Uutiset

Yleinen

TEKO-perävaunujen synnyinsijoilla

Keväisen Viron matkan yhteydessä salolaisen Yrjö Tenkanen Oy:n järjestämillä tehdaskäynneillä vierailtiin myös Tallinnan itäpuolella Lääne-Virumaalla sijaitsevan Palmse Metall OÜ:n tehtaalla. Yritys tekee muun muassa Tenkasen edustamat Teko Trailer Pro -perävaunut.

Palmse valmistaa runsaasti erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvia perävaunuja kuten kippikärryjä, vilja- paalivaunuja sekä eläinten kuljetukseen soveltuvia vaunuja. Tuotteita markkinoidaan Euroopan laajuisesti Palmse Trailer -tavaramerkillä.

Palmse on aloittanut perävaunuvalmistuksen vuonna 2005. Vuosien saatossa tuotantoa on ajanmukaistettu ja tila on kasvanut. Nyt käytössä on noin 6000 neliötä lämmintä hallitilaa. Valmistus tapahtuu nykyaikaisin välinein. Tuotteet ovat lähes kauttaaltaan teräsrakenteita, joten tuotanto on tyypillinen konepaja, nykyaikainen sellainen. Tänä päivänä valmistuu vuosittain 1000-1500 erilaista perävaunutuotetta.

Valmistus on siis tyypillistä konepajatoimintaa. Levyleikkuu tehdään plasma- ja levyleikkurilla. Särmäykset ja koneistukset tapahtuvat automatisoiduilla CNC-koneilla. Pyrkimys on valmistaa teräsosia mahdollisimman paljon itse. Hitsaukseen käytetään runsaasti robotteja. Suuretkin lavakokonaisuudet hitsataan pitkälti roboteilla. Lisäksi monien erilaisten osakomponenttien hitsaus on robotisoitu.

Aivan joka koloon eivät robotitkaan yllä, vaan käsihitsaukseen jää vielä tarvetta. Siltanosturien avulla voidaan suuriakin kappaleita käsitellä helposti ja turvallisesti niin hitsauksen eri vaiheissa kuin maalauksessa ja varustelussa. Vuonna 2008 valmistui uusi pintakäsittelyosasto. Kaikki teräsosat raepuhalletaan ennen maalausta. Näin taataan maalin hyvä tarttuvuus. Maalaus tapahtuu kaksikomponenttiruiskumaalauksena ja tuotteen väri on näin helposti valittavissa asiakkaan tarpeen mukaan.

Kokoonpanossa yhdistyvät itse valmistetut teräsosat sekä erilaiset ostokomponentit kuten akselit, hydrauliikka- ja sähköosat sekä renkaat. Kokoonpanovaiheen päätteeksi kaikki tuotteet testataan huolellisesti. Kaikki hydrauliikka- ja sähkölaitteiden toiminnot käydään läpi testipenkissä ennen kuin tuote lähtee asiakkaalle.

Kuva: Robotit hitsaavat suuriakin kokonaisuuksia. Manuaalista hitsaustakin toki tehdään paljon, kun teräsosia hitsataan yhteen jigeissä robottia varten.

Tuotannosta menee yli 90 prosenttia vientiin. Palmse Trailers -tuotemerkin nimellä tuotteita viedään niin Skandinaviaan kuin Keski-Eurooppaan. Lisäksi Palmsen tuotteita lanseerataan muilla tuotemerkeillä kuten tässä tapauksessa Yrjö Tenkanen Oy:n Teko Trailers Pro-merkillä. TEKO-kärryt tehdään Tenkasen määritteleminen vaatimusten mukaisesti, mutta perusrakenne on hyvin samanlainen mitä Palmsen muissakin kärryissä.

Palmse Trailer -merkillä löytyy runsas kattaus erilaisia perässä vedettäviä tuotteita. Yhteistä kaikille on niiden vetäminen traktorilla. Valikoimassa on niin kevyitä kuin järeitä maansiirtovaunuja, yleiskäyttöön soveltuvia kippivaunuja erikorkuisilla laidoilla ja tarvittaessa suurellakin kantavuudella.

Paalien kuljetukseen on tarjolla helppokäyttöisiä paalinkuljetusvaunuja, joissa voidaan käyttää jopa 500 millin levyisiä renkaita. Viljavaunuja on tarjolla useita eri kokoja. Mallistossa on myös yksi sivulle kippaava viljakärry.

Karjan kuljetukseen löytyy nimenomaan eläinten kuljetukseen suunniteltuja yksi- tai kaksiakselisia vaunuja, joissa on monikäyttöinen takalaita. Sitä voidaan käyttää myös ramppina eläinten nousuun ja purkuun. Jousikevennyksen ansiosta takalaitaa on helppo käyttää mikä nopeuttaa käsittelyä. Pisin eläinkuljetukseen soveltuva kärry on yli kymmenen metriä pitkä. Multilift-vaihtolavavaunut ovat myös Palmsen tuotantoa.

Yhteensä erilaisia kärrymalleja löytyy yli 45 kappaletta ja kaikkiin on saatavana runsas kattaus lisävarusteita, kuten kuormapeitteitä, tukijalkoja, jarruja, valoja, lokasuojia, lavaluukkuja ja takavetolaitteita. Asiakkaan toiveiden mukaiset lisävarusteet tietenkin asennetaan ja testataan Palmsella.

Yrjö Tenkanen Oy markkinoi Palmsen valmistamia kärryjä TEKO-tuotemerkillä. Valikoimassa on vaunuja yleisimpiin käyttötarkoituksiin niin maan ja viljan ajoon kuin sekalaisiin kuljetuksiin, myös paalien kuljetuksiin.

Kuva: Janar Kalda esitteli vieraille Palmsen tuotantoa.

Kuluvan kauden uutuutena on esitelty TEKO Trailer Pro -maansiirtovaunut. Rakennetta on tukevoitettu ja kärryyn on lisätty käyttöä helpottavia toimintoja. Lisävarusteena Pro-maansiirtovaunuihin on saatavana muun muassa korokelaitoja sekä Hardox-pohjaa ja -seinää. Pro-vaunuja on kokoluokassa 6-20 tonnia.

Tenkanen lupaa Teko Trailer Pro -maansiirtovaunuille kahden vuoden takuun. Uusia Pro-kärryjä on tarjolla myös muihin käyttötarkoituksiin. Niitä on nähtävillä kesän päätapahtumassa Okrassa.

Lue seuraavaksi