Uutiset

Yleinen

Uusikartanon Turvetyö urakoi monipuolisesti

Pitkät perinteet ja monipuolinen työnkuva kuvaavat hankasalmelaista Uusikartanon Turvetyö Ky:tä. Eero Siikki pyörittää yritystä vaimonsa Kaisan ja poikansa Matin kanssa sukutilalla, joka on ollut suvun hallussa 1700-luvulta lähtien. Turveurakoinnin oheen on yritykselle kertynyt lukuisa joukko muita palveluja. Kuvassa ovat Eero ja Matti Siikki sukutilan pihamaalla. Matti edustaa suvun kahdettatoista sukupolvea tällä tilalla.

Kuten yrityksen nimi kertoo, se toimii turvetuotannon parissa. Omia turvealueita sillä ei ole, vaan yritys urakoi Vapon turvetuotantoalueilla. Tuleva kesä on neljäskymmenes Vapolle urakoitava kesä, sillä koneurakoinnin Vapon soilla aloitti Eeron isä vuonna 1973.

Pitkä kokemus turvetuotannosta on tuonut myös luottamustehtäviä. Eero on ollut reilun 20 vuotta Koneyrittäjien Keski-Suomen yhdistyksen hallituksessa ja nyt Matti jatkaa samaa pestiä.

Uusikartanon Turvetyö tekee kaikkea turvealueella tarvittavaa urakointia: jyrsin- ja palaturvetuotantoa, ojia, alueiden kunnostuksia ja niin edelleen. Myös yksityisille on tehty pieniä aloja palaturvetta.

Yksi yrityksen toimihaaroista on tienhoito. Erityisesti talviaikaan tämä tasaa työllisyyttä aurausten muodossa taloyhtiöille ja liikekiinteistöille, joihin on syntynyt pitkäaikaiset asiakassuhteet 30 vuoden aikana. Auraustyöt työllistävät kolme traktoria. Kesäaikaan on ollut lisäksi viherhoitotöitä ja kalustoon kuuluu muun muassa vesakkoraivain. Tienhoidossa tehdään myös miestöitä, kuten raivaussahatöitä ja paikkauksia.

Lanaukset ovat kuuluneet repertuaariin 1980-luvun alusta, ensin valtion lanan vetona. Nykyään lanauskalustona on oma Soukkion valmistama, malliston toiseksi suurin malli. ”Yllättävän hyvin tuo Soukkion lana on toiminut nämä neljä kesää, jotka sitä on hinattu. Olemme käyneet Pieksämäellä saakka lanaamassa ja lanauspäivänä saattaa tulla traktorilla ajoa 150 kilometriä”, sanoo Eero.

Yritys ei siis seiso yhden jalan varassa, vaan sitä voisi paremminkin kuvailla tuhatjalkaiseksi. Toimialakirjon laajuus alkaa paljastua jutustelun edetessä. Yhtenä toimintamuotona yrityksellä on koneiden kuljettaminen. Pihtiputaan ajokoneen valmistama puoliperävaunulavetti on matalarunkoinen, joten sillä voidaan tehdä erikoiskuljetuksia, joissa on tarvetta tällaiselle ratkaisulle. Sana on kiirinyt ja kuljetustilauksia tulee mukavaan tahtiin.

Ja tokihan maatilataustaisella yrityksellä on vielä kasvinviljelyäkin, viljaa viljellään vajaan 50 hehtaarin pinta-alalla. Ja tietysti kaivukone, itse kunnostettu Länkkäri turvemaille sopivilla 120-senttisillä teloilla varustettuna, kuuluu kalustoon. Metsäkone vielä puuttuu listasta… No, löytyy sekin pihasta ja Matti on käynyt metsäkoneasentajan koulutuksen Jämsänkosken metsäoppilaitoksella, mistä tietysti on hyötyä kaikkien muidenkin koneiden laittamisessa. Koneenkorjaustaitoa on karttunut matkan varrella ja sen sekä sopivien tilojen myötä Siikit tarjoavat koneenkorjausta ja huoltotöitä myös vieraille.

Yhdessä Massey Fergusonissa, 7490:ssä, on Dyna-VT -portaaton vaihteisto. ”Se on nyt meillä kuudetta vuotta. Kokemukset siitä ovat positiiviset, olemme erittäin tyytyväisiä. Tällä traktorilla on nyt ajettu 4000 tuntia ja ainoa remontti on, että yksi lokasuojan kytkin on vaihdettu. Sillä on kuitenkin tehty kaikenlaisia töitä, myös todella kovaa työtä. Vaihteiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Perässä on Kendalin öljyt ja ainakin niillä traktori lähtee pakkasellakin hyvin liikkeelle ja kaikki ohjelmatkin pelaavat kuten pitää, eli pakkasongelmia tämän kanssa ei ole.”

Myös pienempi Massey Ferguson 6290 on toiminut hyvin ja sillä on 12 vuoden aikana kuormattu yli 100 000 tonnia palaturvetta. ”Siinä on Danan etuakseli ja se on kestänyt niin hyvin, että vain toiselle puolelle vaihdettiin nyt ensimmäinen stefa. Ei olkatappeja eikä mitään      muutakaan ole tarvinnut uusia.”

Uusikartanon Turvetyö pitää kaluston kunnossa, joten se kestää pitkään, kuten kuvassa oleva Fiat, joka on edelleen täydessä urakointikunnossa. Kuljetustehtävät tosin jäävät isäntäväelle, sillä ohjaamo ei enää ole ihan nykyaikaisimpia.

Uusikartanon Turvetyön toiminnan perustana on kuitenkin pitkälle maataloustraktorit. ”Ferkuja meillä on ollut 60 vuoden ajan, nytkin niitä on kolme kappaletta. Fiateja on muutama ja uusin traktorimme on New Holland”, listaa Eero. New Holland on erityisesti turvevaunun vetoon tarkoitettu sen ajovoimanoton ansiosta. Myös Valtroja on ollut kalustossa. Ne olivat varustettu Vapon risunajoon ja olivat käytössä vuosituhannen vaihteen jälkeen muutaman vuoden.Lue seuraavaksi