Uutiset

Yleinen

Uusi Hakki Pilke 43 pilkeyrittäjälle

Sipoolainen Magnus Ådahl on pilkeyrittäjä, joka toimittaa pilkkeitä lähinnä pääkaupunkiseudulle ja sen pohjois- ja itäpuolelle. Magnuksen nettisivu on koivuklapia.fi. Koivupilkkeiden tekoon tilattiin uusi Hakki Pilke Easy 43, mikä valmistettiin ja toimitettiin helmikuussa 2017. Nyt parissa kuukaudessa pitäisi saada kuluvan vuoden ja ensi kevään puut pilkottua. Hakki Pilkettä valmistaa Maaselän Kone ja sitä myy K-maatalous.

Hakki Pilke Easy 43 esiteltiin viime vuonna Metkossa ja se on täysin uusi klapikone, jonka perustana on ammattilaisten käyttämä Easy 42 -malli. Runko on vahva, mutta kone on mitoiltaan ja painoltaan kompakti. Koneen tuottavuus perustuu hydrauliseen puunpainajaan, hydraulisesti väistyvään mittalaitteeseen, puun putoamiseen ohjauslevyillä ennen halkaisua ja ilman viiveitä tehtävään halkaisuun. Vakiovarusteena on syöttöavustin. Puuta syötetään käyttäjän halutessa aina halkaisuliikkeen aikana. Tällöin uuden katkaisun aloittaminen on mahdollista aina optimaalisesti työntimen paluuliikkeen alkaessa. Sähköinen ohjaus vähentää huoltoa tarvitsevien kohteiden määrän minimiin. Koneen voimansiirrossa ei käytetä lainkaan kiilahihnoja, jolloin kone pysyy vuodesta toiseen yhtä luotettavana ja suorituskykyisenä.

Uudelle pilkekoneelle tehtiin tukeva jalusta metallista, työpaikka katettiin ja koneenkäyttäjä seisoo mukavasti muovilankuilla. Tarvittavat työkalut on sijoitettu seinälle.

Magnus Ådahl päätti hankia tälle kaudelle uuden pilkekoneen, kun vanha oli hieman hidas ja pilkkominen jatkui viime vuonna toukokuun lopulle. Niin ei pitäisi käydä. Pilkkeet pitäisi saada ajoissa kuivumaan, koska keväällä ilman suhteellinen kosteus on alhainen ja kuivuminen nopeaa.

Vanha kone oli auttamattoman hidas ja työvaiheelle käytettävissä oleva aika on rajallinen. Pilkkomistyötä tehdään lähinnä iltaisin ja viikonloppuisin, kun viikolla päivisin Magnus on muissa töissä. Apuna pilkkomistyössä ovat tilan vanha isäntä ja Magnuksen poika.

– Pilkkeiden teko on toki molemmille sopivaa, Magnus toteaa.

Puu halkeaa kahdeksaan osaan, jolloin puu kuivuu tasaisesti.

Aivan tolkuttomia investointeja pilkeliiketoiminta ei kuitenkaan kestä, vaikka vuodessa reilusti koivurankaa myyntiin pilkotaankin. Omasta metsästä keräillään noin puolet ja toinen puoli on ostorankaa.

– Joka vuosi myyntipilkkeet ovat kuitenkin loppuneet, vaikka määrää on vähitellen vuosittain kasvatettu. Viime vuonna myynti loppui jo lokakuussa, kun ei ollut mitään myytävää, Magnus toteaa. Menekkiin on toki vaikea varautua, kun asiakkaiden ostopäätökset vaihtelevat lähinnä säätilan ja sähkön hinnan muutosten mukaan. Maalämpötalojen järjestelmät mitoitetaan yleensä hieman alakanttiin ja kovilla pakkasilla lämpö ei vain riitä. Ostopilkkeellä kokonaan talon lämmittäminen ei ole kuitenkaan halpaa, Magnus toppuuttelee. Suuri osa heidän myymästä puusta toimitetaan tunnelmatakkoihin ja lisälämmitykseen.

Varastoon tehtävän pilkkeen määrä on tavallaan kompromissi. Pilkonta-aika on rajallinen ja polttopuussa on keväästä saakka kiinni työtä ja pääomaa. Korvaus vasta, kun puu on myyty. Raha on jumissa polttopuissa yleensä vähintään puoli vuotta. Menekki ei kuitenkaan kasva vuosittain merkittävästi, mutta vanhojen tuttujen asiakkaiden lisäksi tulee muutama uusi, jolloin toimitusmäärät kasvavat vähitellen.

Polttopuut tehdään säkkeihin ja puut nostetaan aurinkoiselle ja tuuliselle paikalle kuivumaan. Siihen Ådahlin kiinteistöllä on hyvät olosuhteet. Pilkkeet ovat rinteessä korkean mäen päällä. Syksymmällä kuivat puut nostetaan varastoon.

Ergonomia on Hakki Pilkkeessä hyvä. Sahan käyttö on napilla ja automatiikka painattaa laippaa. Puu pysyy paikallaan, kun rankaa pidetään hydraulikäyttöisellä puunpainajalla paikallaan.

– Luonnonkuiva puu on mennyt hyvin kaupaksi, kun tuuli mäellä on niin voimakas, että homeet eivät ole puuhun iskeneet. Puu kuivuu noin 16 % kosteuteen ilmavassa paikassa. Talvivarastointi sääsuojassa toki kostuttaa hieman puuta, mutta toisaalta moni asiakas laittaa puut samalla tavalla omaan ulkovarastoonsa.

Toimitettavat puut pudotetaan säkeistä lavalle ja toimitetaan maksimissaan kolmen irtokuution kuormissa asiakkaille. Asiakkaille tarjotaan myös tuoretta polttopuuta, mitä on tarjolla ympäri vuoden. Pilkkeet toimitetaan pakettiauton lavalla asiakkaan pihaan ja kipataan siihen. Autolla mahtuu ahtaaseenkin paikkaan oven eteen, joten kantomatkaa ei asiakkaalle yleensä paljoa jää.

Kätevä ja vähemmän melua

Meillä oli aiemmin pilkekone, jota käytettiin Dexta-traktorilla. Uusi Hakki Pilke Easy 43 on sähkö- ja traktorikäyttöinen vombiversio. Sähkömoottorin teho on 15 kW. Nyt pilkekonetta käytetään sähköllä aivan talousrakennuksen vieressä. Traktorikäyttö on koneen nykyisellä paikalla mahdotonta, joten konetta käytetään tällä hetkellä ainoastaan sähköllä, mikä on myös taloudellisesti edullisempi voimanlähde. Uusi pilkekone vaati vahvempaa virtaa, kuin mitä talousrakennukseen aiemmin tuli ja siksi maakaapelia piti vahvistaa.

Sähkökäyttöinen pilkekone on kätevä ottaa käyttöön.

Työpaikkaan on panostettu, jolloin pilkkeitä voi tehdä sateella ja pimeälläkin. Katoksessa on tehokas valaistus. Puru imetään imurilla syrjään ja kuljettimesta sälä putoaa laatikkoon.

Työnteon mukavuuteen on panostettu. Uudelle pilkekoneelle tehtiin tukeva jalusta teräspalkeista, työpaikka katettiin ja koneenkäyttäjä seisoo mukavasti muovilankuilla. Tarvittavat työkalut on sijoitettu seinälle.

Pilkekoneen rungon jalat ovat katoksen rungon hahloissa. Pilkekone painaa 1600 kiloa, joten hyvä se on tukevalle alustalle laittaa. Maksimi halkaisija puulle on 43 senttiä, mikä ei harvennuksilla ihan heti tule vastaan. Muutamia yli 40 sentin tukkeja on käsitelty koneella ja tähän mennessä mikään ei ole vielä pysäyttänyt viidentoista tonnin tunkkia. Pituusmaksimi on 60 senttiä, mutta Ådahlin valikoimissa on vain 32-senttinen pilke.

Puu katkaistaan 18 tuuman harvesterilaipalla ja sahaa käytetään kätevästi napilla. Automatiikka optimoi painatuksen ja syöttää myös teräketjuöljyä, joten katkaisu on vaivaton.

– Katkaistu puu putoaa välitasolle ja siitä vasta halkaisuun, jolloin harmittavia katkoksia tulee todella harvoin, Magnus toteaa. Pienet oksantyngätkään eivät haittaa asettumista suoraan.. Puu halkaistaan vakiona kahteen tai neljään osaan.

– Meillä halkaisu on kahdeksaan osaan, jolloin isompaakaan puuta ei tarvitse palauttaa kuljettimelta halkaisuun. Magnus päättää.

Säkki on edullinen ja helppo sijoittaa puut ilmasti varastoon.

Toimitettavat puut pudotetaan säkeistä lavalle ja toimitetaan maksimissaan kolmen irtokuution kuormissa. Kuorma kipataan asiakkaan haluamaan paikkaan.

Lue seuraavaksi