Uutiset

Yleinen

Tehojätkän työ käy kaupaksi – tehokasta koneellista nuoren metsän hoitoa

Laukaassa ja Muuramessa toimivassa vuonna 2007 perustetussa Usewood Oy:ssä oli mietitty runsaasti nuoren metsän koneellisen hoidon mahdollisuuksia. Yritys otti haasteen vastaan ja jo vuonna 2010 heillä oli esitellä ensimmäinen kaupallinen versio Tehojätkä-metsänhoitokoneesta. Tehojätkä herätti heti alusta lähtien kiinnostusta ja ensimmäiset kappaleet myytiin nopeasti. Usewoodissa on aina panostettu tuotekehitykseen ja onkin luonnollista, että asiakkaisiin pidetään tiiviisti yhteyttä tuotteen jatkokehittämisen kannalta. Pioneeriasiakkaiden avulla Tehojätkästä on kehitetty nopealla tahdilla todella monipuolinen ja kuljettajan vaatimukset hyvin huomioon ottava ammattilaistason työkone.

Umpihytti halutuin uudistus

Tehojätkä on alusta lähtien saanut käyttäjiltään paljon kiitosta ja myös asiallisia kehi­tys­ehdotuksia. Näistä tärkeimmäksi nousi nopeasti umpihytin puute ja Usewoodilla ryhdyttiin tuumasta toimeen. Niinpä jo elokuussa 2011 luovutettiin Viitasaarelle taimikonhoitotyöhön ensimmäinen umpihytillinen Tehojätkä Pro. Umpihytti antaa hyvän suojan niin kesän kuumia kuin talven pakkasia vastaan sekä pitää hyttyset, hirvikärpäset, ampiaiset ja muut ikävät vieraat poissa ohjaamosta. Viitasaarelle toimitettuun Tehojätkään asennettiin katolle vesitoiminen ilmanviilennin, joka keveytensä ja pienen tehontarpeensa puolesta sopii mainiosti Tehojätkään.

Varustevalikoimalla monipuolisuutta

Usewood on jatkuvasti kehittänyt Tehojätkän monipuolisuutta ja esimerkiksi risuraivaimen ja kouran yhdistelmällä pärjää hyvin pitkälle. UW40-risuraivain on kevyt, mutta samalla tehokas raivain, jolla voi suorittaa niin veitsikatkaisun kuin sahakatkaisun terän pyörimissuuntaa vaihtamalla. Raivaimessa on varmatoiminen kehälaakeriratkaisu, jossa hydraulimoottori pyörittää kehälaakerin hammaskehää. Kookkaimmat rungot voidaan sahata kahdelta puolelta ja terän muoto suojaa leikkuupintoja kiviltä ja iskuilta. Taimikonhoitotyössä vaadittava varovaisuus on myös otettu hyvin huomioon ja esimerkiksi sormimaiset teräelementit on peitetty uretaanisuojin, jolloin taimien ja nuorten puiden kuorivauriot jäävät vähäisiksi. UW40-risuraivaimen voi Tehojätkän lisäksi asentaa muihin pieniin metsäkoneisiin sekä kaivukoneisiin että traktoreihin erillisen kynkän avulla.

Huoltovapaa, nopea ja varmatoiminen UW180-rankakoura soveltuu energia- ja polttopuunhakkaajille ja sillä hoituu erinomaisesti myös alustanraivaukset. Näppärää ja kevyttä kouraa on helppo liikutella tiheässä metsässä ja sillä pystyy poimimaan tarkasti poistettavat rungot ja kiertämään kasvamaan jäävät puut. Rankakoura soveltuu erinomaisesti myös alustanraivauksiin ja silla katkeaa vaivatta 18 senttinenkin koivu.
Hakkuutarpeisiin Usewoodilla on tarjota Tehojätkään kolmen tyyppisiä kouria: kevyt UW200RK-risukoura, monipuolinen UW200EK-energiapuukoura ja karsiva UW200HK-hakkuukoura. Helppokäyttöisellä katkaisevalla ja kasaavalla risukouralla energiapuunkeruu nuorista metsistä onnistuu mainiosti. Energiakoura hoitaa lisäksi joukkokäsittelyn ja hakkuukoura myös karsii. Oikeilla varusteilla Tehojätkästä tulee monipuolinen, tehokas ja luontoa hellävaroin kohteleva ammattilaisen työkone.

Kuljetus vaivatonta

Yksi Tehojätkän suurimpia etuja on sen helppo ja nopea kuljetus työmaalta toiselle. Tehojätkä on painoltaan kevyt (1 800 kg), joten edes lisälaitteiden kera sen paino ei nouse kovin korkealle. Painavin yhdistelmä syntyy hakkuukouran kanssa, jolloin kokonaispainoa on 2 090 kiloa. Tämä tarkoittaa, että ”pikku-e-kortilla” Tehojätkää voi kuljettaa perävaunulla ison henkilö- tai pakettiauton perässä. Näin saavutetaan suuret ajalliset ja taloudelliset säästöt verrattuna raskaampiin kuljetuksiin.

Ammattilaisen käsissä nimensä veroinen

Hämeenlinnan maastossa Tehojätkää esitteli alan pitkän linjan ammattilainen Aapo Palonen. Hänellä on ollut jo vuodesta 1994 oma metsäalan palveluyritys, jonka töitä ovat esimerkiksi metsäsuunnittelu, metsänhoitosuunnitelmat, taimikonhoito sekä nuoren metsän kunnostus ja hänellä on hoidossaan noin 3 000 hehtaaria metsää.

Aapolla on Tehojätkästä noin 150 tunnin ajokokemus ja kone on vastannut hänen odotuksiin hyvin. Hän antaa kiitosta monipuolisista säätömahdollisuuksista, kuljettajan huomioon ottamisesta ja palautteen kautta tulleesta nopeasta tuotekehityksestä. Koneen ajotietokone on miellyttänyt runsaasti: se on helppokäyttöinen, 12-tuumainen näyttö on riittävän kokoinen ja siitä saa nopeasti selville kaikki tarvittavat yksityiskohdat kuten ajotunnit, kalenterin, ajomäärät, lisälaitesäädöt ja mahdolliset vikakoodit.

Palonen on käyttänyt Tehojätkää monipuolisissa maasto-olosuhteissa ja Tehojätkä on suoriutunut mainiosti. Ainoastaan pahoissa kivikoissa ja jyrkissä rinteissä on reittiä täytynyt suunnitella hieman tarkemmin. Työlaitteiden vaihto on nopeaa ja noin vartissa risuraivain on vaihtunut kouraan tai toisin päin. Palonen on selvästi tyytyväinen koneeseen ja uskaltaakin suositella sitä Suomen metsiin. ”Osaavalla kuljettajalla Tehojätkä on tehokas ja siistiä jälkeä tekevä ammattilaistason kone, joka soveltuu miltei joka maastoon”, toteaa Palonen.

www.usewood.fi
www.apmetsa.fi

Lue seuraavaksi