Uutiset

Yleinen

Uutta Suomessa, tiekunnat netissä

Pirkanmaan yksityisteiden tiekuntien yhteystiedot ovat nyt netin kautta selattavissa. Metsäkeskuksen Pirkanmaan alueyksikön hallinnoiman Mutkat Suoriksi – hankkeen toimesta avattua palvelua testataan uutena koko Suomessa. Nyt on mahdollista etsiä sähköiseltä kartalta tiekuntien virallisia nimiä ja yhteyshenkilöiden yhteystietoja.

Palvelun avulla voi esim. uusi tai vanha kesähuvilan omistaja etsiä oman tiekuntansa nimen ja ottaa yhteyttä toimitsijamieheen.  Tilapäisen raskaan kuljetuksen suorittaja voi kysyä lupaa kuljetukselle ja vaikkapa tietoja kääntöpaikasta. Ratsastustalli voi sopia tien käytöstä ratsastuslenkin osana jne. Varsinaisten tienkäyttäjien ja osakkaiden lisäksi yhteystiedot ovat tarpeen mm. viranomaisille,  tapahtumanjärjestelijöille, kiinteistönvälittäjille,  metsäalan toimijoille sekä putki-, kaapeli- ja sähkölinjojen korjaajille. 

Tiekunnan kannalta on hyvä kun lupia ja neuvoja on entistä helpompi kysyä. Kaikista helpointahan satunnaisen tienkäyttäjän on jättää asiat kysymättä ja sopimatta ja toimia luvatta. Tällöin voi syntyä tarpeettomia vahinkoja, joiden korjauskustannukset lankeavat tuntemattoman aiheuttajan myötä tiekunnan osakkaiden maksettavaksi. Palvelussa on lisäksi mahdollista tutkia yksityisteiden siltojen perustietoja.

Uutta palvelua voi käydä kokeilemassa Pirkanmaan yksityistiestön omalla sivustolla, osoitteessa www.tienhoito.fi,   (kohdasta Kartat>Tiekuntakartta)

Kartoille on pyritty viemään vain tuoreehkoa aineistoa, mutta on väistämätöntä, että tiedoissa on vielä puutteita. Olisikin toivottavaa, että tiekuntien luottamushenkilöt kävisivät mahdollisuuksiensa mukaan netissä tarkistamassa osaltaan tietojen ajantasaisuuden ja oikeellisuuden. Täydellisyyttä ei palvelussa kuitenkaan tavoitella – kaikki tiekunnat kun eivät yksityistielain vaatimuksista huolimatta käytännössä toimi laisinkaan tai ainakaan ilmoita tietomuutoksista mihinkään.

Virallista yksityistielain 51a §:n mukaista rekisteriä tiekunnista pitää yllä maanmittauslaitos. Tätä rekisteriä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi voi sähköisellä kartalla vapaasti selata. Jotta tiekuntien ei tarvitsisi ilmoittaa tietoja useampaan paikkaan, metsäkeskus välittää tiekunnilta saamansa lakisääteiset yhteystiedot Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimistolle.  

TP

Lue seuraavaksi