Uutiset

Yleinen

Tammer Diesel kunnostaa suuttimet ja pumput

Diesel-laitteiden huolto edellyttää ammattitaitoa ja työkaluja. Kun diesel-laitteiden valmistajat antavat oikeuden maahantuontiin, edellytetään myös valmiutta huoltaa laitteita. Tammer Diesel on panostanut laitteisiin ja henkilökunnan koulutukseen. Huollossa käy hyvin erilaisia laitteita isoista maansiirtokoneiden diesel-laitteista henkilöautojen ja traktoreiden vastaaviin.

Diesel-laitteet ovat alttiita olosuhteille. Pahinta niille ovat vesi ja lika polttoaineessa. Käyttökin kuluttaa laitteita ja tuntimäärän kasvaessa laitteisiin tulee väistämättä väljyyttä jatkuvan nestevirran vuoksi. Kun parhaimmillaan nykymoottoreissa paineet ovat 2500 barin luokkaa, ovat laitteistot kovilla.

Uusimpien diesel-laitteiden huolto ja korjaus eivät onnistu amatööriltä. Komponentteja voidaan toki vaihtaa uusiin, mutta monesti vanhan testaaminen ja kunnostaminen on edullisempaa kuin komponentti kerrallaan järjestelmän uusiminen ja vian etsiminen sitä kautta. Kunkin merkin erikoiskorjaamot yleensä tunnistavat vian paikan, purkavat osat ja he lähettävät Tammer Dieselille komponentit kunnostukseen. Kunnostuksen jälkeen osat palautetaan kiinnitettäväksi, jonka jälkeen kone luovutetaan jälleen toimivana asiakkaalle.

Jussi Laakso  on yksi Tammer Dieselin koulutetuista asentajista, jotka testaavat suuttimia ja pumppuja. Jussi oli aiemmin autonasentajana ja nyt on menossa kolmas vuosi diesel-laitteiden kanssa. Koulutuspäiviä on takana kymmeniä.

Tammer Diesel on amerikkalaisen Stanadynen polttonestejärjestelmien virallinen maahantuoja ja siksi Tammer Dieselillä on myös varaosat ja laitteet, joilla kyseisiä järjestelmiä ja komponentteja kunnostetaan ja testataan.

– Stanadynen järjestelmiä on asennettu traktoripuolelle John Deereen oikeastaan kautta aikain, ja esimerkiksi vanhempaan Valmetin moottorikantaan (AGCO Power) ja nyt aivan uusiin Tier nelosiin. Lisäksi niitä on maansiirtokalustossa, henkilöautoissa ja oikeastaan missä vain laitteissa, jossa diesel on polttonesteenä, kertoo Matti Tuomi Tammer Dieselin työnjohtaja.

– Meillä on useampi kaveri, jotka osaavat laittaa Stanadynen laitteet kuntoon ja testata protokollan mukaan. Suuttimet ja pumput testataan Boschin rakentamilla laitteilla, Matti toteaa. Koulutus on järjestetty Pohjois-Italiassa, missä on Stanadynen suutintehdas ollut jo vajaa 10 vuotta.

Meillä on käytössä testauskalusto, jolla saadaan ajettua ainoana Suomessa esimerkiksi Stanadyne DE-10- ja käytännössä kaikkia muitakin jakajapumppuja tehtaan protokollan mukaan. Seuraavat vastaavat laitteet ovat Virossa ja Ruotsissa. Samalla laitteella voidaan ajaa toki muitakin vastaavia pumppuja.

– Tämä Stanadynen DE-10-pumppuhan oli käytössä esimerkiksi John Deerellä siinä vaiheessa, kun muut merkit vaihtoivat jo yhteispaineruiskutukseen 2000-luvun puolella, Matti kertoo.

Tammer Dieseliin pumppuja toimitetaan lähinnä huoltoliikkeistä ympäri Suomen ja asiakkaalle toimitamme takaisin kunnostetun ja testatun pumpun, josta jää dokumentti tehtaan järjestelmään ja asiakkaalle. Toki asiakkaat toimittavat niitä itsekin, jos pelitaito riittää purkuun ja asennukseen.

– Stanadyne valmistajana tekee sähköohjattuja suuttimia ja pumppuja. Stanadyne ei ole tehnyt ohjausjärjestelmiä polttoainelaitteisiin ja yleensä Stanadynen kanssa on Boschin ohjaus, Matti kertoo.

Tammer Dieselillä on testauslaitteita moniin järjestelmiin. Yleensä uudemmat ja vaativammat järjestelmät edellyttävät myös uudempia testilaitteita. Uudemmilla testilaitteilla voidaan toki testata vanhojakin, mutta siinä resurssit menevät hieman haaskuun. Boschin järjestelmissä on esimerkiksi nyt uusin CP4, kun 1 ja 3 olivat vanhempia ja kaikkia niitä voidaan meillä testata, Matti kertoo.

Valmistajat ovat myös suojanneet järjestelmiään siten, että esimerkiksi Boschilta CP4-tason laitteisiin ei saa edes varaosia, jollei ole tehtaan hyväksymä huoltaja. Tämä vähentää tehtaalle tulevaa palautetta huonoista laitteista, kun niitä ei pääse polven päällä korjaamaan, Matti toteaa. Meillä valtuudet korjauksiin on, joten laitteet saadaan kyllä kuntoon, Matti jatkaa. Henkilöautopuolella niitä on esimerkiksi uusissa Volkkareissa, Audissa ja Volvossa ja traktoreissa Valtroissa.

Moottorikunnostusta ja kaikkea muuta

Tammer Dieselissä tehdään paljon täyshuoltoja moottoreihin, jolloin moottori puretaan atomeiksi ja tämän jälkeen kuluvat ja rikkinäiset osat vaihdetaan tai työstetään uusiksi. Asiakas saa halutessaan käyttöönsä vastaavan moottorin kuin aikoinaan tehtaalta. Matti jatkaa, että meillä on tehty myös tuotekehitystä, jolloin esimerkiksi seitsemänlitraisessa Volvo/Deutz-moottoreissa sylinteriputket eivät painu kuten ennen kunnostusta.

Ahtimien kunnostus työllistää myös. Kunnostusta tehdään tapauskohtaisesti myös vaikka asiakkaan toimittamaan sylinterikanteen, joka hiotaan tai isoonkin akseliin, joka tasapainotetaan, Matti päättää.

Pumpun testausta tehdään myös uusimmat vaatimukset täyttävillä laitteilla. Kuvassa olevalla testilaitteella voidaan testata pumput ja suuttimet. Suuttimien testaus tehdään laitteen omalla pumpulla, joka on kalibroitu. Jokaisen suuttimen toiminnasta saadaan ajon jälkeen raportti, joka on luettavissa laitteen kyljestä myös jälkeenpäin QR-koodilla. Raportissa näkyvät historia, huollot ja asetusarvot.

Vastaavasti uusimmat pumput voidaan testata vaihtamalla testipumppu tilalle. Tuleva paine ja lähtevä paine mitataan testiajossa rail-putkesta. Itse testi kestää pumpusta riippuen puolesta tunnista tuntiin ja tämän lisäksi aikaa kuluu asetuksien tekoon.

QR-koodi on kätevä tiedostojen haussa. QR-koodilla saadaan suuttimen ja pumpun tiedot näytölle, kun jokaisen pumpun ja suuttimen kyljessä on tarrakoodi.

Boschin dieselpumppu, joka on CP4-luokan tehopakkaus henkilöautosta.

Lue seuraavaksi