Uutiset

Yleinen

Suokoneen Suocco raivaustöissä

Polvisella on peltoa raivattu jo vuosia. Esa Polvinen osti viime syksynä S Valtran, jolla vedetään noukinvaunua ja lietevaunua pellolla. S Valtra on nyt voimakoneena ja 370 hevosvoimaa riittää pyörittämään 3,5 metristä Suokoneen jyrsintä uusilla raivattavilla pelloilla.

– Aiemmassa T-sarjan Valtrassa oli 2,5 metrinen Suokoneen Meri Crushers jyrsin, sitä ennen oli 2,3 metrinen edellisessä traktorissa, joten Suokoneen jyrsimiä on nyt kolmannessa polvessa.  Jyrsinten työleveys on kasvanut traktoreiden koon kasvaessa.

Säilörehua korjattiin 260 hehtaarilta

Esalla häärii navetassa kaksi robottia. Kesällä nurmirehua korjattiin reilu pari miljoonaa kiloa.
– Meillä nurmikorjuu on kolmen kuljettajan homma. Poikani niittää perhosella, itse korjaan rehut karholta Pöttingerin Jumbo 10010-noukinvaunulla ja isäni on laakasiilolla tamppaamassa, Esa kertoo.
– Rehunteko oli tänä syksynä tiukka rypistys, kun sateiden välissä noin viikon aikana elokuun lopussa korjattiin satoa noin 1,25 miljoonaa kiloa. Traktorivehkeillä saadaan tällainen ala ja määrä kyllä hoidettua, Esa kertoo.

Uutta peltoa

Uutta peltoa ollaan nyt raivaamassa päätehakatusta metsästä.
– Kun raivaus tehdään reippaasti, ei ehdi pelto ensin horsmittua, Esa nauraa. Ensi keväänä uuden pellon pitäisi jo vihertää. Viime vuosina on uutta peltoa raivattu noin 100 hehtaaria metsästä, jota on ostettu naapureilta, UPM:ltä ja valtiolta. Nyt peltoa ollaan jyrsimässä omalla jyrsimellä ja Suokone on tuonut oman Suocconsa testiajoon samalle työmaalle. Suocossa jyrsin on saman levyinen kuin S Valtrassa.

– Kaikki eivät ole tyytyväisiä jyrsintään, vaan nostavat kannot pois. Etenkin kivennäismailla kantojen nosto puolustaa paikkaansa kun kivet haittaavat jyrsintää ja siksi Esan raivioillakin kivennäismailla osa kannoista on nostettu ennen jyrsintää. Sen sijaan turvemailla ei kantoja ole nostettu vaan kaikki on jyrsitty, Esa kertoo.

– Meillä pelto jyrsitään käytännössä kolmeen kertaan. Ensin koko ala jyrsitään ja sieltä etenkin kannot hoidetaan huolellisesti pois. Kanto pitää jyrsiä riittävän syvältä, jolloin se ei enää tule muokkauskerrokseen tasattavalla pellolla. Sitten pelto ruuvataan tasaiseksi. Pelto halutaan tässä tapauksessa hieman viettäväksi, kun sarkojen väliin jää avo-ojat kuten turvesuolla. Pelto ruuvataan pyöreähköksi ja keskelle syntyvä karho jyrsitään puhtaaksi oksista ja juuren palasista. Tämän jälkeen pelto jyrsitään vielä muokkauskerroksen syvyydeltä oikeaan tasoon, noin 30–40 senttiin, Esa kertoo.

Kun maa vähitellen vuosien kuluessa tiivistyy ja painuu, saattaa olla, että pelto joudutaan jyrsimään vielä uudestaan, jolloin päästään eroon lopuista juurista ja oksista.
Jyrsintää voidaan tehdä myös talvella, jos pakkaset pysyvät kohtuullisena. Jäätynyt puu jopa menee paremmin jyrsimen läpi, kun esimerkiksi oksat ovat jäätyneet maahan kiinni, eivätkä karkaa. Runsas lumi ja kova pakkanen haittaa­vat talven jyrsintää.

Suocco S500 kesän koeajossa

Koeajotunteja Suoccoon on nyt ajettu 175, joista oikeissa töissä 125.
Suocco eroaa perinteisestä traktorijyrsinnästä siinä, että käytössä on kaksitoimiset nostolaitteet ja jyrsintä voidaan myös painattaa. Jyrsin on koko ajan nostolaitteiden varassa ja työstä riippuen konetta joko kannatellaan tai painatetaan. Tällöin jyrsin ei ala pompottamaan, vaikka jyrsittäisiin hieman tiukempaakin kantoa. Jyrsintä pyöritetään mekaanisesti ja PTO-vaihteisto on suojattu Suokoneen kehittämällä suojakytkimellä.

Suoccoa ohjataan ratista, joka on samanlainen kuin rinnekoneissa. Etukäteen säädetään sähköisesti haluttu ajonopeus, joka on normaalisti jyrsinnässä 1,5–1,8 km/h. Ruuvatessa ajonopeus on yleensä 3–6 kilometriä tunnissa. Käytössä Suoccossa on kaksi nopeusaluetta; 0–12 työ- ja 0–24 km/h siirtoajoon.
Jyrsittäessä moottori pyörii yleensä noin 1700 kierrosta minuutissa. Oikean jalan proportionaalisella ”jarru” polkimella hidastetaan ja pysäytetään telaston liike, kun työn alla on jyrsittävänä rankempi kanto.

Kannon yli ajetaan yleensä myös taaksepäin vastajyrsintänä, jolloin päästään kanto jyrsimään riittävän syvältä ja samalla painatetaan koneen painolla jyrsintä alaspäin, jolloin päästään riittävän syvälle juureen.
Suocco kääntyy tarvittaessa teloillaan käytännössä paikallaan, jolloin kone on nopeasti käännettävissä jyrsittävien kantojen suuntaan.

Keskikulutus on tähän mennessä ollut noin 40 litraa tunnissa, kun töitä on tehty myös kevyemmällä kuormalla. Ruuvaus ei esimerkiksi vaadi täyttä tehoa.
– Alkuun pohdimme, että kulutuslukemat saattavat olla vaikka 90 litran tuntumassa, Tuomo muistelee.
Kun jyrsitään maata, jossa on vain pienempiä kantoja, jyrsitään koneella linjoittain ja hieman limittäin. Kivennäismaalla pitää olla hieman varovainen ja tunnustella, ettei jyrsimellä paina turhaan kivikkoon. Toki kivenkin saa rikki painattamalla, mutta samalla terät kuluvat nopeasti.

Ohjaamo korkealla

Suoccoon on otettu käyttöön Lännen Tractorsin ohjaamo. Ohjaamon istuin kääntyy sujuvasti, jolloin kuljettaja ei turhaan rasitu, kun istuin kääntyy haluttuun suuntaan vaikka sivuttain.
– Monesti on niin, että pääsee helpommalla, kun kääntää istuinta pään sijaan, Jouni nauraa.
Ohjaamo on nostettu korkealle, jotta työkohteen näkee hyvin. Kun ohjaamo on aivan takaosassa ja koneella jyrsitään peruuttaen, työkohde on aivan kuljettajan silmien alla. Traktorilla jyrsittäessä kivet jäävät helposti huomaamatta ja reagointiin jää vähemmän aikaa.

– Alkuun mietimme onko ohjaamo liian korkealla, kun kokonaiskorkeus on 3,6 metriä, mutta erityistä syytä madaltamiseen ei ole, kertoo Jouni. Paremmin näkeminen säästää teriä, kun kivet huomaa helpommin ja työvaiheita osaa ennakoida hieman paremmin.
Ohjaamossa on kaksi näyttöä, joista toisessa on moottorin ohjaukseen liittyvät tiedot ja toisessa muut koneen toimintaan liittyvä informaatio. Suocon tietokoneen muistiin voidaan tallettaa esimerkiksi työlaiteen käyttöön liittyviä raja-arvoja. Tietyllä työkoneella nostolaitetta ei esimerkiksi saa sellaiseen korkeuteen, että nivelakseli olisi sellaisessa kulmassa, jossa se rikkoontuisi herkästi.

Suocco S500 on rakennettu raskaaseen käyttöön

– Tärkeitä ovat suojalaitteet, joilla estetään voimansiirron rikkoontuminen. Jos jyrsimelle tarjotaan liikaa töitä ja kytkin alkaa luistaa yli ennalta asetetun arvon tai moottorin kierrokset laskevat alle sallitun, kytkin irrottaa itsensä ja moottori ei kyykkää, Tuomo esittelee. Ilman omaa suojakytkintä rikottaisiin helposti paikkoja, kun väännöt kasvavat kierrosten laskiessa. Kuljettaja hoitaa ensisijaisesti kuormituksen ja automatiikka tulee väliin, jos kuljettaja ei ole tarkkana.

Suocon telasto on kuminen ja joustava ja se elää ajossa, jolloin meno ei ole ”kulmikasta”. Takataittopyöriä voidaan liikuttaa ylös ja alas. Telaston korkeutta hydraulisesti muuttamalla maavaraa voidaan säätää 100 mm, kun koko telaston pyörät ovat paineakkujousituksen varassa. Suocco on ollut työmaalla myös ruuvitasaajan kanssa.
– Alkuun pohdimme, että pyöräyttääkö ruuvi Suoccoa ympäri ruuvattaessa. Se ei olekaan ongelma, kun pyörittää ratilla uudelleen samalle uralle, jolloin työ jatkuu samaa linjaa ilman peruutuksia, Tuomo esittelee.

Markkina kotimaassa ja ulkomailla

– Kyllähän me tähtäämme tällä koneella koti- ja ulkomaisiin markkinoihin. Kotimaassa on yrittäjiä, joilla on jo ajettavat jyrsimet ja jo rajan takana Venäjällä on lukuisia turvesoita, joissa nostoalaa on 1000 hehtaaria. Siellä uutta jyrsittävää yhdellä suolla saattaa olla 100 tai 200 hehtaaria vuodessa, Tuomo muistuttaa. Traktorikalustolla jyrsintä pysähtyy monesti märkyyteen tai pehmeyteen.

– Suoccolla etenkin pariteloilla kumpikaan ei ole ongelma vaan työ voi jatkua olosuhteista huolimatta, Tuomo muistuttaa. Sama on työmailla, joilla tehdään maan stabilointeja. Kun rakennetaan pehmeälle, pitää ensin päästä liikkumaan ja tällä se onnistuu. Pietari on rakennettu suolle ja siellä rakennetaan edelleen paljon, joten kysyntää uudelle koneelle pitäisi olla, Tuomo jatkaa. Koneen kuljettaminen etäämmällekään ei ole ongelma. Kun telastot otetaan pois ja ohjaamoa kallistetaan 90 astetta, kone voidaan työntää merikonttiin tukipyörillä.

– Kun katsomme, miten testimme jatkuvat ja kun kone on esitelty KoneAgriassa, avaamme myynnin, Tuomo lupaa. Kyselyitä on jo tullut, joten ensi vuonna luultavasti teemme jo muutaman koneen, Tuomo povaa. Tuomo jatkaa, että tämä kone sopii mielestämme myös vaikka maataloustyölaitteen eteen tai hakkurin pyörittämiseen. Voimaa hakkurin pyörittämiseen kyllä riittää, kun voimaa välitetään mekaanisesti tapille.

Lue myös Urakointi Uutiset 5/2011 ollut artikkeli:
Suokone 40-vuotias- Suokoneelta Suoccoja

Lue seuraavaksi