Uutiset

Yleinen

Tärkeä näyttely tulossa – KoneAgria

Parin viikon päästä järjestetään KoneAgria-näyttely Tampereella. Hallit ovat täynnä. Tilanpuute ei ole uusi asia. Ensi vuonna tilanne on luultavasti toinen, kun näyttely, MaatalousKonemessut järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä.

Kun näyttely Tampereella avautuu, merkittävä osa viljoista on puimatta. Märkä syksy ei voi olla vaikuttamatta myös asiakkaisiin. Toisaalta pitää muistaa, että aina sateen jälkeen on tullut poutaa eikä korjaamatonta satoa ole vuosiin jäänyt peltoon, vaikka huonoja vuosia on ennenkin ollut. Korjuukustannukset ovat tänä vuonna keskimääräistä korkeammat eli energiaa palaa viljan kuivaamiseen. Se on omiaan syömään investointeihin käytettävissä olevaa pääomaa, mitä ei puskuriin välttämättä ole edellisiltä vuosiltakaan jäänyt.

Korjauskustannukset ovat tällaisina, märkinä vuosina korkeammat kuin normaalia korkeammat. Märät olosuhteet laittavat voimansiirron koetukselle ja puimurissa variaattorista hihnat ovat kuluvaa tavaraa, kun puimurilla ajetaan märällä pellolla koko ajan ylämäkeen. Myös puintikoneisto on kovemmalla koetuksella, kun kostea tavara takertuu rakenteisiin ja aiheuttaa tukoksia. Varovaisuutta tarvitaan, kun korjuukoneita joudutaan hinaamaan ja kun kuivaamoon laitetaan tavaraa, mikä holvaa. Koetuksella ovat myös elevaattorit. Huolellisuus töissä palkitaan, jos vahinkoja ei satu.

Syksyn KoneAgria-näyttelyn painopiste on viljassa ja siipikarjassa. Miten tuo sitten näkyy osastoilla? Viljapuolen kalustoa ja osaamista on paikalla runsaasti, mutta siipikarjatuotanto on vähemmässä, vaikka esimerkiksi Pirkanmaalla siipikarjatuottajia on keskimääräistä enemmän. Kukin näytteilleasettaja tuo edustamansa tuotteet esille ja siitä valikoimasta voi sitten poimia itseä kiinnostavat.Osasto taivasalla on riksi näyttelyssä syksyllä. Kylmä ilma ja sade tekee osastosta lähes arvottoman, kun viereilijoita ei käy. Kun on lämmin ja kuiva keli, ulkoosastokin menettelee.

Jos tarkastellaan uusia menetelmiä tai menetelmiä, joiden kehitys on ollut parina viime vuonna nopeaa, niin kotieläinpuolella lietteen letkulevitys on lisääntynyt ja siihen on tarjolla uutta mielenkiintoista kalustoa. Esillä on esimerkiksi uutuustuote, joka esitellään ensimmäisenä Tampereella ja sitten vasta Agritechnicassa.

Näyttely antaa toki uskottavuutta kaikille näyttelyyn osallistujille. Näyttelyssä pitää olla, jotta saadaan kontakteja ja jäädään asiakkaiden mieleen.

Millaisin odotuksin KoneAgria-näyttelyyn sitten lähdetään? Kalustoa pitää toki uusia, jotta tuotanto jatkuu. Investointipaineita maatiloilla toki on, vaikka monesti selvittäisiin vanhalla kalustolla vielä muutamia vuosia.

Vuoden päästä, kun ovat uudet messut, MaataloudenKonemessut, maailma saattaa näyttää monessa suhteessa aivan toiselta. Realismia on, etteivät hinnat viljassa, maidossa ja lihassa merkittävästi kasva. Pienikin nousu hinnassa näkyy kyllä ostovoimana investoineissa, koska tällä hetkellä investointipuskuria on syöty. Uusi näyttely antaa uusia mahdollisuuksia, kuten Tampereen näyttelyt ovat antaneet aikoinaan Turun ja Jyväskylän näyttelyiden jälkeen. Pitkäänhän Tampere ei ollut vaihtoehto KoneAgrialle, vaan konenäyttelyperinteen Tampereella aloittivat isot keskusliikkeet, kun edullista näyttelytilaa oli aivan toisella tavalla kuin Jyväskylässä. Tampereella toki järjestettiin Karjatila-näyttelyitä 2000-luvun alussa. Jyväskylässä kaavoittaja on näivettänyt mahdollisuuden rakentaa ajanmukaista näyttelyä. Messut Helsingissä ovat toki taatusti erilaiset, kun tilaa on enemmän. Tavoitteena on, että kaikki näytteilleasettajat mahtuvat sisälle halleihin. Se, että ne ovat juuri Helsingissä, ei pitäisi olla surkuttelun aihe. Se saattaa olla jopa positiivinen näyteikkuna muulle yhteiskunnalle, että maatalous on muuttumassa. Uutisoinnissa se kannattaa käyttää hyväksi.

Moni pohtii näyttelymatkaa Helsinkiin etenkin Pohjois-Suomesta. Yöpymistä näyttely toki monella edellyttää. Ei Helsinki kuitenkaan tolkuttoman kaukana ole, jos näyttelyyn suhtaudutaan positiivisella asenteella. Lähteehän Suomesta useampi tuhat ihmistä Hannoveriin Saksaankin näyttelymatkalle.

Lue seuraavaksi