Uutiset

Yleinen

Uusi menetelmä mahdollistaa aurinkoenergian rajattoman varastoinnin

Tähän asti kemiallisten aurinkoenergiajärjestelmien ongelma on ollut, että prosesseihin tarvittavat kemikaalit ovat menettäneet nopeasti ominaisuutensa tai ne ovat olleet hyvin kalliita.

Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) apulaisprofessori Jeffrey Grossman testasi uuden menetelmän toimintaa ensin kalliimmilla ja harvinaisemmila materiaaleilla. Jo viime vuonna Grossman sanoi, että prosessin ymmärtäminen auttaa löytämään edullisia ja runsaasti saatavilla olevia materiaaleja, joita voitaisiin käyttää samalla tavoin.

Nano Letters -tiedelehden uudessa numerossa esitellään tutkijoiden uudet tutkimustulokset.

Tutkimuksessa kehitettiin uusi materiaali, joka koostuu kokonaan hiilestä valmistetuista nanoputkista ja atsobentseenistä.

Uusi materiaali on tutkijoiden mukaan aikaisempia yhdisteitä edullisempaa, ja sitoo energiaa tehokkaammin. Tilavuusyksikköä kohden uusi materiaali voi sitoa jopa 10 000 -kertaisen määrän energiaa verrattuna edeltäjiinsä. Nyt energiansitomiskyky vastaa litium-ioni akkujen kapasiteettia.

Lämpökemiallisessa energiavarastossa käytetään molekyylirakennetta, joka muuttuu altistuessaan auringonvalolle. Tutkijoiden mukaan aine voi pysyä uudessa rakenteessaan rajattoman pitkän ajan. Kun energiavarasto altistetaan katalyytille, pienelle lämpötilanmuutokselle tai valonvälähdykselle, se muuttuu nopeasti aikaseisempaan muotoonsa ja vapauttaa varastoidun energian lämpönä ulos.

Menetelmä on tutkijoiden mukaan luotettava, se ei menetä tehoaan ja lisäksi se on edullinen.

CO2-raportti
 

Lue seuraavaksi