Uutiset

Yleinen

Uutta Tampereen konepäivillä

Jatkoneen pihassa oli nähtävillä uutta mallistoa MTM Forest-metsäperävaunuyhdistelmistä. Tuote on kiinnostava, kun uutta mallistoa on piirretty puhtaalta pöydältä. Monta yksityiskohtaa on hiottu fiksusti. Vanhan malliston valmistaminenkin jatkuu vielä hetken, mutta vanhaa mallistoa ei tuoda Suomeen.  

Suunnittelu on aloitettu puhtaalta pöydältä ja aikaiseksi saatiin inhimillisen hintainen ja laadukas paketti. Toisaalta komponenteissa ja materiaaleissa ei ole säästelty. Laadukkaimmassa vaihtoehdossa Parkerin komponenteilla ja kahvoilla ohjataan hydrauliikkaa. Poikkeuksellisen näppärästi venttiilipöytä on upotettu nosturin alle liu´utettavan kiskon päälle. Normaalisti liukupöytä on suojassa ja huollon ajaksi se voidaan liu´uttaa kätevästi esiin. Herkät laitteet ovat mekaanisesti suojassa, kun kuormapuolella on jämäkkä sermi ja umpilevy alhaalla. Jos kuormaimessa halutaan käyttää omaa öljyä, sermiä voidaan siirtää 20 senttiä taaksepäin, jolloin saadaan tila öljysäiliölle.

Kokonaiskantavuudeltaan MTM Forestin 12 tonnin vaunuun jää 10 tonnia kantavuutta puutavaralle.
Rungossa on lisävarusteena mekaaninen vajaan metrin jatke, jolloin kuormaan saadaan turvallisesti pidempääkin kalikkaa. Rungossa ja jatkeessa on kiinnityspisteet taittuvalle valosarjalle. Vaunun suunnittelussa on huomioitu esimerkiksi kuorman kiinnittäminen ja tartuntapisteet on integroitu karikoiden jalostoihin tavalla, mikä ei nosta turhaan valmistuskustannuksia. Kiinnityspisteet kuormansidontaliinoille ovat hyvässä paikassa. Runko on suunniteltu niin, että tarvittaessa varusteeksi voidaan ottaa napaveto tai Robson. Teli on tuettu alhaalta kolmiopaloilla tukevaksi. Letkutuksia varten on jo olemassa paikat, jolloin varusteiden asentamisessa ei tarvitse virittää eikä tehdä tarpeettomasti kompromisseja. Napavedon hinta toki rajoittaa sen yleistymistä.
Tässä vaihtoehdossa ohjataan Parkerin komponenteilla ja kahvoilla hydrauliikkaa. Poikkeuksellisen näppärästi venttiilipöytä on upotettu nosturin alle liu´utettavan kiskon päälle.
Nyt on tarjolla kahta nosturivaihtoehtoa ja molemmissa vaihtoehtona on yksi tai kaksi jatketta, jolloin parhaimmillaan ulottuvuus on nykymalleilla kahdeksan metriä. Puomi on kokonaan vääntölujaa Strenx:iä, jolloin ohuemmalla ainevahvuudella saadaan halutut ominaisuudet. Puomiin on lisättyä vääntöjäykkyyttä parantava pokkaus alle, jolloin puomista tulee viisikulmainen. Puomi on ilman turhia ulokkeita. Tapit puomistossa ovat pyörimättömiä, kun tapissa on myös holkki, jolloin tappi lukittuu runkoon. Letkutuksen suunnitteluun on panostettu ja oksiin herkästi takertuvia letkuja ei ole puomin päässäkään. Tämä lisää kuormaimen luotettavuutta maastossa huomattavasti.
Jatkoneen pihassa oli myös Giantin kuormaimet työlaitteineen. Etualalla Giantin pikkumalli telejatkeella eli D2545W Tele HD. Keskellä näkyvässä Giantissa on Hyväkoneen valmistama Camion sumukoneella varustettu keräävä harjalaite.
Nurmien hoitoa pitäisi tehdä vuosittain, eikä uuden siemenen kylvö keväällä maksa paljoa, mutta hyödyt voivat olla suuret, kun kasvamassa on hyötykasveja rikkaruohojen sijaan. BT-Agron valikoimiin kuuluvat Einböckin nurmenhoitokoneet. Keväällä nurmet pitäisi hoitaa heti kun pinta vain kantaa, jolloin kasvusto pääsee nopeasti liikkeelle, kun kosteutta on vielä riittävästi.
AGCO Suomi Oy aloitteli konepäivät ja toisena päivänä oltiin Tampereella ja Espoossa. Kuvat ovat Tampereelta. Sää oli pikku pakkasessa tuulinen ja väki viihtyi enemmän sisällä.
Mitä enemmän on voimaa, sitä herkemmässä on ensin luiston lisääntyminen ja lopulta pidon menettäminen. Jotta nykytraktoreiden voima saadaan käyttöön traktorin liikuttamiseksi, edellytetään renkailta uusia ominaisuuksia. Traktoreiden koon kasvaessa ovat myös rengaskoot kasvaneet. Nopeuden kasvaessa edellytetään vanteilta ja renkailta myös parempaa tasapainoa, muuten ajo ei ole miellyttävää. Takana Nokian Ground King, joka on suunniteltu pellolle ja kuljetuksiin.
Ulkona oli esillä Fendtin lippulaivamalli Vario 1050. 1000-sarjahan sai seurakseen uuden 900-sarjan, joka noudattelee mallisarjan muotoja ja ominaisuuksia.
FMG:n ja muiden valmistajien lanoja pitäisi keväällä ulkoiluttaa runsaasti mielellään etuterä riittävän syvällä, jotta monttujen pohjat myös rikkoutuvat. Talven jälkeen tieto ovat todella reikäisiä, eikä tilanne parane yhtään, jollei teitä hoideta kuntoon riittävän syvältä ja lisätä uutta materiaalia.

Lue seuraavaksi