Uutiset

Yleinen

Uusiorenkaita raskaaseen kalustoon – Euromaster

Michelin-yhtymään kuuluva Suomen Euromaster oy pinnoittaa isoja renkaita Porissa. Samassa pisteessä toimii myös yrityksen pääkonttori. Porissa on pinnoitettu suuria renkaita jo 1950-luvulta alkaen. Tuolloin perheyrityksenä toiminut Porin Rengas aloitti toiminnan kaupungin keskustassa. Sittemmin omistajamuutosten ja paikanvaihtojen myötä toiminta on keskittynyt kaupungin pohjoispuolelle, Isojoenrannan teollisuusalueelle. Tänä päivänä pinnoittamon vuosittainen kokonaisvolyymi on viisinumeroisen luku suuria uusiorenkaita, maansiirto- ja teollisuusrenkaitakin nelinumeroinen luku. Henkilöauton renkaita siellä ei pinnoiteta.

Suomen Euromaster oy:n Porin pinnoittamon pihamaalla ja kylmävarastoissa on sadoittain suuria pinnoitettuja renkaita odottamassa lähtöä maailmalle. Pinnoitusasioissa palvelua on saatavana kaikissa Euromasterin palvelupisteissä ympäri maan.

Tuotantopäällikkö Markku Helin (vas.) ja käyttöpäällikkö Kari Hyppönen edessään pyöräkuormaajan uusiorenkaita. Pinnoittamo valmistaa renkaita myös varastoon.

Euromasterin Isojoenrannan toimipiste työllistää viitisenkymmentä henkeä, joista 30 toimii rengaspinnoittamon tehtävissä. Vielä muutama vuosi sitten Euromasterilla oli myös toinen suurien renkaiden pinnoittamo Loviisassa. Siellä toiminta kuitenkin loppui vuonna 2016, ja tuotantolinja siirrettiin Poriin. Samalla Porin pinnoittamon henkilömäärä tuplaantui nykyiseen kolmenkymmeneen.
Käyttöpäällikkö Kari Hyppönen esittelee laitoksen toimintaa nuoruuden innolla, vaikka menossa on jo 37. vuosi pinnoitushommissa. Hän sanoo tehneensä kaikkea mahdollista, mitä rengaspinnoituksessa eteen tulee. Mies myöntää jonkinlaisen lukkarinrakkauden olemassaolon alaan olevan. Turhaan ei hänelle siis ole myönnetty Mr. Rengaspinnoitus -arvonimeä. Toiminnan viimeaikaisen kasvun myötä Hyppösen rinnalle tuotantopäälliköksi palkattiin vajaa vuosi Markku Helin. Hän tuo tuotantoon uusia lean-ajattelun toimintamalleja. Näin on saatu kevennettyä Hyppösen kuormaa, jolloin hän pystyy enemmän keskittymään työmenetelmien ja laitteistojen kehitykseen.
Pinnoitushommiin saa kuulemma hyvin väkeä, ja urat ovat usein hyvin pitkiä. Hyppöstä pidemmänkin uran talossa tehnyt kaveri vielä hallissa työskentelee. Miehellä on jo 44 palveluvuotta takana, ja ikääkin vasta 60 vuotta. Joten palveluvuosia tulee vieläkin lisää.
”Pitkien urien myötä työntekijöillä on paljon meille tärkeää tietotaitoa”, kiittelee Hyppönen. Muutoin ilmapiiri on hyvin rento ja avoin. Neljännes pinnoitushenkilökunnasta työskentelee kahdessa vuorossa, loput yhdessä.

Suuria maansiirron uusiorenkaita valmistetaan kumimuottimenetelmällä. Tässä runkoaihioita ollaan sovittamassa kumimuotin sisään. Kumimuotin kuvio siirtyy uunipaistossa pinnoitettavan renkaan pintanauhaan. Samalla koko rengas myös vulkanoituu yhtenäiseksi. Kumimuotti on metallimuottia huomattavasti edullisempi ja mahdollistaa näin piensarjojen teon.

Isoja renkaita

Kuvassa yli 80 vuotta kokemusta rengaspinnoitusalalta. Jokisen veljeksillä sitä riittää vakka muille jakaa. Tässä veljekset nostamassa kumimuotin sisään ilmatiiviisti pakattua pyöräkuormaajaan rengasaihiota uuniin. Siellä paistos muhii 23 tuntia sadassa asteessa.

Rengaspinnoittamon toiminta koostuu viidestä osa-alueesta. Niitä ovat (1) kuorma-autojen ja bussien renkaiden pinnoitus, (2) maansiirto- ja muiden suurten koneiden renkaiden pinnoitus, (3) trukin renkaiden pinnoitus, (4) suurten renkaiden korjaukset ja (5) umpikumirenkaiden valmistaminen ilmarenkaista.
Euromasterilla kuorma-autojen ja bussien renkaat pinnoitetaan esivulkanoidulla pinnalla. Siinä raspaamalla karhennetun aihion pintaan kiinnitetään vulkanoimalla valmiin pintakuvion sisältämä ”remmi”, kuten hallin lattialla asia ilmaistaan. Valmis raina tulee taloon moniltakin pinnan toimittajilta. Paljon käytetään Recamicin ja Nokiankin pintaremmiä. Euromaster on Suomen ainoa Recamic-lisenssin haltija. Maailmalla näitä raskaan kuljetuskaluston renkaita pinnoitetaan myös metallimuottimenetelmällä, mutta Euromaster tekee pinnoitusta vain tällä esivulkanoidulla pintamenetelmällä. Se muodostaakin koko toimipisteen toiminnasta yli 80 prosenttia.

Trukin renkaiden pinnoituksessa käytetään usein aihiona täysin uutta rengasta. Näin harvinaisiin rengaskokoihin saadaan talvisiin olosuhteisiimme sopivaa pintakuviota. Menetelmää käytetään myös muidenkin kuin trukkien renkaiden pinnoitukseen.

Maansiirtokoneiden ja muiden suurten työkoneiden renkaiden pinnoitusta tehdään edellä mainitulla esivulkanoinnilla pinnalla sekä kumimuottien avulla, jota Porin Euromaster pelkästään käyttää. Muottina voidaan käyttää myös metallista kuorta, mutta se edellyttää suurien määrien valmistusta. Metallimuotin valmistus on kallis menetelmä, joten sille oli tarvetta saada edullisempi vaihtoehto. Niinpä saksalaisinsinööri kehitti jo 1970-luvulla menetelmän, jossa muotti on kumista valmistettua. Näin muotin valmistuskustannukset ovat murto-osan metallisen vastaavan tekemisestä. Siinä uuden renkaan pintakuviosta tehdään kuminen negatiivi (muotti). Menetelmä on myös nopea verrattuna metallisen tekemiseen. Viikon sisällä uuden renkaan käsiin saamisesta on kuminen muotti valmis käytettäväksi. Euromaster tekee itse käsityönä kaikki tarvittavat kumimuotit.

Esivulkanoitua pintaa eli remmiä valmiina asennukseen.

Vuosittain uusia kumimuotteja valmistuu 10–15. Kumimuotti kestää 60–80 paistokertaa, jonka jälkeen on tehtävä uusi muotti. Menetelmä on kuitenkin edullinen tapa tehdä pinnoitusta suuriin renkaisiin. Euromasterilla menetelmä on otettu käyttöön jo 70-luvun lopulla. Varsinaisessa pinnoituksessa raspatun aihion pintaan kiinnitetään paksu, kuminauhan kaltainen, paksu ”slicksipinta”, joka sitten uunissa muotoutuu kumimuotin myötä halutuksi pintakuvioksi.
Trukin renkaiden pinnoitus tapahtuu kuorma-auton renkaiden tavoin esivulkanoitujen ”remmien” avulla. Hyppösen mukaan trukkien renkaiden pinnoitusta tehdään paljon jopa täysin uusille renkaille. Syynä siihen on usein, että kyseistä rengaskokoa ei ole saatavana karkealla talvikuviolla varustettuna. Tällöin uuden renkaan neitseellinen pintakuvio raspataan kylmästi pois ja tilalle vulkanoidaan uuden karkeamman kuvion sisältämä remmi.

Ja ei kun uuniin

Kuorma-autojen ja bussien uusiorenkaat valmistetaan esivulkanoitua pintaa (remmiä) käyttäen. Kuvassa remmiä asennetaan runkoaihion pintaan, jonka jälkeen osat vulkanoidaan yhteen uunipaistolla.

Molempia edellä mainittuja menetelmiä (esivulkanoidut remmit ja kumimuotti) käytettäessä, viimeistely tapahtuu uunissa. Remmeillä kasatut kuorma-auton, bussin ja trukin renkaat sekä kumimuottiin pakatut isot maansiirtorenkaat vulkanoidaan (paistetaan) uunissa lopulliseen muotoonsa. Kuorma-auton renkaiden paisto kestää neljä tuntia 110 asteen lämpötilassa. Maansiirtorenkaita haudutetaan uunissa puolestaan 23 tuntia lämpötilan ollessa hieman alhaisempi, 100 astetta. Euromasterilla on käytössä seitsemän uunia, joista kaksi ovat suurempia maansiirtorenkaita varten. Suurin uuni on halkaisijaltaan 2,35 metriä, joka näin mahdollistaa melkoisen ison renkaan paiston.
Rengaspinnoituksen ohella suurta uunia hyödynnetään myös korjaustapauksissa. Traktorin ripakuvioisia renkaita ei pinnoiteta, mutta niitä voidaan korjata. Esimerkiksi vaurioitunut kylki on usein pelastettavissa. Ja uunipaistolla renkaalle saadaan rutkasti lisää käyttöikää. Periaatteena on, että kaikki renkaat, jotka mahtuvat uuniin, voidaan korjata. Traktoripuolen renkaista palapintakuvioiset renkaat ovat uudelleenpinnoitettavissa.

Suurta uunia voidaan hyödyntää myös renkaiden korjauksissa. Halkaisija on 2,35 metriä, joka määrää korjattavan renkaan maksimikoon. Sisään mahtuu siis melko suuriakin traktorin takarenkaita.

Umpikumiksi
Pinnoituksien ja korjausten ohella Euromasterin Porin pinnoituslaitos tekee myös ilmakumirenkaiden täyttöä. Siinä rengas täytetään nestemäisellä, kaksikomponenttisella Tyrfil-uretaanikumilla. Noin vuorokauden sisällä komponentit jähmettyvät huoneenlämmössä kiinteäksi, pehmeäksi täytteeksi, umpikumiksi. Rengas on tällöin ilmarenkaan tavoin joustava, mutta puhkeamaton. Naulat tai muut terävät esineet eivät keskeytä ajoa. Umpikumirenkaita käytetään paljon kierrätyshommissa, etenkin metallinkierrätyksessä. Täyttö soveltuu kaikentyppisiin ja -kokoisiin renkaisiin. Hyppösen mukaan suurin yksittäinen täytetty rengas imaisi sisäänsä 900 litraa täyteainetta. Painoltaan tämä kiinteä uretaanikumi on veden luokkaa, joten joissakin tapauksissa rengastäytöllä saavutetaan haluttua vastapainoa ja vakautta.

Rengaspinnoittamo tekee myös puhkeamattomia renkaita täyttömenetelmällä. Kaksikomponenttinen Tyrfil-uretaanitäyttö tekee renkaasta joustavan, mutta puhkeamattoman. Tässä täytettyjä renkaita ”elpymässä” huoneenlämmössä. Erillisenä renkaan sisään syötetyt komponentit sulautuvat yhteen vuorokaudessa. Pikkukuvassa muovimukiin valettu täyttö. Kiinteänä täytön paino on veden luokkaa.

Aihiot kentältä

Kaikkien runkoaihioiden pinta raspataan tasaiseksi ja karheaksi. Raspauksen jälkeisessä tarkastuksessa päätetään voidaanko aihio pinnoittaa vai tuleeko siitä hylky. Tarkastuksen läpäisemättömät rungot päätyvät Suomen Rengaskierrätykselle muihin tarkoituksiin. Tämäkin on sinne lähdössä.

Pinnoitettavat rengasrungot tulevat pääosin Euromasterin palvelupisteistä kautta maan. Niitä ostetaan myös suoraan asiakkailta. Tarvittaessa pinnoitus tehdään asiakkaan omille rungoille niin sanottuna rahtityönä. Kaikki aihiot raspataan auki eli vanha pintakuvio poistetaan ja pinta karhennetaan jatkotoimenpiteitä varten. Raspauksen jälkeisen visuaalisen ja käsin tunnustelemalla tehdyn tarkistuksen jälkeen tehdään päätös, josko rengas voidaan pinnoittaa. Hylkyjäkin tässä lajissa koko ajan tulee. Liian loppuun ajettua tai pahasti vaurioitunutta rengasta ei aina välttämättä kannata pinnoittaa. Tällöin rengas päätyy Suomen Rengaskierrätys oy:lle, joka hyödyntää sitä muihin tarkoituksiin. Huomionarvoista on, että myös täysin uusia renkaita pinnoitetaan jonkun verran. Kaiken kokoisia renkaita ei aina ole saatavana esimerkiksi talvikuviolla, jolloin se tehdään pinnoituksella. Monesti niitä ovat juuri trukin ja muut teollisuudessa käytettävien koneiden harvinaiset renkaat.
Euromasterin Porin pinnoituslaitos valmistaa vuosittain on viisinumeroisen luvun suuria uusiorenkaita, josta maansiirto- ja teollisuusrenkaitakin on nelinumeroinen luku. Alalle tyypilliseen tapaan tarkkoja lukuja ei paljasteta. Laitos valmistaa tuotteita varastoon. Talvi- ja kevätaikana uusiorenkaat päätyvät ensin tehtaan varastoon. Kesällä ja syksyyn mennessä tämä varasto yleensä tyhjenee ja tuolloin valmistetut kumit lähtevät saman tien jakeluun. Myynti tapahtuu Euromasterin palvelupisteiden kautta ympäri maan. Niiden kautta myös asiakkaiden rungot päätyvät pinnoituslaitokselle uudistettavaksi.
”Hätätapausten pinnoitukset tai korjaukset pyrimme hoitamaan kohtuuden nimissä”, päättää tehdasta esitellyt Kari Hyppönen.

Rengasaihio alkaa olla paikoillaan kumimuorin sisällä. Levittimet vain irti ja paistos uuniin.

 

Lue seuraavaksi