Uutiset

Yleinen

Turvallinen maatila – paloturvallinen navetta

Navetta tulipalo

LähiTapiolan, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n tuottaman Turvallinen maatila -videosarjan toinen video ”Paloturvallinen navetta” julkaistiin 10.3. Muutaman minuutin mittaisella paloturvallisuudesta kertovalla videolla nostetaan esiin tuottajien oma, ensisijaisen tärkeä rooli maatilan paloturvallisuusuhkien ja riskien ennakoimisessa ja torjumisessa.

Maatiloilla tapahtuu vuosittain useita tulipaloja ja niiden aiheuttamat vahingot ovat yleensä
suuria. Esimerkiksi tuotantoeläinrakennuksen tulipalossa suurien materiaalisten vahinkojen lisäksi liekkeihin häviää myös maatalousyrittäjän elämäntyö. Paloturvallinen navetta -videolla navettapalon kokenut tuottajapariskunta kertoo kokemuksestaan sekä siitä, miten he ovat huomioineet paloturvallisuusriskit uudessa tuotantorakennuksessaan.

Suurin omaisuusriski maatilalla on tulipalo

LähiTapiolan, Melan ja MTK:n tuottamalla paloturvallisuusvideolla esiintyvä maidontuottajapariskunta korostaa paloturvallisuuden olevan tätä nykyä tilansa ykkösasia. Paloturvallinen navetta -videolla halutaan kertoa, että maatalousyrittäjän kannalta keskeisiä toimenpiteitä onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä ja toiminnan jatkuvuuden varmistamisessa ovat huolellinen suunnittelu ja ennakointi jo tuotantotiloja rakennettaessa sekä myöhemmin käytön yhteydessä.

Maatilapaloista yli puolessa syttymissyynä ovat olleet sähkölaitteet ja niihin liittyvät asennukset. Sähköasennukset tulisikin aina jättää alan ammattilaisille. Kuitenkin myös ammattilaisille sattuu virheitä. Tämän vuoksi säännöllisesti uudistettavat sähkötarkastukset varmistavat, miten asennuksia ja laitteita rankasti kuluttavat karjatilan olosuhteet vaikuttavat sähköturvallisuuteen. LähiTapiolasta neuvotaan, että ulkopuolisen tekemä sähkölaitteiden ja -asennusten tarkastus kannattaa tuotantotiloilla tehdä viimeistään viiden vuoden välein.

Sähköön liittyvä tekniikka on hyvä suunnitella näkyville tai siirtää ulos tuotantotiloista. Tuotantoeläinrakennukset kannattaa myös varustaa palovaroitinjärjestelmällä, vaikka syttymissyden minimoimiseksi olisikin tehty kaikki tarvittavat toimenpiteet.  LähiTapiolan mukaan maatilan tuotantorakennusten kosteissa olosuhteissa toimivat vain ns. savunäytteenottoon perustuvat järjestelmät, joita Suomessa on markkinoilla käytännössä kaksi: Elotec- ja ICAS.

TP

Lue seuraavaksi