Uutiset

Yleinen

Tappeja tienhoitoon

Nyt niin monet asiat puoltavat tappiterien käyttöä, ja niiden käyttö onkin tuplaantunut lähes vuosittain, kun kokemukset niiden käytöstä lisääntyvät ja perinteisten terien vaihto kyllästyttää.

Murtovoimaa

Tappiterän murtovoima on suuri verrattuna perinteiseen terään. Kun tapin kärjessä pintapaine on suuri se tarkoittaa, että murtovoima on suuri. Voimaa polanteen tai pintamateriaalin irrotukseen ei tarvita niin paljoa kuin perinteisillä terillä. Tämä taas tarkoittaa, että peruskone voi olla kevyempi ja polttoainetta tarvitaan vähemmän.

– Tämä näkyy siinä, että traktorilla ja alusterällä, jossa on tapit tai lanalla ja tappiterällä voidaan hoitaa myös vaikeita kohteita, Ismo kertoo.

Vähemmän terän vaihtoja

– Kun pitkän aurauslenkin jälkeen illalla saa vaihtaa perinteisen tasaterän tai hammasterän, tappiterällä voi ajaa koko kauden, jopa useampia, Ismo lupaa. Kestävyys on kuitenkin huomattavasti pidempi kuin perinteisillä terillä.

Tämä tarkoittaa sitä, että urakoitsijan ei tarvitse iltapuhteella käydä vaihtamassa teriä tai maksaa työntekijälle siitä ajasta, kun teriä vaihdetaan. Etenkin lumisesonkina, kun nukkumisaikaa on muutenkin vähän, kallista aikaa kuluu terien vaihtoon.

– Tappiterillä siinä päästään vähemmällä työllä. Teräpukki ja terät maksaa hieman enemmän kuin perinteiset terät, mutta vaakakupissa painavat myös yleensä pienemmän auravauriot, jos sattuu vahinkoja. Vaihdetaan vain vääntynyt tai katkennut tappi, Ismo kuittaa.

Tappi on työkalu

Tappi on oikeastaan kokonaisuus, jossa on runko ja työkalu. Työkalu eli kovametalli on juotettu runkoon. Eri tarkoituksiin on tarjolla erilaisia tappeja, mutta yleensä traktoreissa käytetään kolmenlaisia tappeja kapealaippaisia teräviä ja leveälaippaisia teräviä tai tylppiä.

– Terävällä tapilla saadaan esimerkiksi kova jääpolanne tasattua pienemmällä voimalla. Leveälaippainen suojaa tapin kiinnitysrunkoa ja tekee puhtaamman jäljen. Päällystettyjen teiden puhtaanapidossa tylppäkärkinen tappi suojaa paremmin päällysteen pintaa, Ismo selittää.

Lue myös Urakointi Uutisissa ollut artikkeli tienhoidosta:
Tien kunnostusta tappiterillä

www.arcticmachine.fi

Lue seuraavaksi