Uutiset

Yleinen

Takka polttaa hiilijalanjälkensä parissa vuodessa

Kuva: Tulikivi Oy

Suurin osa eli 53 prosenttia tulisijojen hiilijalanjäljestä syntyy kuljetuksista. Lukuun on laskettu mukaan kaikki ajot työmatkoista valmiiden takkojen kuljetuksiin.

Seuraavaksi eniten päästöjä syntyy ulkopuolelta ostettujen osien, kuten valurautaluukkujen raaka-aineen hankinnasta ja osien valmistuksesta. Tulikiven omat prosessit, joihin kuuluu esimerkiksi vuolukiven louhinta, ovat vasta kolmannella sijalla 15 prosentin osuudella.

Kun puun poltolla korvataan sähkölämmitystä, tulisijan hiilijalanjälki nollautuu helposti. Esimerkiksi jos 120 neliön omakotitalossa 1 200 kilon painoista tulisijaa lämmitetään noin sata kertaa vuodessa, hiilijalanjälki kuittaantuu jo ensimmäisen lämmityskauden aikana.

Lähitalous vahvistuu

Toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen toivoo, että hiililaskelmasta on hyötyä markkinoilla. Yrityksen tuotannosta menee vientiin noin puolet, ja tärkeimmät asiakkaat ovat hyvin ympäristötietoisia ostajia Keski-Euroopassa.

Laskelmasta oli myös muuta etua.
– Se paljasti toimitusketjusta eli hankinnasta ja logistiikasta tehostamis- ja säästökohteita. Voimme saada niistä konkreettista säästöä ja samalla pienentää hiilijalanjälkeä edelleen.

Vauhkosen mukaan Tulikivi lienee ensimmäinen tulisija-alan yritys maailmassa, joka on laskenut tuotteensa hiilijalanjäljen. Hiilidioksidipäästöjen osuutta on selvitetty myös muun muassa kirjosta ja elintarvikkeista.

Tulisijojen hiilijalanjäljen selvittämiseen osallistui ympäristölaskennan pioneeri Tuula Pohjola Crnet Oy:stä. Hän uskoo, että huomion kiinnittäminen tuotteiden hiilijalanjälkiin vahvistaa lähitaloutta. Ilmiö näkyy jo siten, että esimerkiksi metalliteollisuutta on palanut takaisin Eurooppaan.

Bioweb/Metsälehden Metsäuutiset
www.tulikivi.fi

Lue seuraavaksi