Uutiset

Yleinen

Tur-Ha:sta tärkeäksi turvekoneeksi palaturpeen nostoon

Tur-Ha on turveharvesteri eli kaivinkoneeseen rakennettu kauha. Kauhaan otetaan massaa aivan normaalilla kaivinkoneperiaatteella.

Turpeen nosto- ja kuivatuskenttä ovat 4-7 metriä leveitä riippuen kaivukoneen ominaisuuksista. Kenttien välissä operoi kaivukone, puristaen uutta palaa, kun edellinen ”sato” on kuivunut.

Kauhan tapin akselilla on hydraulikäyttöinen siipi tai läppä, jota käytetään erillisellä sylinterillä. Läppä puristaa kauhaan otetun massan kauhan pohjaa vasten. Kauhan pohjassa olevien reikien kautta massa pursuaa ulos palaturpeena. Kun läppä on kiinni kauhan tapissa, käytännössä turvepalaa pukkaa rei´istä ulos joko käyttämällä läpän omaa sylinteriä tai sylinteriä, jolla kipristetään kauhaa.

Hyvänä kesänä voidaan nostaa 8-10 kerrosta palaa kuivumaan. Olemme päätyneet siihen, että edellisten palojen kosteusprosentin pitäisi olla noin 50 %, kun päälle tehdään uusi kerros kuivumaan.

Yhden kauhallisen täyttämiseen ja puristamiseen menee aikaa alle kaksi minuuttia, kauhan tilavuus on noin 450 litraa, josta kuivuessa muodostuu n. 300 litraa kuivaa palaa. Tämä vastaa noin 30 litraa polttoöljyä. Markku on laskenut, että nykyisellä työtahdilla palaa syntyy noin 10 kuutiota tunnissa.

Kesän loppupuolella kuivatettu noin 30 senttiä paksu palaturvepatja kootaan kahmaria apuna käyttäen noin 10-15 m³ kasoihin ja peitetään odottamaan talvella tapahtuvaa noutoa. Oma kahmari on valmistumassa pajalla.

Katso video – Tur-Ha 450Lue seuraavaksi