Uutiset

Yleinen

Turve aumaan Prinothilla

Turveauma on hyvä, kun se on mahdollisimman korkea, tiivis ja sen pinta on tasainen. Koneurakointi Valkola on näiden tavoitteiden saavuttamiseksi hankkinut Prinoth Everest -tampparista Artic Freetecin varusteleman aumauskoneen. Nostolaitteineen ja monipuolisine hydrauliikkoineen kone on monipuolinen ja palvelee muissakin kuin aumaustöissä.

Koneurakointi Valkola aloitti viime keväänä Oijärvellä Vapon Komppasuolla pääurakoitsijana.

Traktoreita Valkolalla on neljä kappaletta, mutta aumantekoon soveltuvaa konetta ei kalustossa ollut. ”Aliurakoitsijalla oli Artic Freetecin tekemä aumauskone ja sen perusteella tiesin, että ainakin varaosapuoli toimii. Soittelin Ollilan Petelle ja hänellä oli tämä kone valmiina. Toki netissä oli muitakin koneita myynnissä, mutta aumauskone on avainasemassa oleva kone eikä sen kohdalla voi riskeerata”, kertoo Timo Valkola.

Aikaisempaa aumauskokemusta Valkolalla ei ollut ennen tämän koneen hankintaa kuin mitä oli traktorilla joskus tehnyt. ”Helposti tuon käytön oppi ja turpeet saa sillä aumaan tehokkaasti. Kone on ollut sellainen kuin odotuksissa olikin.” Aumauskoneen ajamista Timo oli jo kesällä opettamassa pojalleen Karille.

Valkolan Prinoth on varustettu takanostolaitteella ja ulosotolla. ”Ojanaukaisua on tarjolla, joten tällä saatetaan tehdä tässä muitakin töitä. Periaatteessa kaikki traktorityötkin käyvät Prinothilla, esimerkiksi jyrsimen vetoa voisi ajatella tehtäväksi”, mietiskelee Valkola. Myös edessä on hydrauliikka vaikkapa ruuvin käyttöä varten. Varsin monipuolinen laite siis.

Turvetöissä lämpötila tuppaa nousta, jolloin asianmukainen ohjaamoilmastointi on paikoillaan. Ilmansuodatus on tehty turvetyömaiden vaatimusten mukaan. Puhallus kääntyy välillä takaisin, mikä pitää suodattimen hyvin puhtaana. KHP-Myynnin tuotteet ovat tuttuja turvetyökoneissa.

Voimastakaan työt eivät ihan heti ensiksi jää kiinni. Prinothin voiman tuottaa Mercedes-Benzin V-moottori, josta irtoaa parhaimmillaan 430 hevosvoimaa tehoa. ”Aluksi suunnittelin T4S-mallin hankintaa, mutta hinta ei lopulta valmiina olisi tästä kauaksi jäänyt”, sanoo Valkola.

Korkea, tiivis ja tasapintainen auma on muodoltaan paras. Tampparista tehdyllä aumauskoneella päästään hyviin tuloksiin.

Turveurakointi on Konetyö Valkolan yksi toimihaara. Toisena on kiinteistönhuolto Pudasjärven keskustassa. Muun muassa viherrakentamista, kaivuita ja nurmikonleikkausta käsittäviä töitä varten konekalustossa on Kubota-traktori ja Antonio Carrera -pikkulinkku – Prinoth ei niihin töihin oikein sovellu, vaikka kyllä sillä lumi toki liikkuu. ”Kubotalla aloitin noita hommia vuonna 1996 ja nyt vuoden vaihteessa tuli jo neljäs Kubota meille. Kiinteistönhoitopuolta hoitelee meillä pääasiassa vaimoni.”

Juha Kuusjärvi


Lue seuraavaksi