Uutiset
Tarkkaanpuintia Lexionilla
– Meidän puintiala on noin 350 hehtaaria ja puintiaikaa näin pohjoisessa, varsinkin huonoina syksyinä on rajallisesti. Yksi syy Lexionin hankintaan, tehon lisäksi, löytyy myös koneen puhdistettavuudessa, Juha kertoo.
Siemenviljelyssä kone joudutaan puhaltamaan ja imuroimaan jokaisen lajikkeenvaihdon yhteydessä. Kovamuoviset viettopinnat, voidaan vetää edestä neljänä soirona ulos. Tämä ominaisuus on erittäin hyvä varsinkin niille urakoitsijoille, jotka puivat tuoreviljaa. Viettopinnat kun on helppo huuhdella vaikka painepesurilla. Tämä on nyt meillä järjestyksessään kolmas Lexion. Ensin oli Lexion 410, sitten vaihdettiin 470 rumpukoneeseen ja nyt tuli tämä 570, Juha muistelee.
Taloudellisuus näkyy puinnissa
Kun puinnin aikana seurataan satotappiomittaria ja huolehditaan puimurin säädöistä olosuhteisiin sopivaksi, saadaan pellolta myös sato puhtaana talteen. Juuri puintikunnossa olevaa ohraa korjataan 26 tonnia tunnissa, kun 7,5 -metrinen pöytä nielee korjattavaa satoa.
Ajonopeus on sellainen, että pöytä ehtii niellä kaiken. Koneisto kyllä käsittelee kaiken minkä pöydältä saan sisään, joten ajonopeus voi olla reilukin, Juha esittelee. Vehnää on syksyn mittaan otettu talteen 40 tonnia tunnissa.
– Alun perin oli mielessä 9 metrin pöytä, jolloin ajonopeutta pellolla olisi voitu pitää alhaisempana ja tavaraa puitavaksi olisi saatu riittävästi. Leveämmällä pöydällä ajometrejä kertyy vähemmän, jolloin samalla alennetaan myös polttoaineen kulutusta. Valitsimme kuitenkin 7,5 metrisen pöydän koska se toimii paremmin vaikeissa olosuhteissa esim. lakoviljaa puidessa, Juha kertoo.
Nyt moottorin kuormitusaste mittarin mukaan Ohralla on reilun 60 % kieppeillä, joka kertoo tehoreservistä. Lexionissa murisee Caterpillarin 13 -litrainen 4-venttiili Commonrail, tuottaen 427 hevosvoimaa.
Kun puimurin koneistoa kuormitetaan riittävästi koneen optimiin, paranee yleensä myös puintitulos ja korjattu sato on puhtaampaa. Irtipuinnin tehokkuudesta huolehtii kolmikelainen APS-järjestelmä.
– On mukava nähdä oikeita numeroarvoja, kun konetta säätää lohkolla optimiin. Jos luottaa pelkkään luuloon, saattaa säätö mennä väärään suuntaan. Kun olen panostanut satoon lannoitteita, rikka- ja tautiaineita, miksi korjaisin vajaalla teholla satoa, Juha perustelee.
Mehtälät pärjäsivät mallikkaasti aikoinaan satokilpailuissakin, joten taito ja peltojen ominaisuudet ovat kunnossa.
– Tänä vuonna hankkimattomista puimurin ominaisuuksista jää kaipaamaan kuiluimuria, joka imisi pölyn pöydältä puimurin sisuksiin. Näin pöly ei haittaisi näkyvyyttä pöydälle, Juha pahoittelee.
Tarkempaa tiedonkeruuta
GPS -pohjainen satokartoitusjärjestelmä tilattiin viime talvena, mutta järjestelmässä on ollut toimitusvaikeuksia, joten se saatiin asennettua puintikaudella.
– Tietenkin tämä on vähän ”hifistelyä”, mutta peltojen kasvukunnon parantuessa on mielenkiintoista selvittää lohkokohtaisesti heikot kohdat pellosta. Kun karttoja on kerätty useita vuosia, niin voidaan selvittää onko samassa kohdassa häiriöitä ja mistä ne johtuvat. Samalla karttaan voidaan merkitä ”lipulla” esim kivet, ohdakkeet, juolat ym. ongelmakohdat. Tällöin ongelmien poistaminen ja torjuminen on helpompaa, kun ei tarvitse muistella, vaan on kättäpidempää käytössä, Juha perustelee.
Tekniikka pitää virkeänä
– Ehkä tekniikkaan ei pitäisi keskittyä niin paljon kuin nyt. Toisaalta, mikä tuo ammattiin haastavuutta samalla tavalla kuin tekniikka, Juha pohtii. Pellon hinta on nousut huimasti ja tilan laajentaminen on kallista. Kun nämä hehtaarit saadaan optimaalisempaan käyttöön tekniikalla, on taloudellinenkin tulos parempi. Välinpitämättömyys ei edistä töitä ja uusi tekniikka pitää virkeänä, ja tekee työstä mielekästä, Juha jatkaa.
Puintityö helpoksi
– Tässä puimurissa on mielestäni resursseja ja tekniikkaa, joka helpottaa kuljettajan työtä. Tämä on niin kuin ihmistä varten tehty, Juha esittelee.
Pöydän ohjaukseen on esimerkiksi kaksi muistipaikkaa ala asentoon ja kaksi yläasentoon, jolloin lohkolla olevat erilaiset olosuhteet saadaan huomioitua. Olosuhdemuutoksena voi olla vaikka laon suunta, jolloin yhdellä klikkauksella saadaan perussäädöt paikalle ja aloitetaan hienosäätö. Seulastojen säätö voidaan tehdään sähköisesti ohjaamosta. Uutena tässä Lexionissa on rajaisten sähköinen näyttö. Lisäksi on mittari, joka näyttää alaseulan yli menevät jyvät. Edellä mainitut tiedot auttavat kuljettajaa säätämään koneen maksimaaliseen tehoon pienillä tappioilla.
– Vuoden työhuipentuma on oikeastaan tämä puinti, kun siinä näkee työnsä tuloksen. Täältä näkee, mitä on tehty ja täällä oikeastaan suunnitellaan se, mitä tehdään paremmin ensi vuonna, Juha vakuuttaa.