Uutiset

Yleinen

Triotec Oy on kotimainen vaihtoehto

Triotecilla on myös alihankintaa hitsauksessa ja levyjen työstössä. Maahantuontiohjelmassa on lisäksi laaja valikoima erilaisia siipikarjatuotteita kuten ruokinta- ja juomalaitteita, ilmastointi – ja munankeruulaitteita sekä pakkauskoneita ja lannankuljettimia. Myös lattiakanaloihin myynnissä on paljon erilaisia laitteita.

Triotec tarjoaakin häkkikanaloihin koko toimivan järjestelmän laitteineen ja asennuksineen avaimet käteen periaatteella. Viiden-kuuden hengen asennusporukka on alihankkijana ja esimerkiksi noin 16.000 kanan kanalan täydellisen kaluston asennus vie noin 1200 miestuntia.

24 henkilöä työllistävän yrityksen omistavat laitilalaiset sisarukset Jaana ja Rita Paavola. Laitilan Rautarakenteen omistaja ja perustaja, vuonna 2008 edesmennyt Jari Paavola on tyttöjen isä, joten vahva yritystausta sisaruksillakin on. Rita ja Jaana ovat luotsanneet yritystä vuoden 2007 alusta saakka ja saaneet yrityksen tuloskunnon kohdalleen. Liikevaihto oli edellisellä tilikaudella noin 2,5 miljoonaa euroa.

Virikehäkkien pääasialliset markkinat ovat Suomen ohella Ruotsissa ja Norjassa. Myös Venäjän valtaville markkinoille ollaan varovasti tekemässä tunnustelua. Siiloja ei vientiin mene suurten rahtikustannusten takia.

Triotecilla onkin edessään kiireiset ajat. Vuoden 2012 alkuun mennessä kaikki Suomen kanaloitten kanahäkit kun pitäisi olla vaihdettuna uusiin virikehäkkeihin, jotka tarjoavat kanoille enemmän tilaa ja tekemistä kuin aiemmin. Arvoilta puolet kanaloista on vasta muutettu uuteen kuosiin.

”Siirtymäaikaa on ollut runsaasti, mutta näyttää siltä, että homma ruuhkautuu loppua kohden. Iso buumi on vasta tulossa. Suomessa on kolme miljoonaa kanapaikkaa ja keskimääräinen kanaloitten koko on alle 10.000 paikkaa. Suureksi kanalaksi voi laskea 25.000 kanapaikan tilan”, aloittaa Triotecin myynnissä työskentelevä Timo Keppola. Keppola hoitaa yrityksen myyntiä yhdessä Kari Nummilahden kanssa.

”Olemme tehneet määrätietoista tuotekehitystä häkkien osalta ja saamme uusilla häkeillä samaan lattia-alaan yhtä paljon kanoja kuin ennenkin. Lähtökohtana onkin, että vaikka lattia-ala per kana kasvaa, niin kanamäärä yrittäjän kanalassa pysyy samana uudistustyön yhteydessä.”

Virikehäkki koostuu häkistä, jonka toisessa päässä on pesä ja toisessa ns. kuopsutustila. Häkkejä on saatavilla eri kokoisina eli 16,20 ja 25 kanaa/lokero. Lannan poisto, ruokinta ja munien keruu on kanalassa automatisoitu pitkälle. Nykyisin häkkejä voi maksimissaan olla kahdeksassa kerroksessa.

”Olemme täällä Länsi-Suomessa lähellä asiakasta, sillä munatuotanto on keskittynyttä munapakkaamojen sijainteja mukaillen. Laitila ja Somero ovat kaksi merkittävää tuottajakuntaa. Toinen tärkeä alue on Pohjanmaa. Vuoropuhelu tuottajan kanssa on helppoa kun välimatka tehtaalta kanalaan on lyhyt. Munan kulutus on tällä hetkellä nousevassa suhdanteessa, mikä helpottaa hieman tuottajan asemaa”, lisää Keppola.

Palander laajentaa

Yksi Triotecin kanssa kanalalaitteistoista kaupat tehnyt tuottajapariskunta löytyy Somerolta. Lassi Palander ja Miia Pohjankylä-Palander ovat vastanneet Miian kotitilan pidosta viitisen vuotta. 80 hehtaarin viljatilan vanhassa kanalassa kotkotti aiemmin 5000 helttapäätä. Nyt muutoksen ja lisärakentamisen myötä kanapaikkoja on 14400. Jutun teon hetkellä kanoja odoteltiin lähipäivinä vielä tyhjinä oleviin häkkeihin.

”Tulimme tilanteeseen, jossa laajentaminen oli kanojen pidon jatkumisen kannalta pakollista. Vanhaa kanalaa jatkettiin ja sivuun tehtiin huolto- ja pakkaustilat. Kaikki koneet ja laitteet virikehäkkien lisäksi tulivat Triotecilta. Häkit ovat kolmessa, noin 80 metriä pitkässä rivissä ja kerroksia on kolme. Jokaiseen osastoon sijoitetaan 25 kanaa”, kertoo Palander.

”Vanhassa kanalassa tuotanto jatkui viime vuoden lokakuun loppuun asti eli koko uuden osan rakentamisen ajan. Sitten kanojen poisviennin jälkeen uusi ja vanha rakennus yhdistettiin sekä aloitettiin kaluston vaihto. Nelisen kuukautta koko ruljanssiin meni. Uudesta osasta tehtiin hieman vanhaa korkeampi, mutta periaatteessa vanha rakennus saneli sisään tulevan kaluston mitat ym.”, jatkaa Palander.

”Vanhassa kanalassa oli käytössä Triotecin edeltäjän eli Trionalin kalusteet 25 vuotta ilman suurempia ongelmia, joten se oli yksi syy Triotecin valintaan. Vuoropuhelu lähellä sijaitsevan Triotecin suunnittelun kanssa oli myös joustavaa ja helppoa koko rakentamisen ajan. Myös asennus kävi kätevästi. Varsinaisten häkkien lisäksi Triotec toimitti myös pakkauslaitteet, lannan poiston ja ruokintajärjestelmän. Ruokinnan suhteen olemme olleet aiemmin omavaraisia, mutta jatkossa tilan omat viljat eivät enää tule riittämään. Joudumme tulevaisuudessa ostamaan rehua myös ulkoa.”

Kaikki kananmunat Somerolta menevät Munakunnan Kaarinan pakkaamoon.

”Täällä on käytössä häkkiemme aivan uusimmat mallit. Tänne valittiin mm. puuorret kun toinen vaihtoehto on metalliorsi. Ennen kanojen tuloa tarkistetaan aina että kaikki toimii kunnolla. Esimerkiksi lantamattojen kulkeminen suoraan koeponnistetaan aina ennen kanojen sijoittamista. Kanalan valaiseminen on sekin erittäin tärkeä asia. 10-20 luxia on suositus. Kanojen saavuttua päivää hiljalleen pidennetään valaistuksen avulla. Täälläkin käytössä olevat 11 watin loisteputket on istutettu adapterin avulla vanhaan hehkulamppukantaan ja valaistusta ohjataan pakkaamon seinässä olevasta panelista. Munahihnojen pyöritys tapahtuu yhdellä moottorilla, mikä vähentää komponenttien määrää”, tietää Keppola.

Erillistä lämmitystä ei kanalassa ole, vaan kanat pitävät itsessään lämpötilan sopivana. Kesäaikaan toki tarvitaan tehokasta jäähdytystä.

Älykkäitä siiloja

Triotec edeltäjineen on valmistanut kanalatuotteiden lisäksi jo 20 vuotta myös rehu- ja pellettisiiloja. 2300 millimetrin halkaisijalla ohjelmassa ovat tilavuudet 9-34 kuutiometriä. Suuremmalla 2850 millimetrin halkaisijalla varustettuja siiloja on 30-70 kuutiometrin tilavuuksilla. Myös neliönmallisia siiloja valmistetaan useassa eri kokoluokassa. Spiraali- ja ruuvikuljettimet rehun ja pelletin siirtoon valmistetaan omassa pajassa nekin.

Siiloihin saa runsaasti myös erilaisia lisälaitteita ja mm. monipuolisia siilovaakajärjestelmiä. Järjestelmä koostuu kahdesta osiosta: asennuspaketti siilon kahteen jalkaan ja reaaliaikainen monitorointi tuotantolaitoksen ulko- tai sisätiloihin. Ulkoasennuksessa näyttö voidaan asentaa esimerkiksi siilon lähelle, sisällä esimerkiksi munahuoneeseen.

Triotec Oy on suunnitellut yhteistyössä A-Lab Oy:n kanssa myös älysiilojärjestelmän rehu – ja pellettisiilokäyttöön. Kyseessä on siilossa varastoitavan materiaalin painonvalvontajärjestelmä. Järjestelmä koostuu neljästä osiosta: asennuspaketti siilon kahteen jalkaan, reaaliaikainen monitorointi tuotantolaitoksen sisätiloihin, langaton monitorointi gsm-puhelimeen ja laajempi internet -pohjainen valvonta. Järjestelmää kyetään siis valvomaan kaikkialta, missä on internet yhteys. Oikea-aikainen siilojen täyttö on kustannustehokkainta.

”Sekä käyttäjiltä että myös autokuskeilta saamamme palaute on ollut positiivista. Siiloihin saa automiehien mukaan painaa tavaraa täydellä paineella”, lopettaa Keppola.

Lisätietoja: www.triotec.fi

Lue seuraavaksi