Uutiset

Yleinen

Starkista asiakassovellutuksia

Lapinlahtelainen Lametal Oy Stark-tuotteillaan on onnistunut markkinoilla ylläpitämään tuotteidensa haluttavuuden. Laitteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Toimivia perusratkaisuja täydennetään räätälöinnillä. Räätälöidyt tuotteet ovat asiakaskohtaisia projekteja, joissa asiakkaan erityistoiveet toteutetaan yksilöllisesti toimivia perusratkaisuja täydentäen.

Viime talvet ovat olleet vähälumisia Etelä-Suomessa ja tällä on ollut vaikutusta lumiaurakauppaan. Pohjoisessa aurattavaa lunta on ollut kuten ennenkin. Etelä-Suomen hyviin lumitalviin ei markkinoita voi perustaa. Tulevaisuudessa lumen sijaan poistetaan yhä useammin liukkautta. Se tarkoittaa enemmän levitettyjä sepelikuutioita talven aikana ja pinnan karhennusta. Pinnan karhentamista voidaan tehdä samaan aikaan kuin tehdään liukkaudentorjuntaa, jolloin sepelimäärää voidaan vähentää. Toisaalta joskus pelkkä karhennus paljastaa aiemmin levitettyä sepeliä ja se riittää.

Kun talvella on riittävästi levitetty sepeliä, on sepelin keräämisellä keväällä sitä suurempi kiire. Työkoneet ja kuljettajat ovat monesti olleet kovilla, jotta kuivana keväänä sepeli ja pöly on saatu siivottua kireässä aikataulussa. Monesti keväällä yöpakkaset hidastavat puhdistustyötä. Yö on parasta aikaa puhdistukselle, mutta jäätyminen estää puhdistuksen parhaana ajankohtana. Yöllä liikenne on hiljaista, jolloin työ saadaan tehdä kerralla ja yleensä tuuletonta, jolloin pölyäminen on minimaalista.

Tänä keväänä puhdistuksen suurin viivästyksiä aiheuttanut syy on ollut vaihteleva sää, kun lunta on satanut moneen kertaan uudestaan sulaneeseen maahan. Puhdistamista on toki päästy tekemään, mutta työ ei ole edennyt suunnitellusti. Hyvä puoli on toisaalta se, että kostean sään vuoksi kadut eivät pölyä ja kadut voidaan paikoitellen harjata ilman vedenkäyttöä. Huono puoli lumiloskaisen sepelin harjaamisessa on, että kauha tulee nopeasti täyteen ja osa tavarasta valuu kauhasta väärään suuntaan.

Erikoinen kauhaharja

Lametalin yksi vahvuus on räätälöinti. Asiakkaiden tilauksesta tehdään tuotteisiin asiakkaan toiveiden mukaan muutoksia. Kauhaharjaa pidetään monesti vakioituna tuotteena, mutta asiakkaan tilaamaan yksilöön on hitsattu vahvistettu rakenne. Rungon pohja ja kyljet ovat valmistettu erikoisteräksestä, mutta ainevahvuutta ei ole ohennettu. Runko on siten lujempi ja kulutuskestävämpi, kuin vakiokauhassa. Takarunkoon on asennettu telineet tukirullille, jolloin kauhaa voidaan käyttää kelluvana ja kauha on koko ajan optimiasennossa.

– Tällöin kuljettaja pääsee helpommalla ja kauha on parhaassa työasennossa koko ajan, toteaa Timo Huttunen, Lametal Oy:n myyntipäällikkö. Kauhaharjan ostajalle haluan aina painottaa tukirullien merkitystä sujuvassa työssä. Tukirullien ja kelluvan rakenteen varassa kulutusterät kuluvat tasaisemmin ja kauhaan kohdistuvat rasitukset pienenevät. Tukirullat voidaan asentaa vanhempiinkin kauhaharjoihin jälkeenpäin, Timo jatkaa.

Tähän kauhaan haluttiin tavallista tukevampi runko, jotta etenkin asfalttityömailla saadaan taatusti kestävä rakenne. Seisokkeja niissä töissä ei haluta, koska seisokit viivyttävät muita työvaiheita.

Myyntipäällikkö Timo Huttunen esittelee asiakkaalle toimitettavaa erikoisvarusteltua kauhaharjaa. Rungon pohja ja kyljet ovat valmistettu erikoisteräksestä. Erikoismaalattu kauhaharja on tyylikkään vihreä, kuten asiakkaan muukin kalusto. 

– Työlaitteen hinta on seurausta mallista, materiaaleista ja varusteista. Suurimmalla osalle asiakkaista riittää vakiorakenne ja vakioväri, mutta tässä haluttiin kauhaharjan olevan väritykseltään samanlainen kuin yrityksen muukin kalusto, Timo kertoo.

– Suurin osa kauhaharjoista menee pyöräkuormaimiin ja erilaisiin kiinteistökoneisiin. Kevyempiä malleja sovitetaan myös traktoreihin. Kauhaharja sopii työkoneeksi myös kurottajaan, jos sellainen peruskone on vapaana ja käytettävissä harjausaikaan, Timo toteaa.

Tukirullat kauhaharjan takana varmistavat, että kauhaharja on oikeassa asennossa ja kulutuslevyt kuluvat tasaisesti. Suosittelen kaikille tukirullien asentamista, Timo toteaa.

Varaosahuolto tärkeää

– Meillä valmistettu kalusto on varmatoimista, mutta aina käytössä koneisiin voi tulla vikoja ja etenkin tapaturmat keskeyttävät monesti sesongin. Asiakkaat ovat arvostaneet sitä, että harvinaisempikin osa saadaan useimmiten suoraan hyllystä tai kun valmistus on omissa käsissä, niin osa tarvittaessa tehdään, Timo kertoo. Olennaista on toki, että etukäteen soitetaan ja katsotaan, miten varaosa saadaan toimitettua tai noudettua. Vanhemman kaluston dokumentointia on parannettu parin viime vuoden aikana, jolloin erikoisemman osan toimitusvarmuus on parantunut.

Kulutusteriä on riittävästi varastossa, samoin tappeja. Harjaussesongin tiimellyksessä saatetaan ajaa myös harjat loppuun ja sellaiset löytyy kyllä hyllystä.

– Kulutustavaran menekkiä on seurattu vuosia, näin sesonkiin osataan varautua tarkasti, Timo toteaa.

Stark-työlaiteet myydään jälleenmyyjien kautta. Stark-työlaitteiden jälleenmyyjiä ovat kiinteistökoneita, pyöräkuormaajia ja traktoreita myyvät liikkeet. Sovitteet on tarjolla kaikkiin merkkeihin. Yleisin sovite on Volvo.

Varsinaiset konetilaukset hoidetaan pääsääntöisesti tehtaalta suoraan asiakkaalle, jolloin myös meidän asiakasrekisteriin jää yksilöintitieto koneesta. Tällöin varaosatoimitukset saadaan nopeasti liikkeelle. Vaihtokoneiden seuranta onkin sitten haastavampaa, Timo pohtii. Saamme palautetta tuotteista suoraan asiakkailta ja asiakkaiden kanssa käydään paljon keskusteluja. Yhteistyö jälleenmyyjien kanssa on myös saumatonta, kun yhteistyössä asiakkaalle kuitenkin haetaan toimivinta ratkaisua.

Tälläkin alalla on haasteita, mutta niiden kääntäminen positiiviseksi vie kehitystä eteenpäin. Kilpailijat ovat myös hereillä ja kilpailu pitää koko alaa hereillä. Yksittäiselle asiakkaalle pitäisi vain löytää sopivin ja toimivin vaihtoehto juuri hänen työolosuhteisiin.

– Näin kauden lopuksi meillä starkkilaisilla on ilo antaa tunnustus jälleen myyjille ja heidän henkilökunnalleen kovasta ja arvokkaasta työstä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä kiittää kaikkia asiakkaitamme arvokkaasta palautteesta sekä luottamuksesta palveluihimme ja tuotteisiimme, Timo päättää.

Starkin valikoimaan esitellään Maxpossa jälleen uutta tuotesovellutusta, joka on nyt ensin keväällä ja kesällä koeajossa muutamilla asiakkailla. Kyseessä on rajattomasti pyörivä harjalaite.

Lue seuraavaksi