Uutiset

Yleinen

Turvallisesti polttoaineiden kanssa

– Yrittäjänä olen ollut vuodesta 1991, ja sitä ennen tein töitä vuosikausia kaivukoneen puikoissa. Kaivukonetta ajoin vuosia sen jälkeenkin, mutta nyt aikaa menee enemmän työnjohtotehtävissä. Pyöräkuormaajaa ajan sitten tarvittaessa, kun pitää oikeasti konehommia tehdä, Asko kertoo. Omia poikia on tällä työmaalla kaksi, veli työpäällikkönä ja sisko yrityksen toimitusjohtajana, Asko luettelee.

TYKS:n työmaalla

Rakenneverkko Oy urakoi Turun keskustassa, Savitehtaankadulla, maansiirto­urakkaa Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin TYKS:n T-sairaalan kakkosvaiheen laajennukseen. Urakka käsittää pohjatyöt. Samaan aikaan toinen urakoitsija paaluttaa. Paalutuksen jälkeen Rakennusverkon osalta työmaa on tehty.

Etenkin, kun maansiirtotyötä tehdään kaupungin keskustassa, vaatimukset tilaajan puolelta olivat selvät. Jo urakan tarjouspyynnössä oli edellytyksenä, että polttoaineturvallisuudessa noudatetaan tavallista tiukempia määräyksiä. Edellytyksenä oli, että käytössä ovat kaksoispohjalla varustetut polttoainesäiliöt. Polttoaineen valuminen rakennusvaiheessa on aina hankalaa ja erityisesti tässä sairaalan laajennuksessa tällaiset asiat otettiin huomioon.

Turvallisuus omakin etu

– Ja onhan se myös oma etu, että polttoaineturvallisuusasiat ovat kunnossa. Vahingon riski kaksoispohjaratkaisuissa on pieni. Ja nyt kun on asianmukainen polttoainesäiliö, ei mistään urakkatarjouspyynnöstä tarvitse sen takia kieltäytyä, etteivätkö polttoaineen säilyttämistä ja kuljettamista koskevat säännökset täyttyisi. Nyt voidaan ottaa työmaita pohjavesialueilta tai muualtakin, missä näihin asioihin kiinnitetään enemmän huomiota. Eikä urakoitsijoiden kannata huolettomia olla missään.

– Oman edun nimissäkin polttoaineet kannattaa pitää oikeassa paikassa eikä niitä kunnon säiliöt hankittuaan enää tarvitse murehtia. Noloa olisi, jos työmaalle pitäisi jonkun tulla saastunutta maata keräämään, Asko pohtii.

– Tämä tuli Metko-messuilla vastaan ja tiesin, että tällaista tarvitsemme joka tapauksessa, Asko pohtii.

Kätevä ja turvallinen kuljettaa

Säiliö on kätevä kuljettaa työmaalta toiselle, kun se voidaan tukevasti sitoa lavarakenteisiin.
– Kun säiliötä halutaan siirtää, Finncontin säiliö voidaan nostaa joko liinoilla tai trukkihaarukalla, jolloin se saadaan aina kuormasta alas, Asko kehuu.

Yhteet suojassa

– Vaikka polttoaine ei tällä hetkellä taas maksakaan huippuhintaa, niin polttoainevarkaudet ovat työmailla aina ongelmana. Säiliön hinta saadaan nopeasti takasin, jos vältetään muutamakin polttoainevarkaus. Kun kaikki yhteet ovat lukittavan kannen alla, eivät polttoainevarkaudet ole ongelma, Asko kertoo.

Tämä työmaa ei ole suljettu alue, vaan keskeltä työmaata kulkee yleinen tie parkkipaikalle. Liikennettä ei ole paljon, mutta aina joskus tästä joku kulkee.

Monta käyttäjää

Kaikki säiliön käyttäjät ovat tyytyväisiä, kun nyt säiliöön saatiin valmius myös imeä työkoneen omalla pumpulla yhteen kautta. Säiliöstä otetaan polttoainetta myös sähköpumpulla, jossa on 12 voltin käyttöjännite. Polttoainepistooli letkuineen sujahtaa omaan lokeroonsa, eikä letkut roiku ulkopuolella.

– Kun tankataan esimerkiksi täryä, muita koneita ei välttämättä ole lähellä, ja silloin akkukäyttöinen tankkaus on kätevä, Asko kertoo.

– Minulla on täällä yksi irtonainen auton akku, jolla säiliö on tyhjennetty nyt noin 10 kertaa uudelleen lataamatta.

Millä tahansa työmaalla on riski, että polttoainetta valuu vesistöön. Etenkin pohjavesialueilla käyttöveden saastumisriski on suuri. Urakoitsijoiden on syytä ottaa vastuuta, ettei vahinkoja pääse sattumaan. Polttoainesäiliön kaksoispohja antaa tällöin suojaa.

Tarve on kuitenkin selkeä, jotta polttoaineiden käsittely saadaan kuntoon. Urakoitsijat kuljettavat polttoaineita työmaille laveteilla ja perävaunuilla. Polttoainesäiliöitä nostellaan, niistä pitäisi saada koneet kätevästi tankattua ja kontit pitäisi saada lukittua.

Kaikki tekniikka pitäisi vielä olla sääsuojan alla, jolloin käyttö esim. talvella on helppoa. Kun hankkii määräykset täyttävän kontin, urakoitsijan ei tarvitse murehtia, josko polttoaineasiat tältä osin ovat kunnossa.

ADR/VAK -määräysten mukaisessa vaarallisten aineiden (pakkausluokat I, II ja III) kontissa on UN -tyyppikilpi, mistä selviää kontin tekniset tiedot, tyyppihyväksyntä, koska kontti on tarkistettu ja muut tarvittavat tiedot, jotta tankkaaja voi varmistaa kontin soveltuvuuden /laillisuuden kuljetettavan aineen kuljettamiseen. Esimerkiksi dieselöljy ja kevyt/raskas polttoöljy on luokiteltu pakkausluokkaan III, mikä vaatii ADR/VAK määräysten mukaisen astian.

Kaikkien etu

Vaarallisten aineiden kuljetukset on syytä laittaa kuntoon. Etenkin maastossa pitää kontin olla toimiva. Yrittäjänkin etu on, että kuljetus ja varastointiastiat ovat kunnossa. Jos säiliöstä jotain vuotaa, se on pois yrittäjän katteesta ja seurauksena on usein kallis puhdistusoperaatio.

Lue seuraavaksi