Uutiset

Yleinen

Uusi Allu DSH -seulamurskain

Allu DSH -seulamurskain Otavan Saha

Osan Kone Oy on siilinjärveläinen vuosikymmeniä vanha koneurakointiyritys, joka kuuluu Torppa-yhtiöiden maineikkaaseen yritysperheeseen. Osan Koneen palveluihin kuuluvat esimerkiksi trukkipalvelut, pyöräkuomaintyöt sekä kuljetustoiminta ja tärkeimpiä työllistäjiä yritykselle ovat Versowoodin Otavan saha sekä Lujabetonin Siilinjärven betoniasema. Osan Kone on aina suhtautunut uusiin työtekniikoihin positiivisesti ja viime syksystä lähtien Versowoodin Otavan sahalla kenttäkuoren murskaus ja polttoaineen seostus on hoidettu nykyaikaisella Allu DSH 4-23 -seulamurskaimella.

Allu DSH -seulamurskain

Versowoodin Otavan yksikkö on eräs Suomen nykyaikaisimmista sahalaitoksista ja se on keskittynyt männyn ja kuusen sahaukseen tuottaen vuosittain noin 230 000 kuutiota sahatavaraa sekä lujuuslajiteltuja tuotteita. Huippuluokan tuotantoyksikössä myös sahausta tukevien toimien täytyy sujua tehokkaasti ja Osan Kone onkin jo vuosia hoitanut sahalla puutavaran vastaanoton ja syötön, valmiiden tuotteiden varastoinnin, siirrot ja lastauksen sekä teiden ja tontin kunnossapitotyöt. Hommat hoituvat 12 henkilön voimin ja kalustona on esimerkiksi viisi järeää trukkia sekä saman verran pyöräkuormaimia. Kenttäkuoren murskaus on sahalla hoidettu viime syksyyn saakka pelkästään mobiilimurskaimen avulla, mutta nyt yritys hankki Allu-seulamurskaimen takaamaan entistä paremman tuotannon tehokkuuden.

Allu DSH -seulamurskain Antti Halonen

Osan Koneen työnjohtajana Otavan sahalla toimiva Antti Halonen kertoo idean murskauskauhan hankinnasta syntyneen Metko-näyttelyssä. Torppa-yhtiöillä oli jo ennestään pari perinteistä seulakauhaa, mutta uudentyyppisen kirvesterillä varustetun seulan hankinnasta neuvoteltiin tarkoin Allun Ilpo Ellosen kanssa. ”Meillä on jatkuvasti tarvetta pienien kenttäkuorierien murskaukseen ja usein kasat sijaitsevat hankalissa ahtaissa tiloissa. Meillä Allun isäntäkoneina on käytetty Volvo L120F- ja L120E-pyöräkuormaimia, joiden koko riittää mainiosti noin kolmen tonnin painoisen kauhan käsittelyyn. Pullonkaulana käytössä saattaa olla hydrauliikan tuotto, mutta Volvoista saatiin pienillä säädöillä tarvittava teho irti”, Halonen jatkaa.

Allu DSH -seulamurskain

Halonen kertoo, että Allu-seulalla on murskattu syksyn jälkeen jo useita tuhansia kuutioita kenttäkuorta. ”Allun käyttöön on lisäkseni perehtynyt muutama muu kuljettaja ja yleinen mielipide on, että käyttötekniikan sisäistämisen jälkeen kyseessä on ketterä ja kokoonsa nähden hyvin tehokas työväline. Sahalla myös murskeen laadun täytyy täyttää tarkat laatuvaatimukset ja tässä suhteessa ei ole minkäänlaisia ongelmia ollut”, kiittelee Halonen. Myöskään monille uusille tuotteille ominaisia lastentauteja ei kauhassa ole ilmennyt ja Allun huolto- sekä takuuosasto ovat saaneet olla rauhassa.

Allu DSH -seulamurskain Volvo

Sopivan yksinkertainen rakenne, helppopääsyiset huoltokohteet, Allun tuttu jämerä runko ja uudentyyppiset kirvesterät takaavat kauhan kestävyyden vuosiksi eteenpäin kovimmissakin työtehtävissä. ”Vaikka urakoimme käytännössä yksinomaan asfaltoiduilla pinnoilla, tulee kauhaan aina välillä kiviä sekä metallinkappaleita. Metallille Allu ei ole arka ja rakenteen ansiosta kivet pyörähtävät pois kauhasta eivätkä näin heikennä murskeen laatua”, kiittelee Halonen.

Allu DSH -seulamurskain

Otavan sahalla tullaan edelleen jatkossakin käyttämään myös mobiilimurskainta, mutta Allu-kauha tulee monilta osin korvaamaan sen käytön. Halonen on laskeskellut, että kauhan avulla kannattaa jo noin 300 kuution kasa laittaa murskeeksi siirtotöiden sijaan. Keskituntiteho Otavan sahalla on kauhalla ollut noin 50 mottia tunnissa ja myös märän materiaalin murskaus kauhalla onnistuu, joskin aivan tuoreimman kuusipuun kanssa vaaditaan hieman enemmän aikaa.  Pikakiinnityksillä kauhan asennus ja poistaminen sujuu nopeasti, joten kauha tulee otettua käyttöön helposti. ”Allu-seulamurskain on osoittautunut jo nyt taloudellisesti järkeväksi hankinnaksi ja terien kestävyys tulee näyttämään lopullisen kannattavuuden. Tällä hetkellä ainakin näyttää, että ne eivät puolen vuoden jälkeen ole käytössämme juuri kuluneet”, lisää Halonen.

Allu DSH -seulamurskain kenttäkuori

Otavan sahalla pääsimme seuraamaan miten ammattimies, Volvon pyöräkuormain ja Allu-seulamurskain tekevät kenttäkuorikasasta selvää. Volvo liikkuu ahtaissakin olosuhteissa ketterästi ja kauha kulkee tasapainoisesti mukana. Kasalle päästyä huomio kiinnittyy hyvään näkyvyyteen ohjaamosta, sillä kauhan kaikki kulmat pysyvät tarkasti näkökentässä. Halonen nappaa nopeasti kasasta kauhallisen kenttäkuorta ja siirryttäessä murskekasalle Allu osoittautuu myös miellyttävän hiljaiseksi työskentelijäksi. Kauhallinen kuorta muuttuu hyvänlaatuiseksi murskeeksi muutamassa minuutissa, eikä suurempia nikotteluja synny, vaikka materiaali on tällä kertaa kohtuullisen kosteaa. Halonen onkin ollut erittäin tyytyväinen hankintaan ja hän kertoo, että ensi kesänä Allu-seulamurskaimen tehokkuutta tullaan testaamaan myös suorasyötön kautta.

Lue seuraavaksi