Uutiset

Yleinen

Suuritehoinen lämpökontti MegaKoneelta ja Veljekset Ala-Talkkarilta

MegaCont II on 700 kW tehoinen lämpökeskus, joka koostuu kahdesta kontista. Toinen osa käsittää polttoainevaraston ja toisessa on polttotekniset laitteet. Konttien pituus on noin 10 metriä, leveys 4,4 metriä ja korkeus 3,8 metriä. Käyttöpaikalla kontit asennetaan vierekkäin sijoituspaikalle rakennetun betonilaatan päälle.

Ylätäytöllä varustetusta noin 90 kuutiometrin hakevarastosta polttoaine siirretään kattilaan Agrimaster-kolapurkaimella, joka on suunniteltu ja valmistettu MegaKone Oy:ssä. Siilo- ja syöttöruuvien välissä on paloturvallinen sulkusyötin. Palopää on 800 kW:n tehoinen ja varustettu vesijäähdytteisellä, liikkuvalla ja hydraulisella arinalla. Palamista ohjaa kosketusnäytöllä varustettu logiikka lambda-anturin tietojen perusteella.

Kattila on Veto 700 TUB, joka on suunniteltu ja valmistettu Veljekset Ala-Talkkari Oy:ssä. Pannuhuonekontissa on vielä tilavaraus toiselle, esimerkiksi 400 kW:n kattilalle, jolloin kokonaistehossa päästää jo yli megawatin.

Kontti on toimintavalmis paikalleen nostettuna ja sähkönsyötön sekä putkitusten liitännän jälkeen. Piippu on ulkopuolinen, vapaasti seisova 400 mm vahva ja 12 metriä korkea.
Laajan vakiovarustuksen lisäksi tähän laitokseen on asennettu automaattinen tuhkaruuvi astialla ja GSM-hälytyksellä, hydraulinen automaattinuohous, Ruotsin turvallisuusvarusteet sekä etäkäyttöjärjestelmä, jota voidaan käyttää Internetin välityksellä tavallisella selainohjelmalla.

Hakkeella mahdollisuuksia

Tämä lämpölaitos toimitettiin Svenska Skogsplantor Ab:n Älmforsin taimitarhalle Edsbyniin, joka sijaitsee noin kolmesataa kilometriä Tukholmasta pohjoiseen ja noin sata kilometriä rannikolta sisämaahan. MegaKone Oy:n toimitusjohtaja Jari Luoma kertoo, että ratkaisun suunnitteleminen lähti asiakkaan tarpeesta. ”Paikallinen jälleenmyyjämme oli tekemässä kauppaa kahdesta lämpökeskuskontista. Taimitarhalla käynnin yhteydessä tuli selväksi, että paikkaan sopisi parhaiten yksi suuritehoinen keskus. Siitä lähti suunnittelu ja nyt olemme toimittamassa tätä.”

Luoma kertoo MegaKoneen lämpölaitoksen hinnan olevan erittäin kilpailukykyinen tässäkin kokoluokassa. Lämmitysmuodon eduista hän muistuttaa, että hakkeen tuotannosta rahat jäävät omalle lähialueelle. Myös sähköntuotannossa Luoma näkee tulevaisuuden mahdollisuuksia, mutta toteaa muiden energiamuotojen hintojen olevan vielä liian pieniä siihen tuotantomuotoon.

Koneurakoitsijoille Luoma heittää vinkin: ”Markkinoilla on selvästi tilausta teollisesta haketuotannosta, purkujätteestä, risusta, kannoista, kunhan se on tasalaatuista ja toimitusvarmuus hyvä.”

MegaKoneen mallisto

MegaKone Oy valmistaa lämpökeskuksia kolmea kokoluokkaa. AgriContPower on 30 – 300 Kw:n teholuokkiin valmistettu perusversio. MaxiCont on jo vakiona huippuvarusteltu ja valmistetaan teholuokkiin 60-400 kW. Erityisesti lämpöyrittäjille ja maatalouteen suunnattu lämmöntuotannon ratkaisu on MegaCont, joita valmistetaan 300 – 500 kW teholuokkiin ja nyt viimeisimpänä kahdesta erillisestä kontista koostuva MegaCont II 700 kW:n luokkaan, joka on tähän mennessä järein MegaKoneen ja Veljekset Ala-Talkkarin yhteistyönä syntynyt kiinteän polttoaineen laitos.

MegaKone Oy:n ja Veljekset Ala-Talkkari Oy:n tuotantoon pääsee suuri yleisö tutustumaan ”Konehella” -tapahtumassa, joka järjestetään Ala-Talkkarin pihamaalla 24.-25.4. Lapuan Hellanmaalla. Paikalla on lisäksi Avant-pienkuormaimet sekä Traktorimyynti Terho Luoman traktori- ja työkonemallisto.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi