Uutiset

Yleinen

Tulevaisuuden tori tarjoaa biotalouden ratkaisuja

Metsämessujen Tulevaisuuden tori -näyttelyosastolla esitellään biometsätalouden innovaatioita. Puuta ja puupohjaisia materiaaleja käytetään tuotteissa, joissa ei sitä tule ajatelleeksikaan: päivittäiskosmetiikassa, lääketieteellisissä valmisteissa, henkilöautoissa ja vaatteissa. Tulevaisuuden tori esittelee näitä innovaatioita, ja kertoo, miksi tulevaisuus tehdään puusta. Tulevaisuuden torin päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö ja yhteistyökumppanit ovat Metsäteollisuus ry, työ- ja elinkeinoministeriö, Metsä Group, Stora Enso, UPM.

Stora Enso tuo Tulevaisuuden torille Marimekon Allu-mekon, joka on valmistettu liukosellusta. Samaista liukosellua käytetään myös monissa muissa päivittäisissä tuotteissa. Liukosellun lisäksi Stora Enson puuelementeistä syntyy kerrostaloja ja kartongista brändituotteiden pakkauksia.

Metsä Groupin interaktiivinen juliste näyttää puun lukemattomat mahdollisuudet. Metsä Group kertoo, miten nykyisten ja tulevaisuuden biotuotteiden jäljet vievät sellutehtaille ja muutaman vuoden päästä muun muassa Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaalle.

UPM tuo Tulevaisuuden torille muun muassa puupohjaisia biomateriaaleja hyödyntävän ja uusiutuvaa dieseliä polttoaineena käyttävän Biofore-konseptiauton. Auto on toteutettu yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa.

Marita Huurinaisen suunnittelemien Wave-kenkien valmistuksessa hyödynnetään traditionaalista puuntaivutustekniikkaa ja tuloksena on kevyt ja joustava puupohjainen kenkä. Skandinaavisen luonnon inspiroima kenkä yhdistää ajatonta designia, suunnitteluperinnettä ja tulevaisuutta.

Droplet Hitech Design Oy / Lastu -tuotteet on valmistettu Suomessa ja palkittu Design from Finland -palkinnolla. Puiset mobiililaitteiden oheistuotteet, kuten kännykänkuoret edustavat ainutlaatuista puumuotoilua markkinoiden erikoisimmilla materiaaleilla.

Flaxwood Oy:n puukuitukomposiitista valmistetut sähkökitarat ja musiikki-instrumenttien komponentit tarjoavat innovatiivisen, korkealaatuisen ja ekologisen vaihtoehdon soitinvalmistukseen. Tuotteissa yhdistyvät puukuitukomposiitin edut ja perinteisen puun ominaisuudet.

Kraa Kraa Eyewear Oy valmistaa puisia silmä- ja aurinkolasinkehyksiä. Kehykset ovat sekoitus ennakkoluulotonta suunnittelua, modernia käsityöläisyyttä ja tinkimätöntä laatua ja ne valmistetaan Suomessa.

Max Joacim Cosmetics Oy on ainoa suomalainen hienoparfyymeja kehittävä ja tuottava yhtiö. Tuoksujen luomisessa merkittävässä osassa on kotimaan luonto ja uutuustuoksu pohjautuu suomalaiseen koivuun.

OnBone Oy/ Woodcast on puusta ja biohajoavasta muovista valmistettu kipsausmateriaali, jota voi työstää ilman vettä ja ilman kumihanskoja. Myrkytön ja täydellisesti muotoutuva kipsausmateriaali muotoillaan lämmitettynä ja jäähtyessään siitä tulee puumaisen kestävää. Käytetyt kipsit voi hävittää joko energia- tai biojätteenä.

Apteekeissa myytävien Repolar Oy:n hoitotuotteiden kehityksen perustana on kuusen runkopihkan ominaisuuksien asiantuntemus. Repolar tutkii ja kehittää valmisteita haavan- ja ihonhoitoon, kynsien ja ihon sienisairauksiin sekä lemmikkieläinten akuutteihin ja kroonisiin korvaongelmiin. Repolar edistää suomalaista lääketieteellistä tuotekehitystä yhdistämällä vanhan suomalaisen kansanperinteen havainnot sekä modernin lääketieteen vaatimukset.

Trestima Oy mittaa metsän puumäärän valokuvista. Metsä kuvataan Trestima-sovelluksella ja järjestelmä tunnistaa kuvista automaattisesti mm. puulajit ja runkojen läpimitat. Tuloksena on tarkka arvio metsän pohjapinta-alasta ja tilavuudesta runkolukusarjoineen.

TP

Lue seuraavaksi