Uutiset

Yleinen

Tällaista on kuiva vesi – "valtava kaupallinen potentiaali"

Kuva: Ben Carter

Kuivaa vettä tutkivat professori Andrew Cooper ja Ben Carter ovat vakuuttuneita havainnoistaan.

– Maailmassa ei ole mitään tämän kaltaista. Kaupallinen potentiaali on valtava, Carter sanoi.

Kuivaa vettä voitaisiin hyödyntä monissa kohteissa. Se voi soveltua kemiallisten reaktioiden käynnistämiseen perinteisiä menetelmiä energiatehokkaammin, tai teollisuuskemikaalien turvallisempaan varastointiin ja kuljettamiseen.

Kuiva vesi keksittiin jo vuonna 1968, jolloin huomio kiinnittyi sen mahdollisiin sovelluksiin kosmetiikkateollisuudessa. Innostus oli kuitenkin hiipunut vuosien saatossa kunnes vuonna 2006 kuivan veden rakennetta ruvettiin tutkimaan Liverpoolin yliopistossa tarkemmin.

Professori Cooperin johdolla tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että kuiva vesi soveltuu erittäin hyvin hiilidioksidin sitomiseen ja varastoimiseen. Kuiva vesi sitoo kolminkertaisen määrän hiilidioksidia verrattuna tavalliseen veteen. Kuivan veden avulla voitaisiin vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta ja näin hillitä ilmaston lämpenemistä.

Kuivaa vettä voitaisiin käyttää myös metaanin varastoimiseen. Näin voitaisiin kehittää kaasua turvallisempi ja monikäyttöisempi jauhemainen polttoaine esimerkiksi kaasuautoille. Carterin mukaan tarvitaan kuitenkin vielä paljon tutkimusta, ennen kuin auton tankkiin voidaan kaataa kuivaa vettä.

Aiheesta uutisoi Aamulehti ja CO2-raportti.

 

Lue seuraavaksi