Uutiset

Yleinen

Työvoimaa oppisopimuskoulutuksen kautta

Maatalouskonehuoltoyrityksen saralle Hannu Sillantaka lähti vuonna 1983, jolloin hän hankki huoltoauton ja alkoi kiertää asiakkaiden luona. Toiminta paisui ja pian tuli kuvioon oma huoltohalli vuokratiloissa SOK:n kiinteistössä sekä työntekijän palkkaaminen. Nykyiseen omaan halliin yritys muutti vuonna 1991.

Edelleen yrityksellä on huoltoautotoiminta ja kaksi huoltoautoa, joilla liikutaan maastossa lähinnä sesonkiaikoina keväisin ja syksyisin. Isommat työt tuodaan kuitenkin suosiolla korjaamolle.

Sukupolvenvaihdos

Hannun poika Lauri Sillantaka on työskennellyt yrityksessä reilun 10 vuotta vakituisesti ja kesäisin jo sitäkin ennen. Yrityksen vetovastuussa tapahtui maaliskuun alussa sukupolvenvaihdos, kun Lauri siirtyi yrityksen omistajaksi. ”Toiminta jatkuu kuitenkin entisellään, vaikka joitakin suunnitelmia tulevaisuuden varalle on mietittynä”, kertoo toimitusjohtaja Lauri Sillantaka.

Maatalouskonehuollolla on edustuksessaan Agritekin ja Konekeskon merkit. Näiden lisäksi korjataan myös kaikkia muita maatalouskonemerkkejä sekä vähän myös maansiirtokalustoa. ”Alueellamme, joka käsittää lähikunnat, on runsas New Holland ja Case IH -kanta. Massey-Ferguson on meillä uusi edustus. Näiden lisäksi korjaamme myös paljon puimureita”, mainitsee Hannu Sillantaka.

”Remontit onnistuvat kaikkiin merkkeihin. Uutta osaa on hyvin saatavana maatalouskoneisiin lähes kautta rintaman. Vanhempiin koneisiin asennetaan usein käytettyjä tai tarvikeosia, joista on myös hyvä tarjonta. Toki usein joudumme sovittamaan tai muuten työstämään osia ja tätä varten meillä on sorvi. Laitilassa on myös moottorikoneistamo, jossa teetämme muun muassa kampiakselien hionnat ja kansien oikaisut.”

Lisää elektroniikkaa

”Tilakoot ja koneet ovat kasvaneet huimaa vauhtia. ei ole pitkää aikaa kun 100-hevosvoimaisilla traktoreilla pärjättiin kovasti ja nyt tarvitaan 200-hevosvomaisia. Elektroniikka lisääntyy myös jatkuvasti ja erityisesti sen alan koulutus on haasteellista.”

Jatkuvaa koulutusta

Huoltosopimuksetkin jo edellyttävät jatkuvaa koulutusta. Tyypillisesti nämä ovat vajaan viikon kursseja, joissa käydään läpi jonkin uuden mallin ominaisuuksia ja huoltoa. Pitkäjaksoisempaa ja enemmän panostusta vaativaa koulutusta edustaa Agritekin koordinoima oppisopimuskoulutus, jota käy läpi yrityksen nuorin työntekijä.

”Koulutus koostuu opetusjaksoista ja työssäoppimisesta täällä meillä normaaleiden töiden parissa. Meille ei tästä järjestelystä ole ollut muita vastuita kuin palkanmaksu, vähän ylimääräisiä paperitöitä tästä on aiheutunut”, kertoo Lauri Sillantaka.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi