä. Koneen päällä on ohjaimet, joilla voidaan myös säätää puhdistustehoa.

Nostetut perunat puretaan laatikoihin, joissa niitä on helppo käsitellä koneellisesti. Myös laatikoihin pudotus on järjestetty perunoille mahdollisimman helläksi, jottei kuori vaurioidu.

www.grimme.dk/fiLue seuraavaksi