Uutiset

Yleinen

Uusia tuulia turvesuolle – Challenger-kumitelatraktori

Challengerin ulkonäkö on vaikuttava. Massiivinen telakoneisto kertoo voimasta ja pitkä keula konehuoneen kokoluokasta. Mustikkanevalla Challengerin ja turvekärryn yhdistelmää on eniten käyttänyt nuori Saku Syväjärvi. Hän on ollut erittäin tyytyväinen koneeseen, ja sen parhaina puolina hän pitää vetovoiman lisäksi ketteryyttä käännöksissä. Pitoa turveaumoissa riittää ja näkyvyys on kuljettajalla erinomainen joka suuntaan. Turvetyömaalla Challengerin ominaisuuksista on otettu kaikki irti ja kokeiltu myös ääriolosuhteita.

Challengerin saa kyllä nevaan uppoamaan ja nokan sukeltaessa irti pääseminen ei aina ole ihan helppoa. Kuljettajan tarvitsee oppia oikea ajotyyli, ettei anna koneen kaivaa itseään liian syvälle. Saku kertoo kuitenkin hyvän ajotavan löytyvän ammattimieheltä helposti. Turvesaralla Challengerilla ei myöskään tarvitse arastella pysähtymisiä kesken vetojen, sillä liikkeelle pääsy onnistuu kyllä. Koneen runsas automatiikka auttaa käytännön työssä. Automatiikka pitää ison myllyn kulutuksen hallinnassa ja Saku kertoo polttoainetta kuluvan turvetöissä noin 50 litraa tunnissa. Tankki on mitoitettu samalle tasolle kulutuksen kanssa ja se vetää 447 litraa.

Sulavaa vaihtamista vaikeissakin oloissa

Vaihteisto saa Sakulta runsaasti kiitosta. Vaihteistoa hoidetaan joystick-ohjaimella, joka on helppokäyttöinen ja loogisesti toimiva. Eteenpäin vaihteita on 16 ja taaksepäin neljä. Halutessa voidaan käyttää automatiikkaa, joka hoitaa sujuvan vaihtamisen. Ohjausmenetelmänä on differentiaaliohjaus, joka mahdollistaa kääntymisen miltei paikallaan. Myös ohjaus oli Sakua aluksi mietityttänyt, mutta tuntuma löytyi nopeasti jo muutaman ajotunnin kuluttua.

Teloilla pitoa ja hellävaraisuutta

Turvetöiden lisäksi Challenger soveltuu erinomaisesti äkeen eteen. Tämän vetokoneen perässä leveäkin äes kulkee ilman vaikeuksia. Lisäetuna on tietenkin leveän (valittavissa 25–30 tuumaa) telaston tarjoama pieni pintapaine viljelysmaahan. Telasto muodostuu kestävän kumitelan ympäröimistä vetopyörästä, johtopyörästä sekä kolmesta alarullasta. Jousituksessa on käytetty modernia teknologiaa, mikä lisää ajomukavuutta ja pelloilla meno onkin todella tasaista.

Saku kertoo olevansa hyvin vaikuttunut Challengerin hydrauliikan tasosta. Säädöt ovat monipuoliset ja koneet nousevat eivätkä vain meinaa, sillä tehoa sillä puolella löytyy. Selkeänä puutteena Saku pitää nostettavan vetokoukun puutetta, mikä hidastaa työkoneiden vaihtoa.  Kaiken kaikkiaan Saku on ollut erittäin tyytyväinen Challengeriin, joka on vastannut hänen odotuksiaan hyvin.

Voimaa helposti hallittavassa muodossa

Sakun ohjeiden jälkeen on mielenkiintoista lähteä koeajolle. Nousu ohjaamoon on sujuvaa telan päälle rakennettujen tukevien portaiden ansiosta. Ensimmäisenä ohjaamossa kiinnittää huomiota sen valoisuuteen. Runsas ikkuna-ala antaa valoa ja näkyvyys on todella hyvä joka suuntaan esimerkiksi paripyörillä varustettuun traktoriin verrattuna. Istuin on tämän hintaluokan koneen edellyttämää tasoa. Säädöt ovat monipuoliset ja oikea ajoasento löytyy helposti.

Liikkeessä ohjaustuntuma löytyy helposti. Muutama ensimmäinen käännös sujuu hieman kulmikkaasti, mutta pian oikea ajotapa alkaa hahmottua ja pääsee nauttimaan koneen ketteryydestä. Pehmeällä turvealustalla käännökset ovat pelkällä traktorilla kuin taitoluistelijan piruetteja ja kuten Saku kertoi, täytyy työkoneita vedettäessä muistaa niiden kääntymisrajoitukset.

Vaihteiston käyttö on helppoa ja automaattipuoli hoitaa homman todella jouhevasti. Siirryttäessä peltotielle tela­traktori käyttäytyy odotetusti. Kuopat eivät menoa haittaa, mutta tien muhkurat ja töyssyt vaativat laskemaan nopeutta. Parin erehdyksen jälkeen alkaa myös muistaa, että Challengerin oikeanpuoleisin poljin ei ole jalkakaasu, vaan hidastuspoljin.

Tämä poljin auttaa monessa tarkkuutta vaativassa työssä mainiosti. Nopeus säädetään oikealla konsolissa olevalla vivulla ja vauhtia saa telakoneelle riittävästi eli 40 km/h.  Lyhyen käyttökokemuksen perusteella telatraktorille löytyy kyllä oma paikkansa suomalasille turvesoille ja pelloille, sillä sen verran vakuuttavaa Challengerin kulku on. Investointi on tietysti iso, sillä Challengerin hinta tällä varustelulla alkaa kolmosella.

www.valtra.fi

Lue seuraavaksi