Uutiset

Yleinen

Uusi leveä biopeite kaksinkertaistaa hakkuutähteiden energiasisällön

Walkin paperipohjainen, vedenpitävä biopeite suojaa maassa varastoitavia hakkuutähteitä. Näin tämän edullisen ja helposti saatavilla olevan biopolttoaineen lähteen energiasisältö voidaan maksimoida. Walkin valikoimissa on nyt myös uusi, kuusi metriä leveä peite, joka parantaa energiasisältöä entisestään.

Hakkuutähteet ovat edullinen biopolttoaineen lähde. Tähteiden energiasisällön parantamiseksi niiden on kuitenkin annettava kuivua maassa ennen varastointia. Walkin paperipohjainen, vedenpitävä peite suojaa tähteitä sateelta, lumelta ja jäältä. Peitteen alla hakkuutähdekasoja voidaan varastoida maassa useiden kuukausien ajan.

Peite on leveää laminaattia, joka on valmistettu pääasiassa uusiutuvista kuitumateriaaleista. Se suojaa hakkuukasaa päältä mutta jättää sivut avoimiksi, jotta kosteus pääsee haihtumaan kasasta. Neljä metriä leveän laminaatin lisäksi Walki pystyy nyt toimittamaan kuusi metriä leveää laminaattia. Leveämmän laminaatin edut ovat huomattavat, sillä se lisää tehokkuutta, parantaa tähteiden laatua ja tuottaa enemmän taloudellista hyötyä.

”Sekä Suomessa että Ruotsissa tehdyt tutkimukset ovat vahvistaneet leveämmän laminaatin käytön olevan merkittävästi tehokkaampaa. Kuiva-ainepitoisuus on paljon korkeampi käytettäessä kuusi metriä leveää laminaattia verrattuna neljä metriä leveään laminaattiin”, sanoo metsämarkkinointisegmentin myynti- ja markkinointijohtaja Carlo van Houtum.

Tuoreessa ruotsalaistutkimuksessa havaittiin, että hakkuutähteiden peittäminen kuusi metriä leveällä laminaatilla yli kaksinkertaisti vaikutuksen kuiva-ainepitoisuuteen ja paransi myös hakkuutähteiden myyjän tuottoja. Walkin biopeite on myös markkinoiden levein.

Peite on sekä vedenpitävä että erittäin kestävä sen sisältämän ohuen muovikerroksen ansiosta. Peite voidaan hakettaa hakkuutähteiden mukana ja käyttää polttoaineena. Biopeite estää myös hakkuutähdekasan jäätymisen. Tämä on tärkeää, koska tähteiden energiasisältö pienenee selvästi, jos ne jäätyvät. Lisäksi jäätynyttä kasaa on vaikea käsitellä.

Walkin biopeite on kestävä valinta. Peite voidaan polttaa kokonaisuudessaan polttoaineena. Lisäksi peite valmistetaan Suomessa, mikä pienentää eurooppalaisten asiakkaiden hiilijalanjälkeä. Peitteen kuljetusmatkat ovat merkittävästi lyhyemmät kuin vastaavien Pohjois-Amerikassa tai Aasiassa valmistettujen tuotteiden kuljetusmatkat.

”Keskustelemme parhaillaan myös mahdollisuudesta keventää materiaalia, mikä pienentäisi hiilijalanjälkeä entisestään. Parannus olisi 8–10 prosentin luokkaa”, sanoo van Houtum.

Biopeitteitä käytetään yleisesti pohjoismaissa, erityisesti Suomessa ja Ruotsissa. Niiden suosio on kasvussa myös muualla Euroopassa. Biopolttoaineiden merkitys kasvaa jatkuvasti päästörajoitusvaatimusten tiukentuessa. Uudet kiinteille polttoaineille soveltuvat polttotekniikat lisäävät myös kysyntää.

 TP

Lue seuraavaksi