Uutiset

Yleinen

Taimikon joukkokäsittely työnäytös Punkaharjulla

Naarva EF28 on ensimmäinen malli, joka on suunniteltu Pentin Pajan ja Outokummun Metallin yhteistyönä. Tuotteen suunnittelu- ja tuotantoprosessissa on hyödynnetty yritysten pitkä kokemus energiapuun korjuulaitteista ja harvesteripäistä. Tuote on valmistettu Outokummun Metallin tehtaalla. Naarva EF28:n ominaisuudet sopivat erinomaisesti nykyaikaiseen energiapuun korjuuseen; kouralla hoituu vaivattomasti katkaisu keräillen, karsinta nipuissa, pituusmittaus ja katkaisu sekä kuormaus. Lisäksi uudenlaiset hydrauliikka- ja automatiikkaratkaisut tukevat kouran toimintoja kustannustehokkaasti.

Ainutlaatuiset joukkokäsittely- ja nippusyöttö­ominaisuudet

Suurikapasiteettiset joukkokäsittelykäpälät, kahmarityyliset karsimaterät ja sivuittain avautuvat rullat mahdollistavat tehokkaan keräilyn. Keräilyn onnistumista tukee myös kouran vakaus pystyasennossa.

Joukkokäsittelyn lisäksi nippusyötön sujuvuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Syöttörullien liike on toteutettu suuntaisnivelistöllä ja rullien avauma on suuri. Syöttörullat kannattelevat puuta tai puunippua aina optimaalisessa kulmassa. Syöttö on lipsumaton, koska moottorit on kytketty sarjaan. Syöttörullat on suunniteltu erityisesti nippu­syöttöön: niiden piikit antavat hyvän pidon, rullat eivät tukkeudu ja syöttö toimii vaivattomasti rungon loppuun saakka.

Uusi nopea giljotiini tuo tehoa katkaisuun

Kourassa on uusin Naarva-giljotiinimalli, jossa vankat tukikäpälät painavat katkaistavan puun terää vasten yhdellä työliikkeellä. Katkaisu tapahtuu nopeasti ja terä läpäisee puun kokonaan. Katkaisuvoima säilyy koko katkaisuliikkeen ajan, myös ison nipun viimeisellä puulla. Katkaisuläpimitta on maksimissaan 28 senttiä yksittäiselle puulle, mutta nipulle huomattavasti suurempi. Aiemmissa giljotiinimalleissa keräily rajoittui katkaisu-läpimittaan, mutta uusi giljotiini siirtyy pienten lisäsylintereiden avulla katkaistavalle puulle aiemmin katkottujen puiden alta, ja näin nippu voi olla suurempi kuin katkaisuläpimitta. Pensaiden katkonta on entistä tarkempaa, koska kauimmaisetkin risut menevät poikki eikä juuria lähde mukaan.

Käyttökohteeseen optimoitu hydrauliikka ja automatiikka

Naarva EF28:n hydraulijärjestelmä on suunniteltu erityisesti integroituun korjuuseen. Venttiilistöt on sijoitettu kahdelle puolelle kouraa, jolloin letkujen asennus ja huolto on helppoa. Venttiilien sijoitus myös vakauttaa kouraa pystyasennossa.

Uudenlainen Naarva-automatiikka kouran ohjaukseen on tarkoituksella pidetty toiminnaltaan yksinkertaisena. Se on edullinen ja helppo asentaa. Ohjausjärjestelmä toimii langattomasti radio-ohjauksella. Automatiikan ominaisuuksia ovat mm.: helppo säätöjen hallinta, säädöt rullille ja terille puulajikohtaisesti, pituusmitta syöttörullista, nippusyötössä teräpaineen kevennys, runkoluvun laskenta. Ohjausjärjestelmäksi käy toki myös harvesterin oma ohjaus.
Taloudellisuus täydentää käytännöllisten ominaisuuksien listan

Naarva EF28:n suunnittelussa on tähdätty laadukkaaseen ja toimintavarmaan tuotteeseen kohtuullisin käyttökustannuksin. Rungon materiaalina on käytetty erikoislujaa terästä ja runko on koneistettu kokonaisena. Rakenne on täten kompakti ja kestävä. Lujasta teräksestä valmistetut suojat ovat pulttikiinnitteiset ja jaettu kolmeen osaan, mikä helpottaa huoltamista. Kouran tehontarve on vain noin puolet suurten harvesteripäiden vaatimasta tehosta, joten polttoaineen kulutus pysyy hallinnassa. Giljotiinikatkaisu on lähes huoltovapaa verrattuna sahalaitteisiin. Kouran ominaisuudet ja käyttökustannukset muodostavat erittäin kilpailukykyisen kokonaispaketin.

Metsänkorjuu Pulkkinen Oy

Punkaharjun talousalueella toimiva Metsänkorjuu Pulkkinen hankki uuden New Holland Kobelco E 135 B SR LC D kaivukoneen. Metsänkorjuu Pulkkinen on perinteikäs jo toisessa polvessa toimiva puunkorjuuyritys, jolla työntekijöitä on tällä hetkellä 17.

Pulkkisten kalusto on todella uutta ja nykyaikaista. Uusi New Holland E 135 B SR LC D kone on hankittu energiapuun hakkuuseen ja ensiharvennuksiin. Yhdessä  Marjavan Markun kanssa suunniteltiin varustelut ja koneessa on mm. uusien direktiivien täyttämä ohjaamo sekä vakiovarusteena tehtaalla asennetut propo-ohjatut lisähydrauliikat. Koneen varustelussa on tuo tuleva motokäyttö jo huomioitu, joten hydrauliikka on kapasiteetiltaan riittävä.

Pulkkiset arvostivat myös sitä, että New Holland Kobelcoa turvallisena valintana. Kone on aitoa japanilaista laatua, joka takaa luotettavuuden ja taloudellisuuden käytössä. Kobelcon hydrauliikka soveltuu erittäin hyvin myös motokäyttöön.

www.pentinpaja.fi
www.konekesko.fi

Lue seuraavaksi