Uutiset

Yleinen

Tykkylumi; kaunista, mutta vaarallista

–     Tykkylunta on täällä Imatran suunnalla jo nähtävissä. Nuorissa kasvatusmetsissä puut ovat luokillaan ja riukuuntuneissa metsissä puita on katkeillut, kertoo työsuojeluvaltuutettu Pasi Parviainen. Hän ostaa työkseen puuta yksityismetsänomistajilta ja kulkee lähes päivittäin metsässä.

–     Kun liikut maastossa, muista turvallisuus. Vältä tykkylumialueita ja kierrä ne. Muista kertoa tuttavalle, milloin lähdet metsään ja milloin palaat. Jos sinuun ei saada yhteyttä, niin tiedetään hälyttää apua. Ja vaikka menisit metsään kaverin kanssa, niin kerro kolmannelle, missä liikutte. Kännykkään kannattaa ladata 112-sovellus, Parviainen neuvoo kaikkia luonnossa liikkujia.

Työturvallisuuskeskus TTK ja METO – Metsäalan Asiantuntijat ry tekivät yhteistyössä videon ”Hiljainen kuolema”, missä kerrotaan tykkylumesta ja sen vaaroista. Videolla kuullaan Meton työturvallisuusasiantuntija Markku Varista.

–     Lähipäivien sääennuste lupaa lisää lunta, mikä kasvattaa metsien lumitaakkaa entisestään. Muista tarkkailla tilannetta metsässä, Markku Varis muistuttaa.

–     Varmista metsään lähtiessä, että kännykässä on virtaa ja kenttää, jotta voit tarvittaessa hälyttää apua itsellesi tai jollekin toiselle. Helpotat pelastustoimia myös pukeutumalla näkyvästi, hän neuvoo.

METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n puheenjohtaja Stefan Borgman kehottaa varovaisuuteen kaikkia luonnossa liikkujia:

–     Ihmishenki ja turvallisuus ovat ykkösjuttuja. Nollatoleranssi näissä asioissa on ainoa oikea tie, hän toteaa.

Lue seuraavaksi