Uutiset

Yleinen

Umega-perävaunuja Suomen markkinoille – Juhan Kone Oy

Jurvalainen Juhan Kone Oy on aloittanut liettualaisten Umega-perävaunujen maahantuonnin ja myynnin. Baltialaisvalmistajan tuotanto-ohjelmassa on moninainen valikoima vaunuja viljan, rehun ja lannan ajoon. Myös traktorivetoisia maansiirtovaunuja on tarjolla. Juhan Kone keskittyy nyt aluksi suurten viljavaunujen ja erityisesti meillä vielä harvinaisten puskutyhjennysvaunujen edustukseen.

Jurvalainen Juhan Kone maahantuo ja myy liettualaisvalmisteisia Umega-perävaunuja. Ensimmäiset vaunut nähtiin jo Seinäjoen Sarka-messuilla. Kuvan kolmeakselinen Umega SPC30 -viljavaunu pitää sisällään runsaasti hyödyllisiä ja käytettävyyttä lisääviä ominaisuuksia.

Juha Markkila esittelee takalaidan helppokäyttöistä lukitussalpaa. Se lukittuu automaattisesti laidan sulkeutuessa ja pitää se tiiviimmin kiinni. Salpoja on kaksi kappaletta ja niissä on säätö

Juhan Koneen vetäjä Juha Markkila on maanviljelijä ja koneurakoitsija Jurvasta. Tilalla kasvatetaan myös monikymmentuhatpäistä broileriemosiipikarjaa. Vaunutuotteet tulevat jatkossa olemaan aina näytillä Markkilan tilalla Jurvassa. Yrityksen tukihenkilönä toimii Ari Mentula joka operoi Somerolta käsin. Arilla on puolestaan pitkä kokemus konekaupasta Suomessa sekä erityisesti Baltian ja Venäjän alueilla.
Alun perin omaan käyttöön viime kesänä hankittu Umega SPC30 -vaunu osoittautui syksyn käytössä niin hyväksi, että näitä voisi suositella muidenkin käyttöön.
”Siitä se ajatus sitten lähti itämään”, sanoo Juha Markkila.
”Arin tuntemus Umegan toiminnasta helpotti asioiden käynnistämistä, ja tosiaan nyt näillä vaunuilla on jo korjattu yksi sato talteen”, jatkaa Juha. Kovan kenttätestin perusteella hän toteaakin, että kaikki valmistajan lupaamat ominaisuudet todellakin löytyvät tästä mallikappaleesta.

Jousitetun vetoaisan kaltevuus on säädettävissä traktorin vetokoukun korkeuden mukaan. Näin perävaunu saadaan kulkemaan aina lavan pohja mahdollisimman vaakasuorassa.

Monipuolinen toimija
Koillis-Liettuassa sijaitseva Umega valmistaa runsaasti erilaisia metallituotteita. Ääripäissä ovat jerrykannut ja polttolaitokset, joista suurimpana 700 kilowatin malli. Siinä voidaan polttaa olkea ja se sisältää lämminvesivaraajan. Myös näitä polttolaitoksia on saatavana Suomeen Juhan Koneen kautta. Metalli on kuitenkin yhteinen nimittäjä yrityksen kaikille tuotteille ja siitä perävaunut ovat pääosin valmistettu. Umegan perävaunutuotanto on 900—1000 kappaletta vuodessa ja tuotteita myydään 19 eri maahan. Tanskassa Umegan markkinaosuus on noin 30 prosenttia.
”Hinta on yksi erittäin kilpailukykyinen argumentti. Uskomme pärjäävämme hyvin hintakilpailussa, erityisesti puskutyhjennysvaunujen osalta”, sanoo Markkila. Perävaunut valmistetaan pitkälti asiakkaan toiveiden mukaisesti, käyttäen kuitenkin lähtökohtana tiettyjä perusrunkoja ja kokoluokkia.

Lavan yläosassa on teräskehikko. Se pitää pressun paremmin ylhäällä, eikä sadevettä kerry näin niin paljoa ”katolle”. Pressun käsittelyä varten on vaunun etuosassa tukeva hoitotaso. Sieltä käsin on pressua helppo rullata auki.

Runsas varustelu
Nyt nähty Umega SPC30 -viljavaunu on vankkaa tekoa. Runkopalkkien koko vastaa kokonaismassan vaatimuksia. Runko ei Markkilan mukaan nitise eikä natise ajossa tai kippauksissa. Vakiolaidoilla saadaan tilavuutta 28 kuutiota, 600 millimetrin lisälaidoilla 37 kuutiota ja 800 millimetrin lisälaidoilla 40 kuutiota. Kantavuuden osalta 40 kuution kokoonpano soveltuu kuitenkin vain rehun, hakkeen tai muun ominaispainoltaan kevyemmän tavaran ajoon. Perusrunko on siis mitoitettu suurillekin massoille. Myös hitsaussaumojen tarkastelu kertoo työhön paneutumisesta. Lava on malliltaan kartiomainen, joka helpottaa tyhjentämistä. Lavan etuosa on siis kapeampi kuin takaosa.
SPC30 on kolmeakselinen vaunu, jossa etumainen ja takimmainen akseli voidaan kytkeä kääntymään ”vapaasti”. Se lisää ketteryyttä ahtaissa paikoissa ja vähentää renkaiden kulumista. Lisäksi etumainen ja takimmainen akseli voidaan jäykistää jousitukselta kippauksen ajaksi. Se tukevoittaa oleellisesti suuren lavan nostoa täydessä lastissa. Tehdas on määritellyt, että tämän SPC30-vaunun veturina tulee olla noin 300 hevosvoimainen traktori.

Umega-vaunujen hydrauliikkaletkut on merkattu esimerkillisesti. Vaunun etuseinässä on tarra, joka kertoo kunkin letkun värikoodin ja sen toiminnon. Hyvä juttu etenkin, kun toimintoja riittää. Hydrauliikalla käytetään kippiä, takalaitaa, etu- ja taka-akselin vapautusta ja aisan tukijalkaa. Kaikkia näitä voidaan käyttää toisistaan riippumatta. Letkujen määrää lisää vielä jarrujen letkut.

Umega SPC30 -vaunussa on pitkälle kehitetty jousitus. Aisajousituksen lisäksi jokaisella kuudella navalla on oma lehtijousensa. Vetosilmukan kiinnitys runkoon on tehty rautaa säästelemättä ja aisan kaltevuutta voidaan säätää traktorikohtaisesti, jotta vaunu kulkee aina lavan pohja vaakasuorassa. Takalaidan käsittelyyn on kehitetty näppärä lukitusmekanismi. Siinä takalaidan kiinni pysyminen tukevoituu automaattisesti toimivalla salvalla, kun laita lasketaan alas. Avattaessa salpa taas aukeaa itsestään, kun takalaitaa avataan. Kuljettajan ei siis tarvitse enää poistua traktorin ohjaamosta lukitsemaan takalaitaa kuljetuksen ajaksi, eikä kippauksen yhteydessä avaamaan.

Aisan vankka lehtijousitus tasapainottaa kulkua oleellisesti. Tukijalka on hydrauliikkatoiminen. Keskellä on paineilmakäyttöisten jarrujen säiliö. Umega-vaunuihin on mahdollista saada lisävarusteena paineilmajarrut nestejarrujen rinnalle, kuten tässä yksilössä. Nestejarrut ovat aina vakiona.

Kaikki kolme akselia ovat erillisjousitetut. Joka pyörällä on oma lehtijousensa. Lisäksi vielä aisajousitus tasaa kulkua. Kippausta varten voidaan etumainen ja takimmainen akseli jäykistää hydrauliikkasylintereillä. Kuvan keskellä näkyy pystyssä yksi sylinteri lukitusasennossa. Akselien jäykistys kytkeytyy aina päälle, kun takalaitaa avataan.

Kunnolliset jarrut
Umegan vaunuissa on aina nestejarrut vakiona kaikissa pyörissä. Juhan Koneen esittely-yksilössä oli nestejarrujen lisäksi paineilmajarrut. Perävaunuja on siis saatavana pelkillä nestejarruilla varustettuna tai sekä neste- että paineilmajarruilla (dual-jarruversio). SPC30-vaunussa on jarrut kaikissa kuudessa navassa, ja tässä tapauksessa siis myös molemmilla edellä mainituilla tekniikoilla toteutettuna. Molempien jarrujärjestelmien samanaikainen käyttö ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan piirit on kytkettävä erikseen käyttöön. Paineilmajarrullisessa perävaunussa ilmajarru toimii myös seisontajarruna veturin seisontajarrun tukena. Pohjanmaan lakeuksilla ei tästä ominaisuudesta ole välttämättä hyötyä, mutta toki Suomesta löytyy mäkistäkin viljelyalaa ja peltotietä. Kuivurien kaatoaltaat sijaitsevat usein maan pintaa ylempänä. Tällöin kaatoaltaan eteen peruutettu peräkärry on usein reilusti eteenpäin viettävällä pohjalla. Siinä paineilmakäyttöinen seisontajarru lukitsee kipattavan raskaan perävaunun tukevasti paikoilleen. Ja vielä kun muistetaan edellä mainittu akselien jäykistys ja huomioidaan lavan tilavuus, on kippaaminen näin erittäin vakaata. Kaiken kaikkiaan perävaunun runkoa tarkastellessa tulee vakuuttunut olo sen kestävyydestä suurien massojen kuljettamisessa.
Kippisylinterin hydrauliikkaöljytilavuus on 70 litraa, ja se voidaan ottaa suoraan traktorista tai vaunun omasta hydrauliikkakoneikosta. Tällöin perävaunun kaikkien toimintojen käyttöön riittää pelkkä traktorin mekaaninen voimanulosotto. Erillisiä hydrauliikan ulosottoja ei näin tarvita.

Takalaidan avaus- ja lukitusmekanismeja voidaan säätää. Se helpottaa vaunun kunnossapitoa ja takaa laidan tiiviimmän kiinnipysymisen.

Räätälöidyt toimitukset
Perusrunkokokoja on valittavissa useita, jolloin akseleiden määrä vaihtelee kuorman mukaan. Muilta osin asiakkaalle jää vielä hieman valinnan varaa. Väri sekä laitakorkeudet ovat vapaasti valittavissa. Ne vaihtelevat perusmalleista riippuen. Nestejarrut ovat siis vakiona ja paineilmajarruvarustus on saatavilla niin haluttaessa nestejarrujen rinnalle.
Vaunuihin on saatavilla lisävarusteena 16—18 tonnin malleista alkaen ohjaava taka-akseli sekä isot 710×26,5 -pyörät. Renkaat ovat lähtökohtaisesti BKT:n kumeja, mutta muitakin merkkejä on tarjolla. Tehdas lupaa räätälöidyille perävaunuille toimitusajaksi noin kahdeksan viikkoa tilauksesta.

Kippisylinteri on vankkaa tekoa, kuten myös runkopalkit. Pystyssä oleva saranoitu huoltotuki on aina mukana.

Heti kentälle
Juhan Koneen toiminta on juuri vasta alkanut, mutta yritys oli jo heti esillä tuotteineen tammikuun lopun Sarka-messuilla Seinäjoella. Seinäjoen Areenalla nähtiin edellä esitelty SPC30-malli sekä puskutyhjennysperiaatteella toimiva malli Umega PI20. Lisäksi lämpimissä sisätiloissa pääsi tutustumaan SPC19-malliin. SPD16-maansiirtovaunu ei enää sopinut osastolle.

Lue seuraavaksi