Uutiset

Yleinen

Urakointitöitä tehokkaasti – Mattilan Koneasema Oy

Mattilan koneaseman rinnalla Janne Pakarisella ja Jani Lappalaisella on myös J & J Route niminen yritys, joka on erikoistunut lietelantalantakuljetuksiin. Käytössä on lieterekka, josta on ollut juttu Urakointi Uutisten numerossa 3/2007 (katso video alla olevasta linkistä).

Mattilan Koneasema Oy Liperistä urakoi vuodessa säilörehua tarkkuussilppurilla noin 1500 hehtaaria. Kuvat ovat Outokummusta, jossa kävin katsomassa rehunkorjuuta. Matkaa Liperistä Outokumpuun on noin 60 kilometriä. Rehunkorjuuasiakkaita on pisimmillään noin 250 kilometrin etäisyydellä, jonne on noin 5 tunnin moottorimarssi.

Tarkkuussilppurikorjuun lisäksi pyöröpaalataan noin 5000 paalia säilörehua ja 1000 paalia olkea McHalen Fusion II yhdistelmäkoneella. Pyöröpaaliin paalataan noin 200 hehtaaria ruokohelpeä vuosittain. Tämän lisäksi kanttipaa­lataan ruokohelvet noin 1500 hehtaarilta New Hollandin 960 kanttipaalaimella. Kun asiakkaalle tarjotaan koko ketjua tai osaa siitä, pitää töissä olla joustoa. Joskus sesonkina päivät venyvät yöhön ja aamulla aikaisin on edessä taas seuraavat työmaat.

Asiakkaiden työt halutaan tehdä ajallaan. – Joskus myös asiakkaiden pitää hieman joustaa, kun kalusto saattaa olla toisella työmaalla kaukanakin. Tällöin töihin ei voida aina tulla seuraavana päivänä, Janne muistuttaa.

Työntekijät avainasemassa

Koneaseman töitä järjestelee useimmiten Janne Pakarinen, joka on ollut organisaation kantavia voimia alusta saakka. Jannella on osakeyhtiön pääomistus. Alusta saakka koneaseman töissä mukana ovat olleet myös urakoitsijat Karvosen Juha, Apilon Esa ja Lappalaisen Mika. Mattilan Koneaseman urakointitöihin ovat tulleet myöhemmin mukaan Isto Sallinen, Tero Karttunen ja Mika Tahvanainen.

Vakituisina urakoitsijoina koneasemalla ovat myös Mikko Kinnunen ja Jani Hassinen. ”Kesämiehinä” on kaksi työntekijää Heikki Laukkanen ja Jarmo Lappalainen. Heikki ja Jarmo ovat molemmat maatalousyrittäjiä, mutta samaan aikaan he ovat Mattilan Koneasemalla töissä. Koneasemalla on töissä myös ”ulkomaalaisvahvistus” Edie Davenport. Edie on talvet metsäkonetöissä.

Kun asiakkaat haluavat tilata koneasemalta myös niiton, sen tekee Tero Karttunen. Tero urakoi niiton omalla kalustollaan.

Säilörehu-urakkaa Outokummussa

Kävin katsomassa Mattilan Koneaseman säilörehun korjuuta Outokummussa. Edellisenä päivänä oli niitetty ja kasvusto oli vielä aamulla kosteaa. Karhotin oli jo kuitenkin aamuvarhaisella liikkeellä ja sitä ajoi Jani Hassinen.

John Deere-ajosilppurin ohjaimissa oli Mikko Kinnunen. Kuormia pellolta talouskeskukseen ajoivat Edie Davenport, Juha Karvonen ja Esa Apilo kolmella pohjakuljettimella varustetulla perävaunulla. Ketjussa oli myös yksi perävaunu asiakkaalta. Siilolla rehua tasoitti ja tamppasi Isto Sallinen.
– Isto on tamppaamisessa ammattilainen, kun saa siilon pysymään kunnossa tarkkuussilppurin korjuutehoillakin, Janne kehuu.

Katso video:
Mattilan Koneasema siirtää lietettä puoliperävaunulla (UU 3/2007)

 

Lue seuraavaksi